Garbine Muguruza je prvič dvignila lovoriko na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters
Garbine Muguruza je prvič dvignila lovoriko na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters
Garbine Muguruza
Na poti do največjega uspeha kariere je Garbine Muguruza izgubila le en niz, in sicer v prvem krogu proti Slovakinji Anni Karolini Schmiedlovi. Foto: Reuters

34-letna Američanka je bila preveč nervozna in delala preveč napak, da bi se lahko na vrhu lestvice osvojenih turnirjev za grand slam (22) izenačila z Nemko Steffi Graf. Daleč od tega, da bi bila Muguruza brezhibna (naredila je kar devet dvojnih napak), a v ključnih trenutkih je bila bolj zbrana in se je prvi igralki sveta oddolžila za lanski poraz v finalu Wimbledona.

V prvem nizu, ki je trajal 56 minut, je četrti nosilki v enajsti igri uspel brejk za vodstvo 6:5, v naslednji igri pa je uspešno servirala in dobila niz. V drugem nizu tekmici v prvih treh igrah nista znali dobiti igre na svoj servis, pri čemer je Španki dvakrat uspel brejk. Prednost je držala do konca.

Že v maratonski deveti igri, ko je servirala Williamsova, je imela priložnost, da konča dvoboj, a je zapravila štiri zaključne žoge, potem pa je izkoristila svoj servis - povedla je s 40:0 in takoj unovčila prednost, čeprav se je zdelo, da je šel po prihodu Williamsove na mrežo lob Muguruze v avt.

Nadal Špance navdušil za Roland Garros
"Navdušena sem, da sem osvojila ta naslov, ki je še toliko več vreden zato, ker sem si ga priborila proti eni najboljših teniških igralk v zgodovini. Turnir v Parizu je v Španiji med najbolj priljubljenimi, saj je Rafael Nadal tu zmagal kar devetkrat, trikrat pa je bila najboljša Arantxa Sanchez-Vicario. Vedela sem, da Williamsovo lahko premagam le, če bom ves čas imela pobudo, če ji ne bom dovolila, da bi se razigrala," je povedala Garbine Muguruza, ki je na seznamu zmagovalk turnirjev za grand slam novinka, na Roland Garrosu pa je prva Španka z lovoriko med posameznicami po Arantxi Sanchez leta 1998.

Statistika

Williams

Muguruza

Prvi servis (%)4959
Asi

7

4

Dvojne napake49
Neizsiljene napake

22

25

Winnerji2317
Osvojene točke6979
Priložnosti za brejk2/84/10
Točke na mreži4/52/5


Roland Garros, finale (Ž):
MUGURUZA (ŠPA/4) - S. WILLIAMS (ZDA/1)
7:5, 6:4

Dvojice (M), finale:
F. LOPEZ/M. LOPEZ (ŠPA/15) - M. BRYAN/B. BRYAN (ZDA/5)
6:4, 6:7, 6:3
Dvojice (Ž), finale, nedelja:
GARCIA/MLADENOVIC (FRA/5) - MAKAROVA/VESNINA (RUS/7)
Mešane dvojice, finale:
HINGIS/PAES (ŠVI/IND) - MIRZA/DODIG (IND/HRV/2)
4:6, 6:4, 10:8

Finale (M), nedelja ob 15.00:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/2)