Izbor zimski športi
Boštjan Kline je v sezoni 2016/17 v smuku zbral 230 točk, v lanski sezoni pa vsega 24. Najboljša uvrstitev je bilo 21. mesto v Wengnu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Morda preveč stremim k popolnosti, ki je v naravi ni.       
Boštjan Kline
Da gre za velikega talenta, ni dvoma: leta 2011 je bil Kline svetovni mladinski prvak tako v smuku kot v superveleslalomu. Foto: EPA
       Po tisti sezoni, ko sem zmagal, sem želel še bolj izpopolniti tehniko. Izpopolniti skoke, psihološko pripravo ... Ampak - dejansko, kot sem rekel, sem zmagal z napakami. Imel sem hitrost, kljub napakam sem jo uspel ohranjati. Povprečna hitrost je tista, ki daje rezultat.       
Ko sta se oktobra na druženju zimskih športnikov z novinarji srečala Boštjan Kline in nekdanja odlična slalomistka Urška Hrovat, mu je Hrovatova obljubila, da bo janurja prvič prišla navijat zanj tudi v sloviti Kitzbühel. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       imaš tudi smučarje, ki so bili slabše telesno pripravljeno, pa so bili svetovni ali olimpijski prvaki. Ni vse v telesni pripravi, tu je še ekonomika smučanja, občutki, ravnotežje. Različne veščine, skratka. Ni samo kondicija in moč. Zato se mi zdi smučanje tudi tako lep in zanimiv, ker je na poti do uspeha ogromno dejavnikov.       
Spomin na 24. februar 2017, ko je Kline (v Kvitfjelu) postal drugi Slovenec (za Andrejem Jermanom), ki je zmagal na smukaški tekmi svetovnega pokala. Foto: EPA

Dodaj v

Boštjan Kline raje išče hitrost kot popolnost

MMC-jev intervju z Boštjanom Klinetom
23. november 2018 ob 07:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Boštjan Kline je ob neuspešni lanski sezoni dobil veliko lekcijo: "Predvsem sem se naučil, da neuspeh ni nič strašnega." Na vprašanje, kaj imajo najboljši, česar on nima, pa odgovarja: "Zavedanje svojih sposobnosti."

Kline je bil v lanski sezoni na tekmah svetovnega pokala le enkrat med petnajsterico (13. mesto na superveleslalomu v Val Gardeni), v smuku je bila njegova najboljša uvrstitev 21. mesto. Za smučarja, ki je sezono prej okusil slast zmage med elito, vsekakor razočaranje. S 27-letnim Klinetom, ki je zamenjal proizvajalca smuči (Nordica namesto Stoeckli), smo se pogovarjali o tem, kaj se je naučil ob vseh lanskih razočaranjih, kakšne so bile priprave na novo zimo in kaj pričakuje od uvoda v sezono, ki se bo za smučarje v hitrih disciplinah začela ta konec tedna v Lake Louisu. Smuk bo v soboto ob 20.15. V nedeljo ob 20.15 sledi še superveleslalom. Obe tekmi boste lahko spremljali v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.


Pred vsako sezono je vedno slišati precej optimističnih napovedi, da so priprave uspele in da bo sezona dobra. Je vaš tokratni optimizem grajen na trdnih temeljih?
Mislim, da je. Zelo dobro smo trenirali v Čilu. Ni bilo ravno optimalno, vseeno pa so bile razmere dobre. Sicer toplo čez dan in smo imeli bolj spomladanski sneg, potem pa je ponoči pomrznilo in je bilo zjutraj trdo. Skratka, razmere so bile v redu, material je funkcioniral. Smučanje takrat še ni bilo vrhunsko, saj ni bilo prave hitrosti in pravih občutkov, ampak - tudi pred leti je bilo tako ...

Kaj pa zadnje priprave?
Zadnji mesec smo večino časa preživeli na ledenikih, prejšnji torek pa smo se odpravili v Kanado, kjer smo trenirali v Nakiski in kjer sem se poskušal približati tekmovalnemu smučanju in simulirati nastop na tekmi. Počutim se dobro, nobenih težav nimam.

V soboto bo v Lake Louisu že prva tekma. Na prvem treningu ste bili v ozadju. Zakaj?
Ni šlo po načrtih, smučanje ni bilo takšno, kot sem si zastavil. Naredil sem kar nekaj napak. Grem naprej in poskušam to izboljšati.

