Zimski športi
false
Olimpijska plamenica je v sredo prispela v Južno Korejo. Foto: Reuters
Letalo z olimpijsko plamenico je davi iz zibelke olimpizma Grčije prispelo v Južno Korejo, kjer bodo februarja na sporedu zimske olimpijske igre. Na letališču v Incheonu sta dragoceno olimpijsko pošiljko, olimpijska plamenica je bila spravljena v posebni varnostni posodi, sprejela južnokorejski minister za kulturo, šport in turizem Do Džong Hvan in ena največjih južnokorejskih športnih zvezdnic, umetnostna drsalka Juna Kim (na fotografiji), nosilka zlate olimpijske kolajne iz Vancouvra 2010 in dvakratna svetovna prvakinja. Olimpijski ogenj bo potovanje nadaljeval po devetih provincah in osmih največjih južnokorejskih mestih. Olimpijsko baklo bo po Južni Koreji nosilo 7.500 ljudi, do začetka olimpijskih iger pa bo premagala več kot 2.000 kilometrov.
false
Olimpijski ogenj so svečenice prižgale 24. oktobra v antični Olympii, v posebnem obredu s pomočjo sončnih žarkov, do Aten pa je po Grčiji potoval več kot 2.000 kilometrov. Foto: Reuters
VIDEO
Olimpijska plamenica pris...

Dodaj v

100 dni do Pjongčanga: mile temperature, brez snega

Pomen iger za mir v regiji
1. november 2017 ob 13:51
Pjongčang - MMC RTV SLO, STA

Prireditelji naslednjih olimpijskih iger vstopajo v zadnjih 100 dni. Vstopnice za olimpijske boje na zimskih igrah v Pjongčangu se 100 dni pred začetkom še vedno slabo prodajajo, a organizatorji ostajajo optimistični.

V Južni Koreji imajo sicer še nekaj težav. Za zdaj še ni snega, dnevne temperature so prijetne, vreme je milo. Kljub temu so se treningi na novo zgrajenih stezah za bob in skeleton že začeli.

V Pjongčangu, kjer bo 9. februarja slovesno odprtje iger, bodo vsa prizorišča nared za igre in ne bo nobenih zamud. Južnokorejski gostitelji obljubljajo tekoč in hiter promet, prvovrstna prizorišča in objekte ter vrhunsko organizacijo brez zapletov. Predvsem pa so prepričani, da bodo igre v največji meri pripomogle k razcvetu zimskih športov v Aziji, saj ima ta 17-dnevni športni dogodek ogromen vpliv.

Nekoliko oddaljeno le alpsko prizorišče
Spektakel v redko poseljenem območju Pjongčanga na severovzhodu države daje gostiteljem obilo razlogov za veselje. Toda ob 100-dnevnem odštevanju 1. novembra iskrica navdušenja še ni preskočila na Južnokorejce. Prodaja vstopnic za olimpijske tekme je zelo skromna. "Zimski športi tukaj niso tako priljubljeni," pravi strokovnjak za trženje. Koncept iger je sicer znan od začetka. Osrednji del je zimsko športno središče Alpenisa, ki je že od leta 2009 pripravljeno na smučarske in druge olimpijske tekme. Od tam bo večina od 12 prizorišč, vključno z dvorano za športe na ledu, dostopna v približno 30 minutah. Le do alpskega prizorišča v Jongseonu bodo imeli smukači nekoliko več vožnje.

Pomen iger za mir v regiji
30 let po olimpijskih igrah v Seulu leta 1988, ki so državo postavile na svetovni zemljevid, naj bi igre pomagale Pjongčangu postati Meka zimskih športov. Iz meseca v mesec so se inšpektorji Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) lahko na lastne oči prepričali o dobrem delu, ki so ga opravili organizatorji. A nazadnje so pri Moku vnovič opozorili, da morajo pripraviti še načrte o nadaljnji rabi objektov v času po koncu olimpijskih iger. Organizatorji načrtujejo, da bodo trije olimpijski športni centri, vključno s hokejsko dvorano in pisto za smuk ostali odprti tudi po koncu iger. V luči konflikta s Severno Korejo si država zdaj na vso moč prizadeva poudariti pomen olimpijskih iger za mir v regiji. "To je zelo pomemben trenutek za nas, da lahko v svet pošljemo sporočilo miru," je dejal minister za kulturo, šport in turizem Do Džong-hvan. Medtem pa je ameriški predsednik Donald Trump pred generalno skupščino ZN-ja opisal severnokorejskega voditelja Kim Džong-una kot "raketnega človeka na samomorilski misiji", s čimer ni prav nič pripomogel k umiritvi razmer.

