Polona Hercog bo nastop za reprezentanco izpustila zaradi zdravljenja poškodbe. Foto: EPA
Polona Hercog bo nastop za reprezentanco izpustila zaradi zdravljenja poškodbe. Foto: EPA

Naša pričakovanja so obstanek, zato bomo dale vse od sebe, da se domov vrnemo s statusom prvokategornic. Ob dobrem vzdušju v ekipi je to brez dvoma dosegljivo.

Tina Pisnik
Tadeja Majerič
Tadeja Majerič je zaradi lastnih interesov zavrnila nastop za reprezentanco. Foto: Aleš Fevžer
Ženska teniška reprezentanca močno oslabljena

Davisov pokal in pokal Fed sta moška oziroma ženska različica ekipnega tekmovanja po državah. To pomeni, da so običajno najboljši igralci en teden na voljo reprezentancam, da v tem času ne morejo veliko zaslužiti, predvsem pa gre v obeh primerih za naporni tekmovanji - moški igrajo na tri dobljene nize, dekleta pa lahko tudi štiri dvoboje v štirih dneh -, zato v zadnjem času prihaja do pogostih odpovedi najboljših igralcev in igralk na svetu.

Slovenija je bila vrsto let odporna proti tovrstnim muham zvezdnikov in zvezdnic belega športa, zdaj ko so tudi naši postali pomembni členi v svetovnem tenisu, pa se je z odpovedmi srečala tudi Teniška zveza Slovenije.

Manjkale bodo vse tri najboljše
V Davisovem pokalu bodo pri Sloveniji manjkali trije od štirih najboljših igralcev, pri dekletih v pokalu Fed pa vse tri najvišje uvrščene - Polona Hercog, Tadeja Majerič in Petra Rampre. Prva zdravi novo poškodbo, že tretjo resnejšo v zadnjih dveh sezonah, Rampretova pri 34. letu in s prebivališčem v ZDA ni zanimiva za TZS, Tadeja Majerič, ki je v zadnjih dveh sezonah vidno napredovala in je trenutno 125. igralka na svetu, torej približno 60 mest za Hercogova, pa je zaradi individualnih interesov zavrnila igranje v državnem dresu.

Tako bo kapetanka Tina Pisnik s pomočnikom Andrejem Kraševcem na Madžarsko popeljala praktično drugo postavo Slovenije, v kateri bo prvič v karieri prva violina Nastja Kolar, ob njej pa še Maša Zec Peškirič, Dalila Jakupovič in Andreja Klepač.

Sloveniji pri žrebu sreča obrnila hrbet
V prvi evro-afriški skupini pokala Fed v Budimpešti bo nastopilo šestnajst reprezentanc. Dve najboljši se bosta uvrstili v kvalifikacije za svetovno skupino, dve najslabši bosta izpadli, druge pa bodo za letos končale tekmovanje. Slovenija pri žrebu ni imela sreče, saj bo igrala v skupini z Avstrijo, Izraelom in Ukrajino. Glede na vse okoliščine in žreb si je Pisnikova za cilj postavila obstanek v prvi evro-afriški skupini, za kar bil lahko zadostovala že ena zmaga (dvoboj vsebuje dve partiji posameznic in nastop dvojic).

"Naša pričakovanja so obstanek, zato bomo dale vse od sebe, da se domov vrnemo s statusom prvokategornic. Ob dobrem vzdušju v ekipi je to brez dvoma dosegljivo," pravi Pisnikova, Kolarjeva pa dodaja: "Za seboj imam zelo dobro pripravljalno obdobje, zmaga na turnirju Itf prejšnji teden v Nemčiji pa mi je vlila še dodatno samozavest. Čutim se sposobna popeljati Slovenijo do začrtanega cilja."

Naša pričakovanja so obstanek, zato bomo dale vse od sebe, da se domov vrnemo s statusom prvokategornic. Ob dobrem vzdušju v ekipi je to brez dvoma dosegljivo.

Tina Pisnik
Ženska teniška reprezentanca močno oslabljena