Ko v Čilu ni bilo pravih občutkov, pravite, da se niste nič vznemirjali?
Saj ni kaj dosti narediti. Lahko se tolčeš po glavi in hodiš po trepalnicah, pa ne bo pomagalo. Vem, da moram delati, vztrajati in sčasoma bodo prišli rezultati.

Kdaj pa ste zadnjič imeli tiste najboljše občutke? Da ste si rekli: to je to, bolje se skoraj na da smučati?
Pravzaprav nikoli. Tega občutka nikoli nisem imel. Morda zaradi treme pred tekmo, morda zaradi česa drugega. Nikoli nisem bil stoodstotno prepričan, da je to to. Vedno sem iskal izboljšave. To ni nič novega. Morda preveč stremim k popolnosti, ki je v naravi ni.

Čeprav, v predlanski sezoni ste zmagali na smuku za svetovni pokal. Tisti dan ste bili najboljši na svetu! Niste vsaj tisti dan našli popolnosti?
Ne, daleč od tega. Veliko rezerv je še bilo. Nisem zmagal s popolno vožnjo, na stopničke sem prišel z napakami. Res pa je, da sem bil najhitrejši. Ne tekmujem v panogi, kjer bi ocenjevali slog, ampak šteje le hitrost.

In prave hitrosti v lanski sezoni potem kar naenkrat ni bilo. Kaj ste se naučili ob vseh razočaranjih?
Velika lekcija je bila to. Večino življenja se učimo na napakah. Predvsem sem se naučil, da neuspeh ni nič strašnega in da normalno živim naprej. Še vedno sem med najboljšimi smučarji sveta oziroma se lahko potegujem za najvišja mesta v svetovnem pokalu. Ogromno sem se naučil, na primer, da je hitrost pomembnejša od sloga smučanja in pogosto tudi od tehnike. V Čilu sem znal sprostiti misli, ko mi ni šlo. Nisem preveč begal ob slabih dnevih. Vemo, da v življenju ne gre vedno navzgor, valovanje je vedno tako v naravi kot tudi v življenju in s tem v športu.

Po slabši lanski sezoni je torej spet čas za zmage ...
Ne bi bilo slabo (smeh). Predvsem se moram osredotočiti na smučanje in zgolj na tisto, kar prinaša rezultate. Pristop mora biti pravi.

Verjetno ste analizirali, kaj je bilo narobe. Ste že v pripravah na novo sezono kaj spremenili?
Sprememb niti ni bilo v sami pripravi, ampak predvsem v tem, da ne iščem popolne vožnje v popolni tehniki, ampak da iščem hitrost.

Prej ste rekli, da stremite k popolnosti v smučanju, zdaj priznavate, da je na prvem mestu hitrost ...
Po tisti sezoni, ko sem zmagal, sem želel še bolj izpopolniti tehniko. Izpopolniti skoke, psihološko pripravo ... Ampak – dejansko, kot sem rekel, sem zmagal z napakami. Imel sem hitrost, kljub napakam mi jo je uspelo ohranjati. Povprečna hitrost je tista, ki daje rezultat.

Kaj pa je vaša najšibkejša točka? Kaj ima najboljši na svetu, česar vi nimate?
Zavedanje svojih sposobnosti.

Niste samozavestni? Saj vendar točno veste, česa ste zmožni ...
Niti ne. Morda to vem le občasno. Želel bi si večje konstatnosti. Šampioni vedo, vsaj v večini primerov, česa so sposobni, vedo, da znajo razviti večjo hitrost kot konkurenca.

Telesno ste najbrž tudi letos dobro pripravljen?
Kondicijski testi na stadionu so bili dobri.

Konkretno, kakšen čas imate v teku na 400 metrov?
Merimo na 3000 metrov, tekel sem 11:35. Saj to niti ni tako pomembno. Imaš tudi smučarje, ki so bili slabše telesno pripravljeno, pa so bili svetovni ali olimpijski prvaki. Ni vse v telesni pripravi, tu je še ekonomika smučanja, občutki, ravnotežje. Različne veščine, skratka. Ni samo kondicija in moč. Zato se mi zdi smučanje tudi tako lepo in zanimivo, ker je na poti do uspeha ogromno dejavnikov. Potem pa lahko na izid vplivata še veter ali megla, ampak - pustimo to. V glavnem, dobro sem pripravljen, imamo novega kondicijskega trenerja in dobro delamo.

