Lani je zmagal Carlo Janka, ki bo imel v soboto številko devet. Sezono je začel s 4. mestom v Söldnu, nato pa ni šlo po željah. Uvrstitev na zmagovalni oder mu v veleslalomu še ni uspela. Foto: EPA
Lani je zmagal Carlo Janka, ki bo imel v soboto številko devet. Sezono je začel s 4. mestom v Söldnu, nato pa ni šlo po željah. Uvrstitev na zmagovalni oder mu v veleslalomu še ni uspela. Foto: EPA
Kranjska Gora
Kranjska Gora je pripravljena, da spet gosti tekmi svetovnega pokala. Fotografija je nastala v sredo. Foto: BoBo
Ted Ligety
Ted Ligety je veleslalom za pokal Vitranc dobil trikrat zapored: leta 2008, 2009 in 2010. Foto: EPA
Jurjec, Skube in Kürner pred veleslalomom
Hirscher bo odprl veleslalom

Slovenska ekipa bo v celoti zapolnila nacionalno kvoto za obe tekmi, na vsaki izmed tekem bo tekmovala šesterica. Jazbec, ki je z dvema uvrstitvama v finale prekinil slovensko sušo, bo imel na veleslalomu številko 36, venda je staknil bolezen. "Ima virus, neko gripo, zato je v petek počival. Tekmoval bo, je bil pa včeraj in danes v slabšem fizičnem stanju," je komentiral trener Marko Jurjec.

Proga naj bi zdržala vse nastope
Nastopili bodo še Matic Skube, Žan Kranjec (prišel bo neposredno s svetovnega mladinskega prvenstva, na katerem je osvojil tri medalje), Miha Kürner, Klemen Kosi in Patrick Jazbec. V strokovnem štabu pričakujejo, da se bo tudi kdo izmed mlajših uvrstil v finale. Visoke številke ne bi smele biti ovira, saj je proga odlično utrjena, zato ji pomladne temperature ne morejo do živega.

Vrača se Ivica Kostelić
Najboljši si bodo poskušali pred finalom v Schladmingu priboriti čim boljše izhodišče. V boju za veliki kristalni globus še nič ni odločeno. V karavano se po poškodbi vrača Ivica Kostelić, ki bo v veleslalomu vesel vsake točke: "Za soboto nimam velikih pričakovanj, v slalomu pa bom pritisnil na plin." Hrvat je v skupnem seštevku več kot 200 točk za Feuzem.

Lani je zmagal Švicar Janka
Vodilni v veleslalomskem seštevku je trenutno Marcel Hirscher, ki bo jutri štartal s številko ena. Odlični Avstrijec lani zaradi poškodbe ni tekmoval na Vitrancu, pravi pa, da gre za najtežji veleslalom letošnje sezone. Pred trikratnim zmagovalcem kranjskogorskih preizkušenj Tedom Ligetyjem ima Hirscher 132 točk prednosti. Lani je tekmo dobil Carlo Janka, drugi je bil presenetljivo Alexis Pinturault, ki je bil po prvi vožnji 16.

Tako v soboto (veleslalom) kot v nedeljo (slalom) bo prva vožnja ob 9.30, finalna pa ob 12.30. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.


Valenčič na Vitrancu že leta 1997

Več možnosti za vidnejši slovenski dosežek bo v slalomu, kjer bo 34-letni Mitja Valenčič, ki je na zadnjem slalomu v Banskem odstopil že pri drugih vratih, poskušal ponoviti lansko šesto mesto in si spet priboriti mesto med slalomskimi prvokategorniki. Smučar s Spodnjega Brnika je na pokalu Vitranc prvič tekmoval že pred 15 leti. "Izkušnje pridejo prav in poskušal jih bom izkoristiti."

Hirscher je čudežni deček
Deset let mlajši Matic Skube, 24. na zadnjem slalomu v Banskem, je na mladinskem SP-ju 2007 v slalomu osvojil zlato kolajno in takrat ugnal - Hirscherja. "Uspelo mi ga je premagati, verjetno zato, ker je bil mlajši in manj izkušen. Njegov vzpon je bil izjemno hiter, zelo malo je takšnih v svetovnem pokalu. Sam mislim, da ubiram bolj običajno, počasnejšo pot, kar so dali skozi vsi tekmovalci, če pogledamo nazaj tudi oba Kostelića."

Ženske bodo v soboto v Areju tekmovale na slalomski tekmi. Prva vožnja bo ob 11. uri, finalna ob 14.30. Tina Maze bo imela številko 7.

Štartna lista za veleslalom:
1 M. HIRSCHER AVT 2 P. SCHÖRGHOFER AVT 3 M. BLARDONE ITA 4 H. REICHELT AVT 5 A.-L. SVINDAL NOR 6 A. PINTURAULT FRA 7 T. LIGETY ZDA 8 C. RICHARD FRA 9 C. JANKA ŠVI 10 B. RAICH AVT 11 T. FANARA FRA 12 M. SANDELL FIN 13 D. SIMONCELLI ITA ... 36 J. JAZBEC SLO 60 M. SKUBE SLO 65 Ž. KRANJEC SLO 66 M. KÜRNER SLO 69 P. JAZBEC SLO 70 K. KOSI SLO

Jurjec, Skube in Kürner pred veleslalomom
Hirscher bo odprl veleslalom