Zimski športi
(6)
Johannes Thingnes Boe
Norvežan Johannes Thingnes Boe je dobil 10-kilometrsko preizkušnjo. Foto: EPA
       Ni razloga za preplah. Jakov je resda vpisal najslabši rezultat letos, a tudi sam je priznal, da še nima pravega občutka na progi. Danes tudi na strelišču ni bil 100-odstoten, kar je potrdil tudi sam. Mislim, da je svoje dodala tudi nadmorska višina, ki prinaša specifične pogoje.       
 Tomaš kos, trener slovenske reprezentance

Dodaj v

J. T. Boe ugnal Fourcada na Južnem Tirolskem, Fak najslabše v sezoni

Slovenci razočarali
19. januar 2018 ob 15:50
Anterselva - MMC RTV SLO, STA

Zmagovalec drugega dne tekmovanja v Anterselvi je Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je dobil 10-kilometrsko preizkušnjo. Nastopilo je pet Slovencev, a niso posegli po višjih mestih.

Na vrhu šeste in hkrati zadnje biatlonske postaje pred olimpijskimi igrami sta bila vnovič vodilna tekmovalca sezone Boe in Francoz Martin Fourcade.

24-letni Boe je vodstvo kljub kazenskemu strelu prevzel že po streljanju stoje in razliko do cilja le višal. Fourcadu je boj za drugo stopničko močno olajšal Rus Anton Šipulin, ki je moral po drugem strelskem postanku dvakrat v kazenski krog, s tem pa je bila pot do prvih stopničk v sezoni odprta za Nemca Arnda Peifferja, ki je v zadnjem krogu prehitel Francoza Emiliena Jacquelina.

Slovenci niso dosegli ciljev in ostali brez vidne uvrstitve. Jakov Fak je zgrešil dva strela in s 33. mestom dosegel daleč najslabšo uvrstitev v sezoni. "Ni razloga za preplah. Jakov je resda vpisal najslabši rezultat letos, a tudi sam je priznal, da še nima pravega občutka na progi. Danes tudi na strelišču ni bil 100-odstoten, kar je potrdil tudi sam. Mislim, da je svoje dodala tudi nadmorska višina, ki prinaša specifične pogoje. Nekaterim ustreza bolj, drugim malce manj. Mislim, da je današnji rezultat dober oziroma povprečen. Jutri nas čaka nova tekma. Mislim, da bo na tej višini veliko odvisnega od trenutnega počutja. Do prve deseterice je malce več zaostanka, a vseeno bi z brezhibnim streljanjem lahko precej napredovali po rezultatski lestvici," je o tekmi povedal trener slovenske reprezentance Tomaš Kos.

S 37. mestom je štiri nove točke svetovnega pokala ujel tudi Klemen Bauer, ki je moral v kazenski krog kar trikrat, enkrat več od Faka, a za njim zaostal vsega štiri sekunde. Mitja Drinovec s štirimi kazenskimi krogi in Miha Dovžan z vsega dvema pa sta bila daleč od sobotnega zasledovanja. Drinovec je bil 84., Dovžan pa 94. med 109 uvrščenimi tekmovalci.


V soboto bosta v Anterselvi obe zasledovalni tekmi. Med šesterico Slovencev sta se v sobotni del, kjer nastopa po najboljših 60 tekmovalcev in tekmovalk, uvrstila le Fak in Bauer. V nedeljo bosta na sporedu še tekmi s skupinskim štartom.Šprint, 10 km (M):         * 
 1. J. T. BOE     NOR 23:19,3 (1) 
 2. M. FOURCADE    FRA  +12,8 (0) 
 3. A. PEIFFER     NEM  42,2 (0) 
 4. A. ŠIPULIN     RUS  46,3 (1) 
 5. E. JACQUELIN    FRA  53,7 (0) 
...                  
33. J. FAK       SLO 2:12,8 (2) 
37. K. BAUER      SLO 2:16,3 (3) 
84. M. DRINOVEC    SLO 3:30,9 (4) 
94. M. DOVŽAN     SLO 3:56,3 (2) 
                    
                    
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

 
SVETOVNI POKAL, SKUPNO
Moški (13/26): 1. M. FOURCADE FRA 720 2. J.-T. BOE NOR 682 3. J. FAK SLO 438 4. A. ŠIPULIN RUS 380 5. A. PEIFFER NEM 378 .. 45. K. BAUER SLO 65 67. M. DOVŽAN SLO 25
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Emmure
# 19.01.2018 ob 17:59
boe je z enim zgrešenim strelom prehitel Fourcada,ki jih je zadel vseh 10.Impresivno.
Strokovnjak
# 19.01.2018 ob 16:30
Se pravi še edini resni kandidat za kako medaljo na teh OI je out, nice
agggnes
# 19.01.2018 ob 16:26
Bravo Boe mlajši! Fak pa nekam počasi teče, Svendsen je bil pred njim, pa je 3 zgrešil, medtem ko je naš 'samo' 2 strela kiksnil.
Kemik
# 19.01.2018 ob 19:20
Torej, letos se imenuje kraj Anterselva, še lani pa se je imenoval Antholz? Včasih je prav smešno, ko se kraji na Južnem Tirolskem nekje in v določeni situaciji v slovenščini označijo z italijanskim, drugič pa z nemškim imenom. In kako so novinarji pri nekaterih tradicionalno navajeni na italijansko varianto, ponekod pa na nemško ... Ko sem preučeval več različnih krajev od tam, sem ugotovil, da tu pravil skoraj ni, saj tudi večinska struktura prebivalstva v določenem kraju ne igra vloge. Sicer pa, če bi se upoštevala struktura prebivalstva, bi se morala Val Gardena označiti v svoji ladinski različici Gherdëina, tako kot Cortina d'Ampezzo kot Ampëz, saj ima tam večina ljudi za materni jezik ladinščino.
prizemljen
# 19.01.2018 ob 16:35
Fourcade in Boe sta že dolgočasna. Škoda za naše.
Kemik
# 19.01.2018 ob 19:37
Kakorkoli, morda je res najbolj prav, da se imena piše v italijanski različici, dokler je Južna Tirolska v sklopu države Italije. Četudi je na področju Anterselve-Antholza, kjer se trenutno tekmuje, kar 98% prebivalstva nemško govorečega.

V biatlonu je letos neprestani boj med Bøjem in Fourcadom, medtem ko so ostali daleč zadaj. Mogoče dobro za sam marketing in olimpijske igre, za sam šport pa morda ne najbolj. Vseeno pa je po drugi strani to bolje kot neprestana dominacija Fourcada, ki lahko že letos prehiti po številu osvojenih skupnih seštevkov svetovnega pokala legendarnega Bjørndalna.
Izbor
Svetovni pokal v biatlonu
link
Fourcade tudi v Sibiriji razred zase; Fak 19.
20
22. marec 2018 ob 16:07 Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagovalec šprinta za svetovni pokal v Tjumnu, s čimer je osvojil mali kristalni globus v tej disciplini, le velika smola pa mu lahko prepreči osvojitev ...
Več novic ...
Kazalo