Jurij Žurej je direktor SZS-ja od 1. septembra 2013, ko je nasledil Barbaro Kürner Čad. Foto: BoBo
Jurij Žurej je direktor SZS-ja od 1. septembra 2013, ko je nasledil Barbaro Kürner Čad. Foto: BoBo
Direktor SZS-ja Žurej podal odstop

Presenetljivo novico je iz Podutika, kjer je sedež Smučarske zveze Slovenije, sporočil novinar TV Slovenija Aleš Potočnik, ki je spremljal očitno precej burno sejo izvršilnega odbora SZS-ja. Razlogi Žurejevega odstopa naj bi bila "podtikanja, afere in ljudje, ki na zvezi delajo težave".

"Ker se na tak način ne da več delati, sem se odločil, da bom vrnil nazaj mandat, o čemer sem se pred današnjo sejo že pogovoril s predsednikom zveze," je dejal Žurej in dodal, da sanacijski program že daje prve rezultate.

Odstop ni nepreklicen, predsednik Smrekar pa ga sprejema pogojno in se bo v nekaj dneh odločil, kako naprej. Žurej bo tako (verjetno do konca nove sezone) do nadaljnjega ostal direktor, ima pa v veliki meri podporo izvršilnega odbora zveze. Vsaj pri tistih, ki razumejo, da je finančna sanacija neizogibna.

Ena glavnih Žurejevih nalog v naslednjih dneh bo podpis pogodb s tekmovalci. Alpski smučarji niso prav nič navdušeni nad tem, da bodo morali del denarja za pokritje sezone prispevati sami, tisti s statusom A 2.000 evrov, smučarji s statusom B pa 3.500 evrov.

Smrekar: Odločitev obžalujem, a jo spoštujem
Predsednik zveze Smrekar Žurejevo odločitev obžaluje, a jo sprejema: "Delo, ki ga je Jurij opravil v preteklosti, je resnično naporno, velikokrat se slišiva ob desetih zvečer, ko končuje svoj dan, in tako iz dneva v dan. Potem prihajajo še vikendi, ko je treba biti na tekmah. To delo ni tako enostavno, kot si nekateri predstavljajo, in iz tega stališča je razumljivo, da nastopi trenutek, ko je treba pomisliti kako naprej. Tako odločitev obžalujem, vendar jo razumem. In tudi v tem primeru je dogovor med nama izjemno korekten, omogoča tranzicijo in nam daje miren čas, v katerem ne bomo dopustili, da se trenuten način dela zmanjša, da se spremeni, ampak da v miru v tem času poiščemo ustrezno zamenjavo."
Za zdaj tekmovalci takšne pogodbe ne želijo podpisati. Odhod moške ekipe za hitre discipline v Čile ta konec tedna ni ogrožen. Na južno poloblo potujejo Boštjan Kline, Martin Čater, Rok Perko in Klemen Kosi, zraven pa še nekateri, ki niso v reprezentanci: Tilen Debelak, Ven Florjančič, Hrvat Natko Zrnčić Dim in Marko Vukičević, ki zdaj tekmuje za Srbijo.

Direktor SZS-ja Žurej podal odstop