Končalo se je po napovedih - Rafael Nadal ostaja kralj Roland Garrosa. Na letošnjem turnirju mu je le Novak Đoković uspel vzeti niz. Nadal je izgubil le 35 iger oziroma manj kot šest na dvoboj. Foto: Reuters
Končalo se je po napovedih - Rafael Nadal ostaja kralj Roland Garrosa. Na letošnjem turnirju mu je le Novak Đoković uspel vzeti niz. Nadal je izgubil le 35 iger oziroma manj kot šest na dvoboj. Foto: Reuters
Rafael Nadal je tudi v finalu potrdil prevlado. Naredil je skoraj pol manj nevsiljenih napak kot Đoković (razmerje: 53:29).
Nadal je zasluženo dobil tudi finale. Naredil je skoraj pol manj nevsiljenih napak kot Đoković. Foto: Reuters
Roland Garros
Pariški finale je krojilo slabo vreme, zato se je dvoboj med Đokovićem in Nadalom končal šele v ponedeljek ob 14. uri. Prvič po letu 1973 se je zgodilo, da finale ni bil končan v nedeljo. Pred 39 leti je bilo treba na zmagovalca celo čakati do torka. Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadalu sta v ponedeljek uspela dva brejka, pri zaključni žogi pa se mu ni bilo treba nič naprezati, saj je Đoković naredil dvojno napako. Foto: Reuters
Rafa Nadal ostaja kralj peska

Vremenska napoved za ponedeljek ni bila obetavna, a ob 13. uri na igriščih Roland Garrosa ni deževalo, tako da se je dvoboj lahko začel oziroma nadaljeval, potem ko je Španec v nedeljo vodil s 6:4, 6:3, 2:6 in 1:2. Nadal je z brejkom takoj izenačil na 2:2, v 12. igri zadnjega niza pa si je na servis Đokovića priigral zaključno žogo in po dvojni napaki tekmeca pisal zgodovino, saj je bil do danes z Björnom Borgom izenačen po številu pariških naslovov, zdaj pa je sam na vrhu lestvice.

Film dvoboja Đoković - Nadal

NEDELJA
1. niz - 4:6 (58 minut):
Sijajen začetek Nadala, ki že v prvi igri odvzame Đokoviću servis, naslednjo pa na svoj servis dobi brez izgubljene točke (2:0). Španec po novem brejku vodi že s 3:0. Zdi se, da Srb nima odgovora na natančne in močne nasprotnikove "zadetke". A Đoković - glede na potek dvoboja - nekoliko nepričakovano v četrti igri z brejkom vrne udarec Špancu, nato pa na svoj servis zniža zaostanek (2:3). "Nole" se popolnoma vrne v dvoboj, ko v šesti igri še drugič odvzame servis nasprotniku (3:3). Srb ni izkoristil priložnosti za vodstvo, saj je še tretjič izgubil servis, kar je Nadal izkoristil za novo vodstvo s +2 (5:3). Drugi igralec sveta malo pozneje niz v svojo korist odloči na svoj servis (6:4) po 58 minutah igre.

2. niz - 3:6 (56 minut):
Đoković znova izgubi uvodno igro niza na svoj servis, potem ko napravi dvojno napako. Nadal povede z 2:0, čeprav ga "Nole" v drugi igri precej namuči. Đoković zniža na 1:2, nato pa z brejkom še izenači. "Odločilno" točko doseže s prekrasnim lobom. Pri 15:30 v 5. igri Đoković prvič vrže lopar ob tla, a se nato le zbere in povede s 3:2. Rafa izenači, malo pozneje pa s petim brejkom znova prevzame pobudo (3:4). "Nole" ob ubijalskem diagonalnem forhendu Španca le nemočno dvigne roke. Nadal zanesljivo dobi igro za 5:3, pred nadaljevanjem igre pa začne močneje deževati, tako da je dvoboj po dveh urah prekinjen. Po pol ure se obračun nadaljuje, premor pa očitno ni pomagal "Noletu", ki izgubi igro na svoj servis, kar pomeni Nadalovo zmago s 6:3.

3. niz - 6:2 (45 minut):
"Nole" pride v uvodni igri do brejk žogice, a je ne izkoristi. Vidno frustrirani Đoković nato izgubi igro na svoj servis. Nadal povede z 2:0. V tretji igri Srbu le uspe brejk za 1:2, Đoković pa malo pozneje še izenači (2:2). V peti igri uspe "Noletu" nov brejk za vodstvo s 3:2. Đoković v nadaljevanju povede s 4:2 po tretjem zaporednem brejku pa že s 5:2. Z igro na svoj servis gladko dobi drugi niz (6:2). Proti pričakovanjem mu po zaostanku z 0:2 uspe velik preobrat. Le kdo bi si mislil?

4. niz - 5:7
Đoković sijajno nadaljuje, saj Nadalu odvzame servis v uvodni igri četrtega niza, nato pa uspešno servira za 2:0. Nadal zniža na 1:2, nato pa spet prekinitev zaradi dežja.

PONEDELJEK
Dvoboj se je nadaljeval ob 13.13, prvo ponedeljkovo točko pa je na svoj servis osvojil Đoković, toda Nadal je nato z brejkom izenačil na 2:2 in brez izgubljene točke povedel s 3:2. V nadaljevanju sta najboljša tenisača sveta suvereno osvajala nize na svoj servis vse do 6:5 za Nadala.

Ko je Đoković serviral za podaljšano igro, se mu je zalomilo in Nadal si je priigral prvo zaključno žogo. Špancu sploh ni bilo potrebno postaviti pike na i, saj je Đoković naredil dvojno napako in njegovih sanj, da zmaga na četrtem zaporednem turnirju za grand slam, je bilo konec.

OP FRANCIJE, PARIZ (M)
(6.555.000 evrov, pesek)

Finale:
NADAL (ŠPA/2) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 6:3, 2:6, 7:5

Prvi servis (%)        62        59  
Asi                     4         3  
Dvojne napake           4         4  
Nevsiljene napake      29        53  
Winnerji               34        39  
Osvojene točke        125       116  
Osv. točke na mreži   8/14      23/32
Najhitrejši servis    207 km/h  205  
Povprečje, 1. servis  186       187  
           2. servis  143       149  

Dolžina posameznih nizov: 1. 2. 3. 4. 58 56 45 70 minut


V 4. nizu pri 2:1 za Srba je bil finale v nedeljo prekinjen zaradi dežja.

Rafa Nadal ostaja kralj peska