Kako je s smučmi? Po lanski sezoni ste šli na Nordico.
Imeli smo veliko dela, ves material smo dobili nov, predvsem serviser je imel veliko dela, pa tudi jaz in trenerji. Potrebuješ čas, da jih zvoziš. V Čilu smo imeli mir, da smo to naredili in potestirali.

Tja ste "vlekli" kar 50 parov. Kako pri tej količini izbrati najboljše?
Pomemben dejavnik je čas. Imaš progo, določeno število parov in potem izbereš, pri čemer so vremenske razmere spremenljive. Serviser budno spremlja vsako vožnjo, vsak izid. Kar hitro se vidi, katere smuči so hitre, katere imajo potencial. S serviserjem potem narediš končni izbor.

Poleti ste se še "lovili" s smučarskimi čevlji. Je zdaj vse v redu?
Čevlji v redu funkcionirajo, tako da se dobro počutim. Večino sem potestiral, mogoče bom preizkusil še kakšno fineso na uradnih treningih.

V soboto se začne svetovni pokal še za tekmovalce v hitrih disciplinah. Na severnoameriškem snegu niste nikoli blesteli. Kaj pričakujete od uvoda?
Drži. Ničesar ekstremnega še nisem pokazal v Kanadi in ZDA tako da, tudi če ne bo rezultata, se sezona lahko drugače razplete. Vsekakor si želim točke, predvsem pa, da nekako poiščem tisti limit na treningih in dobim prave občutke, pa da pridem na prvo tekmo osredotočen in nared, da pokažem, kaj znam.

Imate v Evropi kakšno tekmo, ki jo težko čakate?
Ne, vsaka mi pomeni enako. Nimam nekega svojega priljubljenega terena. Povsod rad smučam. Saj bi bil takoj v deficitu, če bi razmišljal, da mi kje ni všeč.

Še to: spremljate v teh dneh, ko ste v Severni Ameriki, igre Luke Dončića v Ligi NBA, saj ni treba vstajati sredi noči?
Ne, za zdaj ga spremljam samo prek spletnih portalov. Če bo mogoče in bom kje zasledil tekmo na televiziji, jo bom seveda z veseljem pogledal.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Lesinar
# 23.11.2018 ob 07:31
"Predvsem sem se naučil, da neuspeh ni nič strašnega."

Tak je Bošta, samo lepo turistično pa bo.
Belphegor
# 23.11.2018 ob 07:34
Merimo na 3000 metrov, tekel sem 11:35.

Resno?? To je malo boljši rekreacijski čas.

V vsaki normalni reprezentanci bi takega luzerja (mislim njegovo glavo in izjave zadnje leto) in njegovih nekaj "sodelavcev" nagnali daleč stran. Ko nekdo na SP eno leto po zmagi izjavi, da se ne sekira za rezultat, je jasno, da mu dol visi in samo fura zelo lep turizem.

Važno, da je zdrav. Mogoče bi morali pred vrnitvijo v Evropo še malo v Dubaj? ...
BlackHole
# 23.11.2018 ob 08:47
tak čas sem jaz imel na 3 kilometre, pa nisem nikoli bil vrhunski športnik, ampak samo amaterski nogometaš v nižji ligi v vaškem klubu.

on pa se s tem pohvali?


Pismo ste vseskani! Kje se je pa hvalil? Odgovoril je konkretno na novinarsko vprašanje in hkrati povedal, da so bili svetovni prvaki tudi že s slabšimi časi. Kaj si pa ti za en sklep iz tega potegnil?
zamudnik
# 23.11.2018 ob 07:42
Predvsem sem se naučil, da neuspeh ni nič strašnega.

Te pa nič, no.
apollo11
# 23.11.2018 ob 08:35
Dajte se že umirit.....ded je zelo iskren v intervjuju, pove tako kot je. Ni noben favorit, ne bo v špici in to mu je kristalno jasno.
Šubidu
# 23.11.2018 ob 07:59
Hočemo še intervju s Kosijem. Ponosom vseh štajercev.
kojot9
# 23.11.2018 ob 07:53
Še vedno sem med najboljšimi smučarji sveta oziroma se lahko potegujem za najvišja mesta v svetovnem pokalu.

