Novak Đoković je med desetimi igralci, ki imajo na Roland Garrosu največ zmag v zgodovini, a je edini izmed teh, ki še ni osvojil lovorike. Foto: EPA
Novak Đoković je med desetimi igralci, ki imajo na Roland Garrosu največ zmag v zgodovini, a je edini izmed teh, ki še ni osvojil lovorike. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je v zadnjih 52 tednih najuspešnejši po številu dobljenih dvobojev na pesku. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je v pripravah na Pariz izgubil tako proti Đokoviću kot Murrayju, a je bil v obeh obračunih konkurenčen. Foto: EPA

m. Novak Đokovič je favorit, a ne tako izrazit kot lani.

Srb je prejšnjo sezono po zmagah v Monte Carlu in Rimu prišel v Roland Garros neporažen na pesku. Tako je ostalo vse do finala, ko ga je z izjemno predstavo presenetil Stan Wawrinka. Đoković bi z letošnjo zmago v Parizu postal drugi tenisač po Rodu Laverju (edini osvajalec grand slama v moderni dobi), ki bi imel hkrati v lasti vse štiri največje teniške lovorike. Prvi lopar sveta je aktualni zmagovalec Wimbledona, New Yorka in Melbourna.

Pot do manjkajoče krone na pariškem pesku bo težka, kar so pokazali pripravljalni turnirji. V primerjavi s prejšnjim letom sta letos v precej boljši formi Rafael Nadal in Andy Murray, iz ozadja pa na svojo priložnost čaka Kei Nišikori, ki je Đokovića namučil v Rimu.

Murray občutno popravil drugi servis
Nadal je v pripravah za Pariz osvojil turnirja v Monte Carlu in Barceloni. V Madridu je v polfinalu pokleknil proti Murrayju, v četrtfinalu Rima proti Đokoviću. Murray je lansko renesanso na pesku letos še podkrepil. V finalu Madrida je sicer v treh nizih moral priznati premoč Đokoviču, a se mu je oddolžil že naslednji teden v zaključnem obračunu Rima. Škot je močno popravil servis, drugi začetni udarec, ki je bil njegova večna rana, je zdaj več kot 10 km/h hitrejši od lanskega. Poleg tega zdaj igra mnogo bolj napadalno, kar je bilo očitno predvsem v rimskem finalu. Murray je v Parizu namučil Đokovića že lani, ko je Srb v polfinalu napredoval po petih nizih.

Federer odpovedal nastop
Prvo dejanje Roland Garrosa bo v petek, ko bodo izvedli žreb. Tako Đoković kot Murray bi si želela v četrtfinalu izogniti Rafaelu Nadalu in Keiu Nišikoriju, petemu oziroma šestemu nosilcu.

Z odpovedjo je položaj še dodatno zapletel Roger Federer, ki ga pesti poškodba hrbta.
Nadal se bo premaknil na položaj četrtega nosilca, kar pomeni, da bi bil žreb še bolj ključen. Potencialno bi Đoković (ali Murray) tako v četrtfinalu lahko igral z Nišikorijem, v polfinalu pa z Nadalom. Izjemno težki oviri pred finalom, v katerem bi lahko znova do izraza prišla utrujenost, vidna na finalu v Rimu, ko je imel Srb prav tako pot.

Đoković na stavnicah favorit, Nadal in Murray izenačena
Seveda kljub slabšim rezultatom v zadnjem času ne gre pozabiti na branilca naslova Wawrinko, ki se na Pariz pripravlja na turnirju v Ženevi. Upi prihajajočega vala počivajo na ramenih Dominica Thiema in Nicka Kyrgiosa. Stavnice največ možnosti pripisujejo Đokoviću (kvota 1,8), na drugem mestu pa sta izenačena Murray in Nadal (kvota 5). Sledijo Wawrinka (13) in Nišikori (26).

Slovenija brez predstavnika v moški konkurenci
Medtem v Parizu potekajo kvalifikacije. Slovenija bo v moški konkurenci brez predstavnika v posamični konkurenci, saj sta izpadla tako Blaž Rola kot Grega Žemlja. V ženskem delu ima nastop na glavnem turnirju zagotovljen Polona Hercog. V dvojicah bosta nastopili Katarina Srebotnik in Andreja Klepač.