In čeprav imajo v nekaterih državah pomisleke, pri MOK-u poudarjajo, da jih glede varnosti nič ne skrbi. Predsednik MOK-a Thomas Bach je dejal, da plana B za igre v Pjongčangu nimajo in da ga niso niti načrtovali, kar so v Južni Koreji pozdravili kot dobro novico.

Zimski športi v Južni Koreji niso priljubljeni
V organizacijskem odboru upajo, da bodo 90 odstotkov od 1,17 milijona vstopnic prodali gledalcem, od tega 70 odstotkov domačim obiskovalcem iger. A do konca oktobra so prodali le nekaj več kot tretjino vstopnic. Razlogi za to so po mnenju prirediteljev različni. V primerjavi z nogometom ali bejzbolom zimski športi na Korejskem polotoku preprosto niso tako priljubljeni, meni profesor trženja Li Sung-jun. Poleg tega bo manjkala korejska drsalna superzvezdnica, olimpijska prvakinja iz Vancouvra 2010 Juna Kim. "Še eden izmed razlogov je gotovo tudi, da je Pjongčang od kulturnega središča v Seulu zelo daleč," še meni profesor.

Vstopnice tik pred začetkom?
Na drugi strani pa je organizacijski odbor prepričan, da bo z medijskimi dejavnostmi do uvodne slovesnosti iger uspešen in da bo pritegnil obiskovalce. "Prepričani smo, da se bo prodaja povečala," je dejala tiskovna predstavnica iger Li Dži-hje in dodala: "Podobno smo lahko videli tudi pri drugih mega-dogodkih v športu, ki jih je gostila Južna Koreja, denimo pri mundialu 2002, ko je večina Korejcev vstopnice kupila tik pred začetkom prvenstva. Tako pač je."

M. L., foto: Reuters
Prijavi napako
Komentarji
pikam_dopust
# 01.11.2017 ob 15:23
100 dni do Pjongčanga: mile temperature, brez snega

NIsem opazil, da bi se v tem trenutku evropska smučišča otepala snega. Nisem tudi opazil, da bi katero koli evropsko smučišče danes zganjalo paniko, ker imajo "milo zimo, brez snega". V čem je torej poanta takšnega bombastičnega naslova? Da zgolj na račun klikanja naivcev (ali je to vaša ciljna skupina?) že z naslovi dokazujete, da na RTVSLO ne premorete niti pet ljudi, ki bi približno razumeli besede "novinar", "novinarsko delo", "novinarska stroka", "novinarska etika" , da bi jih lahko nastavili za urednike, ki bi preprečevali, da gredo take neumnosti ven.

PS Isti komentar/vprašanje vam lahko napišem praktično vsak dan in to tudi pri člankih "izkušenih novinarjev". Npr. mirno se vam zapiše, da finale svetovnega pokala v smučanju poteka istočasno kot olimpijada (verjetno zato, ker je tako težko poleg originalne spletne strani -
s katere ste "novinarsko" prepisovali članek - odpreti še dve izvirni, ki imata te datume nalepljene na prvo stran?). Pa npr. da je "jezero nastalo zaradi izjemnega dogodka", za katerega vsak lahko v 5min zgoogla, da se dogaja vsakih par sto let. Itd. Itd. Itd. Itd.

Nikogar nimate, ki bi take neumnosti preprečeval in vsaj malo sledil novinarski stroki.
Žalostno, res.