Med 100 mogoče, več smukačev pa tako ne tekmuje v svetovnem pokalu....
gre888
# 23.11.2018 ob 08:30
Največja žalost je v tem, da imamo kavčarji večje ambicije kot naši športniki. Ja, navijač si želi dobrih uvrstitev, ampak vrhunski športnik bi moral za te rezultate živeti. To bi moral biti njegov trenutni smisel življenja. Drugače pa naj gre v običajno službo kot kavčarji.
oggle
# 23.11.2018 ob 09:07
No zares bi rad videl koliko komentatorjev tu je sposobnih teci slabe 4min/km. Po napisanem sodec vecina, po videnem v naravi pa verjetno od vseh "strokovnjakov" tule ni enega, ki bi bil sploh sposoben preteci 3km, kaj sele s casom pod 4min/km. Ja se strinjam, da to ni cas za nekega atleta, ampak ce slucajno komu ni jasno, Kline je alpski smucar ne tekac in realno so taksni testi povsem nepomembni za vse sportnike, katerim tek ni osnovni del tekmovanja.
Ocelot
# 23.11.2018 ob 08:11
Tiste, ki bodo tudi na tekmi 6sek zadaj, bi jaz preprosto poslal domov in močno razmislil, kdaj bi jih spet peljal na SP. Resnično se mi zdi škoda (ne ravno malo) denarja za to, da se primerjajo s smučarskimi eksoti.
buick
# 23.11.2018 ob 08:05
Odkar je Kline začel vseskozi nekaj iskati in preveč razmišljati gre žal le še navzdol..
makoshark
# 23.11.2018 ob 10:40
Vsi tisti, ki pravite, da je 11:35 na 3000 m nekaj povprečnega za rekreativce. Eden celo zapiše, da povprečen za osnovnošolce ...

Ni prav veliko junakov, ki bi pri taki teži (okoli 100 kg pri 186 cm) tekli tako hitro. Ta čas (ritem 3:50 na km) je za tako mišično maso dober.
Vombat89
# 23.11.2018 ob 09:40
Rtv, bom se potrudil namesto vas, prebral pa sem seveda na konkurenčnrm portalu - ob 18. so skakalne kvalifikacije na finskem, so ogrožene zaradi vetra, kot ponavadi, vrača se domen prevc, l.16 je zmagal domen,lani pa damjan. Nr rabim honorarja
Kapitan Kljuka
# 23.11.2018 ob 09:01
'Zelo dobro smo trenirali'. Nehal sem brat...
bilzerian
# 23.11.2018 ob 08:00
tak čas sem jaz imel na 3 kilometre, pa nisem nikoli bil vrhunski športnik, ampak samo amaterski nogometaš v nižji ligi v vaškem klubu.

on pa se s tem pohvali?
krjen3
# 23.11.2018 ob 10:31
Ne vem zakaj takšni intervjuji s človekom ki je 5s za konkurenco. Kar je preveč je preveč, pa nerad kritiziram. Raje bi bral članek o Čaterju, ki je dejansko blizu in edini sposoben trenutno poseči po rezultatu in kateremu se dejansko obrestujejo treningi, medtem ko ostali...ja.
Dejstvo
# 23.11.2018 ob 08:49
Sem laik, ampak ali ni tako, da bolj popolna je tvoja drža, bolj popoln tvoj zavoj, bolj hiter si? Fizike se ne da pretentati...

Za vse pa je predpogoj dobra fizična pripravljenost, ki pa je vse od odhoda Massija očitno vse bolj na psu. Ko ni kondicije, ni prave drže, zavoji pa so narejeni napol in brez kontrole

Kot kavč strokovnjak sem dobil vtis, da Klineju ob več kot očitnem talentu manjka ostrine, žara, tekmovalnega naboja, želje po dokazovanju in da je čist preveč zadovoljen s povprečnimi rezultati.

Saj je pozitivno, da si sproščen in da se ne sekiraš ob neuspehih, ampak določeno nelagodje pa vendarle mora biti ob tem. Stoično sprejemanje poraza za porazom ni način, da se še kdaj priključi vrhu.
komarDuh
# 23.11.2018 ob 08:28
Dejmo mal počakat. Fant hoče biti samozavesten in prepričan vase. Vse se bo pokazalo po dveh treh tekmah. Takrat pa popluvajmo, če si bo to zaslužil.
Gravesen
# 23.11.2018 ob 08:15
roni77, točno tako ja!

Tud mene je zmotilo v naslovu: "Boštjan Kline raje išče hitrost kot popolnost", potem pa spodaj: "Morda preveč stremim k popolnosti, ki je v naravi ni."

Mislim wtf, kakšne kontradikcije! Kr neki od članka...
makoshark
# 23.11.2018 ob 16:42
šešerko
Bolt je rekorder na 100m, na 3km ali 10km z lahkotot odteče sigurno med top 50 na svetu brez treninga, ker ima pač razvito vse .

