Foto:
Foto:

Srečanje 38 držav je namenjeno aktualnim mednarodnim vprašanjem, predvsem pa boju proti terorizmu, spodbujanju političnega dialoga, trgovine in kulturnih izmenjav.

Poleg devetih novih članic EU-ja so sprejeli tudi Mjanmar, glede katerega je imela Evropska unija pomisleke zaradi kršitev človekovih pravic. Še posebej zaradi ravnanja z opozicijsko voditeljico in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Či. Nobelova nagrajenka Su Čijeva je večino zadnjih 15 let preživela v hišnem priporu.

EU bo o sankcijah odločal v ponedeljek v Luksemburgu.

V Hanoju tudi slovenski evrominister Cvikl
Zasedanja, ki je prvo po 1. maju, ko se je EU razširil za deset novih članic, se udeležujejo voditelji članic EU-ja in 13 azijskih držav, med njimi tudi slovenski minister za evropske zadeve Milan M. Cvikl. Forum Asem je poleg desetih novink EU-ja sprejel tudi tri azijske države - Laos, Kambodžo in Mjanmar.

Mednarodnim temam naj bi bilo tako namenjeno petkovo dopoldansko delovno srečanje, na katerem naj bi se posvetili terorizmu in vojni v Iraku, razmeram na Bližnjem vzhodu ter v Severni Koreji. Prav tako naj bi voditelji govorili o epidemijah zdravstvene narave, saj na Tajskem in v Vietnamu ta čas vnovič razsaja ptičja gripa.

V petek popoldne bodo udeleženci razpravljali o gospodarskem sodelovanju med stranema v kontekstu globalizacije, pa tudi o nekaterih specifičnih temah, kot so na primer visoke cene nafte in okolijska vprašanja. V soboto pa bodo voditelji razpravljali še o kulturnem sodelovanju.

Kritike evropskih poslancev Vietnamu
109 poslancev Evropskega parlamenta je voditelje EU-ja pozvalo, naj na vrhu Asem odprejo razpravo o človekovih pravicah. V odprtem pismu, ki so ga poslanci poslali predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, voditelje Unije pozivajo, naj se zavzamejo za takojšnjo izpustitev v Vietnamu zaprtih budističnih oporečnikov.