Domen Prevc ima v skupnem seštevku 16 točk prednosti pred Severinom Freundom. Foto: EPA
Domen Prevc ima v skupnem seštevku 16 točk prednosti pred Severinom Freundom. Foto: EPA
Peter Prevc si mora urediti misli pred Lillehammerjem
Domen Prevc navdušil tudi v Nemčiji
Če ne gre Petru, je tu Domen

dilnega in sedmega skakalca v skupnem seštevku. Presenetljiv je le vrstni red imen.

Pred začetkom nove sezone svetovnega pokala smučarskih skakalcev smo se spraševali predvsem, v kakšni formi je Peter Prevc. Na odgovor je bilo, ob zelo različnih skokih in posledično tudi rezultatih, treba počakati nekaj tekem. Nismo pa pričakovali, da bi ga lahko na vrhu skupnega seštevka svetovnega pokala zamenjal kdo iz slovenske reprezentance.

Pa smo na prvih dveh postajah dočakali prav eksplozijo 17-letnega Domna Prevca in notranji boj sedem let starejšega brata Petra. Pred sezono je stroka opozarjala, da je v skokih najpomembnejši pravi občutek, ki ga Petru ne uspe najti. Skuša ohranjati zbranost, a odkrito prizna, da je težko ostati miren, ko se vedno znova prepričaš, da ti bo uspelo sestaviti vrhunski skok, pa že takoj po odrivu veš, da ne bo šlo v dno skakalnice.

Precej bolj umirjeni so trenerji, ki vedo, da Petru manjka zelo malo do vrhunskih skokov. Zato so še kako veseli današnjega treninga, ko bo reprezentanca prvič v letošnji sezoni na snegu na umirjenem treningu. Trening pogreša večji del reprezentance, pravzaprav je izjema le Domen, ki je nadgradil tehniko in izkorišča predvsem svojo gibljivost za ekstremen položaj v poletu.

Domen je zares poseben mladenič. Zanima ga znanost, zvečer je prvi v postelji, zjutraj prvi pokonci, čustev ne skriva, predvsem pa je vselej pripravljen na kakšno potegavščino. Za zdaj ga do uspehov vodita igrivost in predrznost, s katerima si je znova nadel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.

Njegov pohod na vrh je voda na mlin slovenski reprezentanci, ki lahko v miru sestavlja mozaik forme drugih reprezentantov, žarometi niso usmerjeni le v Petra Prevca, vsaj za odtenek manj je vprašanj, zakaj ne gre po načrtih. Po drugi strani pa je tekmovalnost v družini lahko tudi dodatno breme. Peter ve, kakšna je bila pot na vrh, nikoli ni prehiteval in ob tem, ko je še vedno vrhunsko pripravljen, mora poiskati pot brez bližnjic. Je pa res, da je to precej lažje storiti, ko prvič korakaš proti vrhu, kot v trenutkih, ko stopiš nekaj korakov nazaj.

Letošnja sezona utegne biti zelo izenačena, veliko skakalcev je pokazalo posamezne vrhunske skoke. Še vsaj na naslednjih dveh postajah svetovnega pokala v Lillehammerju in Engenbelrgu bo veliko eksperimentiranja v iskanju forme za prvi vrhunec sezone, ki ga že vseh 38 let svetovnega pokala prinaša novoletna turneja.

Časa za moštveni napredek slovenske reprezentance je še dovolj, do takrat pa lahko uživamo v tem, kar nam je za uvod pripravil 17-letnik, ki je prejšnji konec tedna stopil v družbo Primoža Peterke, Tonija Nieminena, Gregorja Schlierenzauerja, Janneja Ahonena in Arija Pekke Nikkole kot šesti skakalec, ki je pred polnoletnostjo zmagal na najmanj dveh tekmah svetovnega pokala.

Peter Prevc si mora urediti misli pred Lillehammerjem
Domen Prevc navdušil tudi v Nemčiji
Če ne gre Petru, je tu Domen