Brez treninga Bolt med top 50 na 10km? To je za leto 2018 čas okoli 28:00. Bolt niti s treningom nima šans.

Ampak če tako reče naš strokovnjak za vse ;)
kolesar112
# 23.11.2018 ob 12:10
Kline
Merimo na 3000 metrov, tekel sem 11:35. Saj to niti ni tako pomembno. Imaš tudi smučarje, ki so bili slabše telesno pripravljeno, pa so bili svetovni ali olimpijski prvaki. Ni vse v telesni pripravi, tu je še ekonomika smučanja, občutki, ravnotežje. Različne veščine, skratka. Ni samo kondicija in moč. Zato se mi zdi smučanje tudi tako lepo in zanimivo, ker je na poti do uspeha ogromno dejavnikov. Potem pa lahko na izid vplivata še veter ali megla, ampak - pustimo to. V glavnem, dobro sem pripravljen, imamo novega kondicijskega trenerja in dobro delamo.

To je odgovor, ki pove vse. In dokler je to "pravilno razmišljanje" je njegovo smučanje tam kjer je.

Sodobno Alpsko smučanje ni več v obdobju romantike, iskanje popolnih zavojev, zanašanje samo na talent, iskanje občutkov, kot pri skokih, curlingu ali baletu. Sodobni alpski smučar mora biti v prvi vrsti fizično vrhunsko pripravljen, kar pa zgornji podatek teka vsekakor ne kaže tega.

B. Kline je sicer ok dečko, a gledati izjeme kot je Feuz je tragično. Seveda so izjeme, ki so bili prvaki in so imeli določene teste podpovprečne, a to so prej izjeme kot pravilo, po katerem bi se športnik lahko zgledoval.
Marcel Hirscher, Henrik kristoffersen, Tina Maze (zaradi Masija), Lindsey Vonn, sedaj tudi Žan Kranjec so posamezniki, ki imajo vrhunske atletske teste. Ne bom razkrival številk, ker je to delo novinarjev, a ne vem zakaj, se je tako težko dobro fizično pripraviti, če to uspe solidno motiviranim rekreativcem.
tonccy
# 23.11.2018 ob 10:50
Res spoštujem športnike, vendar to šlepanje do 30-tega leta ni za nikamor. Do neke starosti si perspektiven, potem pa si izlete plačuj sam, denar pa naj se vloži v klube, ki delajo z otroki. Stroški za starše so namreč enormni.
To velja prav za vse športe. Kar težko gledam večne talente ala Klavora-gimnastika, Naglič-skoki, Maruča-smučanje, Rupnik-košarka, Kurtić-nogomet, Bombač-rokomet...

Sicer pa, če se izrazim matematično: uspehi smučark(jev) so premosorazmerni z bližino Massija.
sumtb
# 23.11.2018 ob 09:07
Jaz smukačem želim da se nihče ne poškoduje ker smuk je resna zadeva.

Me pa zanima če kdo ve kje je to 11.35 v primerjavi s konkurenco ker sumim da je to katastrofalen čas ki bi lahko razložil zakaj se Kline pelje spodaj na pol stoje. Bi bilo zanimivo slišati Masija kaj si misli.
Kapitan Kljuka
# 23.11.2018 ob 11:09
Legendarni intervju z legendarnim Miho Kurnerjem izpred dveh let! Malo za popestritev, izvolite :)

http://www.rtvslo.si/sport/novice/kuerne
r-kljub-novemu-odstopu-mirnejsi-ujel-sem-pravi-ritem/383148
krtmenedva
# 23.11.2018 ob 10:14
Na vprašanje, kaj imajo najboljši, česar on nima, pa odgovarja: "Zavedanje svojih sposobnosti."