Nimam kaj brati in počasi mi postaja tudi vseeno. Žal vas odjaviti ne morem, lahko samo zmanjšam svoje klikanje - priznam, da to ni ravno nek nor napor, četudi je pri meni šlo dol za 90%. Ste pač zanič in samo še prevajate novice mednarodnih medijskih hiš (analiz SLO politično-gospodarske greznice že dolgo ne berem, ker se iz STA novic itak izve vse oz. še preveč - upam pa, da imate vsaj na tem področju "avtorske" prispevke). Pa še ti prevodi so zanič.
Plavica1
# 01.11.2017 ob 14:19
Mogoče bo MOK-u uspelo prirediti kdaj olimpijske igre na Kilimnadžaru v Tanzaniji, navkljub temu, da Tanzanijci niso ravno najbolj navdušeni ljubitelji zimskih športov?
Slo_v_k
# 01.11.2017 ob 14:04
zimski sport ne navdusuje korejcev.
a zimske oi pa morajo prirejat? spet korupcija pri izbiri prizorisca.
HOR
# 01.11.2017 ob 15:11
"...100 dni do Pjongčanga: mile temperature, brez snega..."

Pa poleti in jeseni je tam toplo in takrat tudi tam nekako bolj ni snega, res čudni kraji..., da niso mogoče spet krive klimatske spremembe zaradi CO2...!?

Malo snega je tudi novembra, glavni snežni meseci pa so od decembra do marca, ko je tam resna zima, povprečne nizke temperature pa -10 st C (marca pa -5 st C), povprečne višje pa od -2,5 - 0,5 st C (marca 4,4 st C)...
LINK ali
https://en.wikipedia.org/wiki/Pyeongchan
g_County#Climate
pikam_dopust
# 01.11.2017 ob 15:24
@Hor

Sem videl, da si vmes napisal isto kot jaz.
Se strinjam s tem.
Dvomim, da te bo kdo razumel.
Jaz imam tega medija prav zaradi tako "kvalitenih" prispevkov dovolj.
mooodeeel
# 01.11.2017 ob 15:29
1. novembra smo, OI so Februarja, v clanku pa zaskrbljenost ker so temperature mile in ni snega. Je bilo novembrsko vreme ze kdaj indikator februarskega? Se po drugi strani evropska in severnoameriska smucisca otepajo snega? Komaj so dobro snezne topove zagnali pa tudi to samo zato ker je bilo par dni dovolj mrzlih, da so si to lahko privoscili. Nekaterih naslovov res ne bom nikoli razumel.
2px_orbitala
# 01.11.2017 ob 14:51
Na splošno so OI igre vedno manj priljubljene, ker je denar večinoma le še v nogometu in košarki, kjer se obračajo milijomi kar medije konec koncev najbolj zanima.
Heisenberg
# 03.11.2017 ob 13:11
Jaz pa mislim, da bodo dobre igre in organizacija zelo na nivoju.

"V Pjongčangu, kjer bo 9. februarja slovesno odprtje iger, bodo vsa prizorišča nared za igre in ne bo nobenih zamud. Južnokorejski gostitelji obljubljajo tekoč in hiter promet, prvovrstna prizorišča in objekte ter vrhunsko organizacijo brez zapletov".

Jim verjamem, v nasprotju z zahodnjaki, kjer so takšni projekti brez zamud utopija.
kolkrkaplc
# 01.11.2017 ob 16:42
Ko olimpijski ogenj ugasne, se Rusi znajdejo po svoje.

V Grčiji so pa sonce čakali, da so ga lahko prižgali....
Matej1991
# 01.11.2017 ob 14:00
Na prvi sliki je you young, ne pa kim yuna...
anzezad
# 01.11.2017 ob 17:37
Evo malo za zanimivost: http://zoi2018.zadravec.si
seba goričan
# 01.11.2017 ob 18:00
to bojo porazne igre...
brehme
# 01.11.2017 ob 14:03
Igre bodo polom, jasno. Sedaj so najbež zadovoljni v Munchnu, da so izgubili s Korejci glede organizacije. Pa vseeno bi oni bolje pripravili, ampak zimske olimpijske igre je preprosto povozil čas. Tako kot poletne.
Izbor
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo