S pancerji na morje: Ilka Štuhec je bila ta mesec na dopustu v Dalmaciji, kjer ni pozabila na trening. Foto: Facebook Ilke Štuhec
S pancerji na morje: Ilka Štuhec je bila ta mesec na dopustu v Dalmaciji, kjer ni pozabila na trening. Foto: Facebook Ilke Štuhec

Potem ko se je Tina Maze odločila, da v sezoni 2015/16 ne bo tekmovala, bodo oči slovenske javnosti uprte predvsem v Ilko Štuhec. Nekdanja večkratna svetovna mladinska prvakinja bo del treninga opravila po posebnem programu, z lastno ekipo. Štajerska alpska smučarka je do zdaj sama skrbela le za kondicijsko pripravo, tokrat pa bo (po zgledu Tine Maze) nekaj treningov opravila tudi s svojo ekipo. V njej bo najpomembnejšo vlogo še naprej igrala njena mati Darja Črnko.

V ekipi Štuhčeve še Grega Koštomaj
"Zaradi drugačnih potreb treninga hitrih disciplin opravljam ta trening sama v svoji režiji z dodatnimi ljudmi in na svoje stroške. Serviserka ostaja moja mama, vsi vemo, da ji gre dobro, je pa zdaj zraven še en trener, to je Grega Koštomaj," je povedala Štuhčeva, ki se je skupaj s preostalimi reprezentantkami novinarjem predstavila na Rogli, kjer se je razveselila jesenskih temperatur: "Za trening je super."

Mölltal kljub vročemu poletju nudil dober trening
Manj kot sto dni pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju (tradicionalno se bo sezona začela v Söldnu) odgovorni trener za tehnične in hitre discipline Denis Šteharnik priznava, da mora program treningov prilagajati (zelo omejenim) sredstvom, ki so na voljo. "Šest dni smo bili na Mölltalu, kjer smo imeli dobre razmere za trening. Treningu na snegu se zdaj pridružuje kondicija, nekje 20. avgusta pa se bomo spet odpravili na sneg, verjetno v Saas Fee. Glede na finančne zmožnosti se bomo odločali za dodaten trening na snegu, je pa res, da smo že precej dni tudi zamudili."

Maruša Ferk lahko spet normalno trenira
Jedro ženske reprezentance poleg Ilke Štuhec sestavljajo Ana Bucik, Ana Drev in Maruša Ferk, ki je na poškodbo, zaradi katere je izpustila zadnjo sezono, že pozabila. "Mislim, da sem se kar hitro vrnila na smuči. Imam srečo in organizem, ki sta mi pomagala, da sem se hitro rehabilitirala. Z ekipo sem že smučala na začetku maja, potem je sledila še ena operacija, odstranili so mi ves material iz noge in zdaj lahko rečem, da lahko spet normalno treniram. Tu na Rogli ni vroče, že čutimo zimsko vzdušje, s poškodbami pa se ne obremenjujem več. Komaj čakam, da gremo na sneg."

Letos brez treninga na južni polobli
Ana Drev je omenila, da je letos trajalo dolgo, preden se je ekipa zbrala, da pa zdaj vse poteka po ustaljenem programu. "Sicer letos verjetno ne bomo šli v Argentino, kjer smo lani imeli mesec dni priprav, ampak sama se dobro počutim, nimam zdravstvenih težav. Vem, kaj bi rada popravila glede na lansko sezono, napredek mora biti. Imam tudi vse pogoje za ta napredek."

Bucikova želi odpraviti strah pred smukom
Najboljša slalomistka je zdaj Ana Bucik, ki računa tudi na dobre uvrstitve v kombinaciji. Vendar bo sprva morala premagati strah v smuku. "V programu so štiri kombinacije, kar pomeni štiri dobre tekme zame. Na treningih se bom morala posvetiti hitrim disciplinam, da izgubim strah, ki ga imam že pri besedi smuk. Na tem področju želim veliko narediti, saj mi bo to koristilo tudi drugje."