Ne more se zavedati nečesa, česar nima...no, lahko bi se, a se pravilno zaveda svoje nesposobnosti.
Zeph
# 23.11.2018 ob 09:35
Včasih smuča hit največkrat pa počas...
roni77
# 23.11.2018 ob 08:04
Mene je pa zmotilo tisto o hitrosti. Piše kako je pomembna hitrost in ne popolna tehnika, potem na na koncu napiše "Povprečna hitrost je tista, ki daje rezultat."
Tut novinar bi moral ugotoviti to neskladje pa ga malo povprašat kaj je s tem mislil.
Brisko
# 23.11.2018 ob 16:45
Jao, kakšno smolo ima Kline. Izhod iz njegove krize je povsem enostaven: naj malo potrenira tek in preteče 3 km tako hitro kot jih je pred dvema letoma. Potem bodo stopničke prišle kar same od sebe. Ampak žal on tega ne ve.
Res škoda, da niti eden od teh kavč strokovnjakov ne stopi do njega in mu razkrije ta čudežni recept.
oggle
# 23.11.2018 ob 15:21
@seserko pa ti je jasno da sploh skakalci ne smejo prav veliko tect se manj pa kolesarit? Zakaj najbrz ze ves, glede na to da ves vse. In glede na to, da vecimo malce potrimckajo za ogrevanje, to je pa tudi vse od teka, je malce noro pricakovati, da bodo imeli ne vem kaksne hude rezultate na 3+km razdaljah. Tako da so tvoji "podatki" o tem bolj kot ne izmisljeni, sploh ker v zadnjih recimo 30letih se nisem videl skakalca, ki bi delal test 3km teka ;)
Ce pa za merilo vzames vaske "maratone" je pa pred leti Prevc tekel 10km v Radencih... v 44min, medtem ko je njegov tiskovni predstavnik prisel okoli v 41min ;)
oggle
# 23.11.2018 ob 14:59
@kolesar112 daj raje nehaj. Ja ves rezultate ostalih smukacev, ampak jih zaradi poslovnih skrivnosti ne bos razkril... si skoraj upam stavit, da brez Googla ne poznas niti 15 smukacev po imenih v realnem svetu pa verjetno nobenega.
Drugace pa se enkrat... tek in smuk nimata niti najmanjse povezave. Se strinjam da je tek osnova gibanja in s tem sporta, ampak to da si hiter (ali pa pocasen) tekac nima niti najmanjse povezave s tem, da si hiter smukac. V drugih zvrsteh smucanja, kjer bi rekel da je tek veliko bolj pomemben podatek, je stvar vseeno krepko irelevantna... V mojih casih je imel eden od najhitrejsi tekacev med smucarji tekaci cas na 5km krepko pod 15min, pa ni bil nikoli niti blizu medalje na Olimpijadi ali svetovnih prvenstvih. Nek drug, ki je bil pa v teku se pocasnejsi kot jaz, pa jaz nisem bil niti priblizno hiter, je pa koncal kariero z mislim da 7 olimpijskimi medaljami in kar nekaj medaljami s svetovnih prvenstev.
labanda
# 23.11.2018 ob 08:55
@roni77: Ni mišljeno, da je najboljši tisti s povprečno hitrostjo, temveč da zmaga tisti, ki ima povprečno gledano (torej skozi celo progo) najvišjo hitrost. Vsaj tako sem jaz razumela.
antipop2
# 23.11.2018 ob 08:09
to je dobro za boštjana..
popolnost že ima, tako da samo še hitrost poišče pa bo!
oggle
# 23.11.2018 ob 17:25
@seserko malo boljsi in bolj priznani atletski strokovnjaki (pa ne slovenski) kot nek forumski trol, ki je iznenada ratal strokovnjak, ki dela v sportu, razpravljajo koliko bi bil Boltov cas na 1 miljo... in vecina jih prognosticira na 4:45 do 4:50... to je dobre 3min/km. Ampak nihce od njih nima realnega podatka o njegovih casih, medtem ko ti, ki en post prej napises da nimas podatka o Boltovih casih, en sam post kasneje pribijes, da imas podatek o njegovih 29:17 na 10km. Resno... vsa cast! Hvala bogu da ima Slovenija tebe, ker brez tebe bi sli vsi sporti, pa se gospodarstvo v maloro, ker ne bi bilo nikogar, ki bi jim svetoval.
Gautama
# 23.11.2018 ob 17:05
Šešerko, prav, ti preučuješ druge dejavnike (se celo strinjam s tabo o psihološki pripravi itd.), vseeno pa potem ne tukaj delat brezveznih alarmov zaradi popolnoma solidnega Boštjanovega časa na 3000 m.
Ti si se obesil na ta podatek in delal zaključke o eksplozivnosti.
Kot sem že omenil, nisem komentiral splošne "smučarske" fizične pripravljenosti.

