Grega Žemlja je s kvalifikacijami opravil z odliko. Foto: EPA
Grega Žemlja je s kvalifikacijami opravil z odliko. Foto: EPA

V prvem krogu se bo pomeril z Brazilcem Ricardom Mellom. Ta je dvakrat že igral v 2. krogu OP ZDA (2005, 2010), enkrat pa v 3. krogu (2004). Tudi on se je na turnir prebil iz kvalifikacij, trenutno je na lestvici ATP na 168. mestu. V primeru zmage Žemljo (100.) v drugem krogu najverjetneje čaka Srb Viktor Troicki.
V kvalifikacijah brez izgubljenega niza
Žemlja v treh krogih kvalifikacij ni oddal niti niza, izgubil je le 19 iger. Za zadnjo zmago na igrišču številka 13 kompleksa v Flushing Meadowsu je potreboval le uro in sedem minut.

Serviral je sedem asov in naredil pet dvojnih napak. Unovčil je šest od devetih priložnosti za brejk, Belgijec Mertens je dobil le dve igri na svoj začetni udarec. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 64:46.
V glavnem žrebu na vseh grand slamih
Žemlji, ki ga je lani na zadnji stopnički kvalifikacij ustavil Kanadčan Vasek Pospisil, je prvič v karieri uspel veliki met z uvrstitvijo v glavni žreb OP ZDA. Žemlja je postal drugi slovenski teniški igralec v moški konkurenci po Kavčiču, ki bo igral v glavnem delu vseh štirih turnirjev za grand slam.

Blaž Kavčič se bo v prvem krogu pomeril z Italijanom Flaviom Cipollo, 88. igralcem sveta. Tekmeca se do zdaj še nista srečala. Najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog se bo srečala s peto nosilko, Čehinjo Petro Kvitovo, lansko zmagovalko Wimbledona.