Foto:
Foto:
Nižje cene nafte borznikom vlivajo optimizem.

Za Krko vse od začetkov bojev v Atenah velja del olimpijskega gesla Hitreje, višje, močneje. Že dobra dva tedna je namreč Krka iz dneva v dan višje. Enotni tečaj (74.153 SIT) je tokrat pridobil še 0,64 odstotka in se prvič doslej zavihtel nad 74.000 SIT. Vrednost zadnjega sklenjenega posla je bila celo 74.400 SIT.

V zadnjih dneh je skupni promet večji od povprečja letošnjega prometa, še vedno pa je daleč spredaj Krka. Tokrat je bilo s temi delnicami za 126 milijonov SIT prometa, sklenjenih pa je bilo več kot 100 poslov. Visok promet je bil še z Mercatorjem (74 milijonov SIT), ki pa se je nekoliko pocenil in trgovanje končal pri 39.500 SIT.

Pol odstotka dražje so delnice Gorenja (6.230 SIT) in Istrabenza (9.874 SIT). Pri preostalih delnicah so spremembe enotnih tečajev nepomembne.

Na prostem trgu se je promet z delniškim idom Triglav steber ena krepko zmanjšal, pomembneje pa je, da je enotni tečaj pridobil pol odstotka in se le odlepil od 3.500 SIT. Še večja rast je uspela Finančni družbi Triglav. Ob nizkem prometu je tečaj Heliosa dosegel že 198.000 SIT.

Slovenski borzni indeks nadaljuje rekordni niz. Tokrat se je njegova vrednost dvignila za 0,18 odstotka, na 4.761 točk. Podobna rast je uspela tudi PIX-u (4.104 točke), medtem ko se indeks IPT skoraj ni spremenil (3.769 točk).

Letali strmoglavili, delnice na srečo ne
Potem ko sta v sumljivih okoliščinah (je šlo za terorizem?) strmoglavili ruski letali, je bilo v sredo pričakovati nekaj živćnosti na mednarodnih delniških trgih, vendar se delnice niso pocenile. Nafta je šla namreč še nekoliko navzdol, čeprav je na začetku dneva kazalo drugače.

Ob koncu dneva je newyorška lahka nafta kotirala pri 43,5 dolarja, kar pomeni štiriodstotni padec. Indeks Dow Jones (10.181 točk) se je zvišal za 0,8 odstotka, Nasdaq (1.860 točk) pa za 1,3 odstotka. Od delnic, vključenih v Dow Jones, je največ, dobre tri odstotke, pridobil Boeing.

Tudi prva polovica četrtka ponuja na svetovnih trgih ugodno sliko. Tokijski Nikkei je končal 0,7 odstotka višje, kar veselo pa je tudi v Evropi. Frankfurtski DAX 30 je pridobil več kot odstotek in splezal na 3.830 točk. Vlagatelji so pozdravili ugodne novice o nemškem gospodarstvu, seveda pa pozitivno vplivata tudi cenejša nafta in evro, s katerim se trguje pod 1,21 dolarja.