In ja, me skrbi, če v našem športu delujejo strokovnjaki, kot si ti, mogoče pa smo zato tam, kjer smo ...
GeorgeB
# 23.11.2018 ob 16:48
šešerko

Bolt ne odteče na 3000m niti med 2500 na svetu... dokazano!!!!
Gautama ti je lepo razložil princip in tukaj ni levo, niti desno. S svojim znanjem, ki g želiš prikazati, se samo smešiš...

kar se pa Klineta tiče pa ima za vrhunskega smučarja, kljub prevladujočemu delu belega mišičevja, zelo podpovprečen rezultat. To pa le zaradi pomanjkanja treninga, oziroma njegovega turističnega pristopa pri treningih. Kar nekaj top 10 smučarskih šampionov vseh časov sem uspel osebno spoznati in z njimi narediti tudi kakšen trening. Velika večina od njih vozi/je vozila za svoj trening tudi MTB in s tem pripomogla k splošni kondiciji, predvsem vzdržljivosti...
Kline je pač podpovprečnež zaradi svojega pristopa, kljub neverjetnim fizičnim predispozicijam. Vse je v glavi - volja, želja, inteligenca... To loči šampiona od navadne ovce...
jaz jaz
# 23.11.2018 ob 16:31
sicer ne vem, ali je bil kje omenjeno ali ne, ampak Erik Guay se je po sredinem treningu, na katerem se je hudo poškodoval Osborne Paradis, odločil, da zaključi kariero.
Gautama
# 23.11.2018 ob 16:14
Šešerko
Z vidika mišičnih vlaken je tek na 3 km daleč od pomembnosti za eksplozivnost.
Mišična vlakna za eksplozivnost - bela mišična vlakna - tip II - se razvija v spekrtu 1 s do največ 2 min, vlogo v športu igrajo še do max 4 min.
Kot ti je nekdo prej razložil, kondicija na dolge proge celo "ubija" bela mišična vlakna, ker so potem bolj razvita rdeča.

Če še kaj drugega vedel o mišičicah, bi vedel še, da je ogromna razlika med tekaško kondicijo in pa kondicijo mišičnih vlaken, ki statično držijo smučarja - so obremenjena različna vlakna, mišice delajo v "drugo smer".

Če si predstavljaš, kako drugače si zadihan, če greš gor ali dol po hribu, pa te za dol bolj bolijo noge, nisi pa zadihan ...
Še ta razlika, da eksplozivnost bolj pride do izraza v tehničnih disciplinah.
Pri slalomu pride smučar na konec proge zelo zadihan, pri smuku pa ga "pečejo noge".

Oglej si še konstitucijo tekačev sprinterjev na 100 in 200 m, nato na 400, ki so še vedno drugačni od tistih na 800 m, na 3000 m pa so že zelo suhi in vitki.

Vse to v povezavi z različnimi načini pridobivanja energije za mišice (ATP):
- neposredna zaloga ATP - par sekund
- ADP + kreatin fosfaza - 10 - 20 s - šprint
- po 30 s anaerobna glikoliza iz glikogena in glukoze - zaloga za okrog 1 min
- po par minutah se začne "aerobna vadba" - oksidacija glukoze in krebsov cikel

Pod črto: tek na 3000 m ni zelo pomemben za smučarje.
oggle
# 23.11.2018 ob 15:27
@seserko Bolt lahko brez problema igra v prvi avstralski ligi? Po nogometnih sposobnostih verjetno ne bi bil dober niti za 3. slovensko, ampak ker je ime in s tem povezan PR, bi res lahko igral v prvi avstralski ligi. Btw... cisto tako... kaksen je njegov cas recimo na 10km? Ker tek je osnova za vse in ce hoce biti dober sprinter mora tudi 10km odteci neprimerno boljse kot 99% tekacev, kajne?
gk21
# 23.11.2018 ob 14:13
Kolesar,

glede na to, da si očitno strokovnjak na tem področju, mi pojasni - koliko tečejo ostali smukači na 3000m in kakšen je dovolj dober čas, da si lahko svetovni prvak? In koliko teh rekreativcev, ki jih omenjaš, ima čez 100 kg?
gk21
# 23.11.2018 ob 13:18
Res ne razumem, kaj ima skupnega tek na 3000m s smukom, da se na to nekateri obešate? Obremenitve pri teh dveh disciplinah sta povsem različni zgodbi, da o telesni konstituciji smukačev in srednje progašev sploh ne izgubljamo besed. In res bi ras videl, kdo od vas je sposoben to razdaljo preteči hitreje, kot v tempu 3:55 na km...verjetno še s pivom in čipsom v rokah.
Mimogrede - mi5kolin, Cooperjev test je dolg 2400m in ne 3000m.
Slovenc122
# 23.11.2018 ob 12:32
Sam da ste živi pa zdravi, pa da uživate.
Vombat89
# 23.11.2018 ob 09:56
Za vas je šnicl tudi turist, len in noče trenirati, da ne uspe priti nazaj v vrh skakanja?
makoshark
# 23.11.2018 ob 17:04
šešerko
malo sem ilustriral, nimam podatkov o njegovem času, ampak želel sem samo povedati da je za naše kavčarske razmere tudi na 10km neverjetna brzina. sedaj ali je 50 ali 150 na svetu niti ni pomembno in je stvar sekund

