Biatlonska štafeta, na fotografiji četverica skupaj s trenerjem Urošem Velepcem, bo nastopila tudi na olimpijskih igrah. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Biatlonska štafeta, na fotografiji četverica skupaj s trenerjem Urošem Velepcem, bo nastopila tudi na olimpijskih igrah. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Janez Marič
Prijetno je v slovenski štafeti presenetil najstarejši Janez Marič. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Klemen Bauer
Klemen Bauer je potrdil nastop Janeza Mariča in pridobil eno mesto. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Jakov Fak
Jakov Fak se je po izpuščenih tekmah v Oberhofu vrnil v svetovni pokal. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Velepec: Še vedno imamo rezerve
Biatlonska štafeta potrdila olimpijsko normo

Prvi je svojo predajo opravil Dokl, ki je tekel skromno in za najhitrejšim zaostal minuto in deset sekund. Dokl je potreboval tri poprave. Faku je predal kot 18. Najboljši slovenski biatlonec, ki je potreboval štiri dodatne naboje, je z odličnim tekom pridobil nekaj mest in Slovenijo popeljal na 13. mesto, a je bil zaostanek še vedno večji od minute.

Odlično je nastopil najbolj izkušen v slovenski ekipi Marič. Dobro je streljal, zadel vseh deset tarč brez poprav, hiter je bil tudi na progi in je ohranil zaostanek proti najboljšim, s tem pa Slovenijo popeljal na osmo mesto. Bauer je v puško spravil še tri dodatne naboje in na koncu pridobil eno mesto ter v cilj prišel kot sedmi, kar je daleč najboljša uvrstitev slovenske štafete v tej sezoni. S sedmim mestom so Slovenci tudi potrdili nastop na olimpijskih igrah v Sočiju.

Marič spremenil nastavitve na puški
"Več kot mesec dni sem bil odsoten s svetovnega pokala, da bi se čim bolje pripravil za štafetni nastop. Prvi del sem še nekako zdržal, vendar pa so bili skupno trije popravki preveč za vidnejša mesta v prvi predaji. K sreči so bili ostali trije v štafeti bolje pripravljeni, da smo se vseeno uvrstili med želeno osmerico," je po tekmi dejal Dokl, Fak, ki je manjkal v Oberhofu, je dodal: "Vesel sem potrditve norme za olimpijske igre, žal pa manj s svojim nastopom, saj k skupnemu uspehu štafete nisem mogel veliko prispevati. Enostavno sem se slabo počutil in tudi preslabo streljal za svoja pričakovanja. Nekako ne najdem pravega občutka. Morda bi v tej situaciji moral celo razmisliti o nastopih, ki sledijo v prihodnjih dneh na tem prizorišču, vendar pustimo času čas."

"Najbolj sem zadovoljen, da sem s pomočjo fizioterapevta sploh lahko nastopil. Čeprav je bil trk videti zelo nedolžno, me je že pošteno zaskrbelo zaradi bolečin. Sicer pa mi je uspel odličen nastop in tudi ostali fantje niso pretirano zaostali, saj smo se izognili kazenskemu krogu. Nekaj nastavitev sem spremenil na puški že pred Oberhofom, zato morda tudi boljše streljanje v zadnjem obdobju. Težil bom k temu, da tako tudi ostane in bom delal čim manj napak. Vem, da znam streljati, vendar moram res slediti le svojemu ritmu in se ne pustiti zmesti drugim," je bil zadovoljen Marič, Bauer pa je pristavil: "V teku sem bil kar malo zakrčen, saj je bil pritisk po odličnem strelskem nastopu Janeza, kar precejšen. K sreči sem uspel ohraniti trezno glavo na strelišču, kolikor toliko dobro ustreliti in varno pripeljati štafeto do dobre uvrstitve. Strah me je bilo le morebitnega padca, zato sem bil tudi v tistem najdaljšem spustu pred ciljem bolj previden."

Landertinger pritekel zmago
V ciljem sprintu so Avstrijci ugnali domačo štafeto. V zaključku je bil Dominik Landertinger za las hitrejši od Simona Schemppa, ki je prednost zapravil na zadnjem strelišču. Kot prvi je sicer s strelišča začel Anton Šipulin, ki pa Avstrijcu in Nemcu ni bil kos v teku. Avstrijska štafeta je zmagala po več kot štirih letih. Nazadnje je bila najboljša v Hochfilznu decembra 2009.

Za Avstrijo, ki je za 40 strelov potrebovala osem poprav, so nastopili še Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch in Simon Eder, pri Nemčiji, ki je imela eno popravo več, Christoph Stephan, Andreas Brinbacher in Erik Lesser, pri Rusiji, ki je popravljala sedemkrat, pa Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov in Dmitrij Mališko.

V petek bo v Ruhpoldingu ženska individualna tekma, nastopile bodo Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen, v soboto moška, v nedeljo pa še zasledovalni tekmi.

Štafeta 4 x 7,5 km (M):            *   
 1. AVSTRIJA           1:15:40,9 (0+8) 
 Sumann/Mesotitsch/Eder/Landertinger   
 2. NEMČIJA                 +0,1 (0+9) 
 Stephan/Birnbacher/Lesser/Schempp     
 3. RUSIJA                  14,9 (0+7) 
 Volkov/Ustjugov/Mališko/Šipulin       
 4. ŠVEDSKA                 25,1 (1+7) 
 5. ČEŠKA                   41,4 (0+2) 
 6. ITALIJA                 47,3 (0+7) 
 7. SLOVENIJA             1:20,5 (0+10)
 Dokl/Fak/Marič/Bauer                  
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
Velepec: Še vedno imamo rezerve
Biatlonska štafeta potrdila olimpijsko normo