Foto:
Foto:
Bo nov sporazum umiril obmejne strasti?
Zagreb se na predlog še ni odzval.

Po njegovih besedah bo Slovenija kot drugi korak vzpostavila stik z dvema uglednima osebnostma iz držav članic EU-ja, ki sta ji ponudili dobre usluge.

Imen teh oseb Vajgl ni hotel razkriti, saj je pojasnil, da mora biti o tem najprej sklenjen dogovor s Hrvaško.

Gre za "džentelmenski sporazum"
Sporazum, ki ga je Slovenija predlagala Hrvaški, naj bi bil neke vrste "džentelmenski sporazum". V njem bi se strani zavezali, da bi se pri vseh odprtih vprašanjih, povezanih z razpadom nekdanje Jugoslavije, izogibali incidentom ter da bi pri dogovoru o meji spoštovali stanje na meji z dne 25. junija 1991 in že sprejete sporazumne rešitve.

Del sporazuma bi bilo tudi načelo, da bi se policiji obeh držav z dobrim sodelovanjem in strpnostjo vključili v prizadevanja za izogibanje ali preprečevanje incidentnih stanj.

Ni učinkovitega instrumenta
Kot je pojasnil zunanji minister, je predlog sporazuma pripravljen zato, ker trenutno ne obstaja učinkovit instrument, ki bi pomagal obvladovati incidente. "Potrebujemo dokument, ki bi bil zavezujoč za vladne organe, pa tudi politične stranke in posamezne državljane," je poudaril. Napovedal je še, da bo sporazum hrvaški strani predstavljen v prihodnjih dneh, ob tem pa izrazil pričakovanje, da bo hrvaška vlada nanj pozitivno odgovorila.

Arbitraža zadnji izhod
Stališče zunanjega ministrstva o možnosti arbitraže o meji ostaja nespremenjeno; arbitraža je sicer tudi ena od poti, ampak verjetno zadnjih, ki jih državi lahko izkoristita, če ne moreta doseči rešitve problemov po dvostranski poti, je poudaril Vajgl.

Pobuda predstavljena na coreperju
Pobudo za sporazum je v Bruslju na zasedanju odbora stalnih predstavnikov držav članic EU-ja, t. i. coreperju, predstavil vodja slovenskega predstavništva pri EU-ju, veleposlanik Ciril Štokelj. Pobuda naj bi bila pozitivno sprejeta.

Zagreb nima komentarja
Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da še nimajo uradnih informacij o dejavnostih slovenske diplomacije v Bruslju, kar se tiče omenjenega incidenta. Zato so zavrnili vsakršne komentarje, še posebej zato, ker je do slovenskih parlamentarnih volitev ostalo le še nekaj dni.