Za čas med top 150 je potrebno odteči okoli 28:30. Bolt nima šans, niti z večletnim treningom. Niti med top 1000 ne pride.
poletjevskoljki
# 23.11.2018 ob 17:00
Samo mimo grede, tipo ima vsaj 110 kg in z njegovo konstitucijo in tezo je to zelo,zelo spodoben rezultat. On je smucar, ne tekac!! Za tiste, ki iz kavca trdite, sa brez treninga odtecete tole lahko napisem samo ha, ha, ha, ha, never ...
Boštjan!! Upam, da se ti zopet vse poklopi in začneš zopet hitro smučati.
oggle
# 23.11.2018 ob 15:31
@seserko malce trimckanja za ogrevanje je eno, resen tek je pa nekaj drugega. In tako za info, ker o tem vidim da nimas pojma... tek, kolesarjenje in ostale vzdrzljivostne aktivnosti ubijajo eksplozivnost. In le ta je pri skakalcih v prvi vrsti. Se enkrat.... v smucanju sem v taksni ali drugacni vlogi skoraj celo zivljenje, tako da predvidevam da poznam stvari neprimerno boljse, kot nek strokovni komentator, ki "notranje" informacije dobiva preko Instagrama ali Twitterja (ali bog ne daj "strokovnega" komentatorja Stareta) in ki zelo verjetno ni prezivel dneva v profesionalnem sportu. ;)
gk21
# 23.11.2018 ob 15:19
To bi bila zanimiva tema za Jeričevo analizo...Kolesar, Šešerko in še marsikateri poznavalec bi bil krepko začuden nad rezultati, marsikakšna športna legenda po njihovo niti za nobeno vaško reprezentanco ne bi smela nastopiti.
BlackHole
# 23.11.2018 ob 14:15
Sm tale 3000m pa tak (slab) čas, to mi res ne gre v glavo...nism nikol treneru nic,samo rekreativno kosarko parkat na tedn,pa si zpam it zdele odlavfat tole in 100% da bom pod 11minut...garant!

Pa pojdi in javi rezultat. Na jeziku tukaj je vsak lahko pogumen, pameten itn. Samo povej mi, kaj ti to potem pove, če je Kline jasno povedal, da so bili tudi svetovni prvaki v smuku, ki so imeli še slabše čase.
Kr mal tko
# 23.11.2018 ob 13:35
"Predvsem sem se naučil, da neuspeh ni nič strašnega."

Prepričan sem, da je s tem želel povedati, da neuspeha ne sprejme s paniko, tako kot prej ampak mirno in preudarno! In to je edini način za boljšo in uspešnejšo prihodnost! Ker če se bojiš neuspeha, marsičesa v življenju (ali poslu) ne boš nikdar poizkusil in izkusil slasti uspeha, ki je tudi zelo verjeten, če se zadeve lotiš pravilno.
kolesar112
# 23.11.2018 ob 12:20
B. Kline "Ni samo kondicija in moč."

Medtem se pa Ivica Kostelič ukvarja s prehajanjem Islandije in Grenlandije. Henrik kristoffersen ima vsako drugo sliko na Instagramu iz 2000 metrov visokih prelazov, ki jih opravi s cestnim kolesom. Aksel Lund Svindal preživi po 14 dni v visokogorju kot turni smučar, o Marcelu pa je tako ali tako škoda izgubljati besed.
Oh ja v 70tih letih smo težko prihajal do informacij, danes je očitno še težje.
svšgl1
# 23.11.2018 ob 12:14
Sm tale 3000m pa tak (slab) čas, to mi res ne gre v glavo...nism nikol treneru nic,samo rekreativno kosarko parkat na tedn,pa si zpam it zdele odlavfat tole in 100% da bom pod 11minut...garant!
Kazalo