Gal Jakič je paraolimpijske igre končal z dvema odstopoma. Foto: MMC RTV SLO
Gal Jakič je paraolimpijske igre končal z dvema odstopoma. Foto: MMC RTV SLO
Paraolimpijec Jakič odstopil v veleslalomu

Na njegovem monoskiju se je smučka odpela, potem ko je zapeljal v snežni kanal. Padca ni mogel preprečiti. Po prvi vožnji je bil na 29. mestu.

"V prehodu na prvo prelomnico sem zapeljal v snežni kanal, odpel se je avtomat in sem zletel s smučke. Pozneje sem šel še enkrat gledat posnetek nastopa, ki sicer ni imel idealnega začetka, a bi avtomat moral zdržati. Očitno sem imel malo smole in je šlo za tehnološko napako. Ti avtomati bi morali zdržati 200 kilogramov pritiska, tudi zato, ker je za tekmovalce bolje in varneje, če smučka ob padcu ostane na monoskiju," je Jakič pojasnil, kaj se je dogajalo v drugi vožnji paraolimpijskega veleslaloma.

Takšne težave v njegovem športu niso prav pogoste, a je imel, dodaja, smolo ob najmanj primernem trenutku: "Načeloma se to ne bi smelo dogajati, je pa res, da imamo z zadnjo serijo teh avtomatov težave. Niso tako pogoste, da bi nas skrbelo, danes pa se je to zgodilo ob popolnoma neprimernem trenutku."

Proga tokrat dobro pripravljena
Po četrtkovi preizkušnji v slalomu (tudi ta se je za slovenskega smučarja končala z odstopom) so se predvsem tekmovalci z višjimi štartnimi številkami, ki jo je imel tudi Jakič, pritoževali zaradi popolnoma uničene proge. Danes je 25-letni Jakič prireditelje za opravljeno delo na progi v Roza Hutorju pohvalil: "Danes je v prvi vožnji proga zdržala, prirediteljem jo je uspelo ohraniti celo. Res je, da so uvedli posebne razmere: pri ogledu obeh strmih delov tekmovalci nismo smeli presmučati, tako da so ohranili najbolj izpostavljene dele na najnevarnejših prelomnicah. Na prvi progi tako kljub visoki številki nisem imel pripomb, na drugi se je malo poznalo, da je načeta, a predvsem zaradi tega, ker smo bili na njej že od sedme ure zjutraj."

Paraolimpijsko zlato v veleslalomu si je privozil Švicar Christoph Kunz, drugi je bil Novozelandec Corey Peters, tretji pa Avstrijec Roman Rabl.

Paraolimpijec Jakič odstopil v veleslalomu