Rok Marguč je v lanski sezoni postal svetovni prvak v slalomu. Foto: Reuters
Rok Marguč je v lanski sezoni postal svetovni prvak v slalomu. Foto: Reuters
Rok Marguč
Rok Marguč bo veliko treniral na Rogli, kjer je proga podobna kot v Sočiju. Foto: Aleš Fevžer
Marguč želi medaljam s SP-jev dodati še olimpijsko

"Normalno je, da si postavljamo višje cilje in stremimo k njim. Olimpijske igre so najvišji cilj vsakega športnika. Smešno bi izpadlo, če bi izjavil, da si želim izboljšati 23. mesto iz Vancouvra, ne bom pa napovedoval kolajne in tako postal eden izmed športnikov, ki bi postal večja zgodba pred olimpijskimi igrami kot pa po njih," je pred začetkom nove sezone dejal 27-letni Celjan, ki je preteklo sezono v skupnem seštevku svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu končal na tretjem mestu, potem ko je vpisal prvo zmago v svetovnem pokalu v tej disciplini.

Nova sezona za deskarje na snegu v paralelnih disciplinah se bo začela 13. in 14. decembra s tekmo v Carezzi, nato bodo sledile še postaje v Jauerlingu, Bad Gasteinu, na Rogli ter v Sudelfeldu.

Marguč bi si želel več tekem
"Izzivov v novi sezoni ne bo zmanjkalo, čeprav bi si želel še več tekem. Vsekakor si želim agresivnega začetka v novo sezono, da ne bomo potem sredi januarja začeli dvomiti o tem, ali smo sploh na pravi poti," napoveduje Marguč, ki upa, da bo prav domača tekma na Rogli 18. januarja, kjer bodo delili še zadnje olimpijske norme, služila kot prava generalka za Soči.

Proga na Rogli podobna Sočiju
"Rogla je nekaj posebnega. Zlasti slalomska proga na Jasi je skoraj identična progi, ki bo v Sočiju, tudi obe prizorišči sta na isti nadmorski višini, 1.500 metrov nad morjem, zato se bom lahko optimalno pripravil kar doma," je dejal Marguč, ki bo primanjkljaj tekem zapolnil tudi z nastopanjem na tekmah nižjega ranga.

Na olimpijski generalki osmi
Na paralelnem veleslalomu v Sočiju je bil osmi, pred njim sta bila Žan Košir na petem in Rok Flander na tretjem mestu. "Proga je ravna, od trije do štirje količki so v strmini. Vesel sem, da sem lahko po koncu sezone med pripravami v Zermattu sodeloval z Mariborčanom Petrom Sitarjem, ki pomaga Ivici Kosteliću. Peter nama je z očetom svetoval, kako najbolj optimalno odpeljati strmino v Sočiju. Mislim, da bo to ena izmed mojih prednosti. Strmina me je najbolj ovirala, ker sem najhitrejši na ravnih progah," pravi Marguč.

Flander je v Sočiju pripravljen na vse razmere
"Nad samim Sočijem sicer nisem bil ravno navdušen. Ko sem bil tam, je bilo še vse v gradnji. Upam, da se bodo Rusi potrudili; napovedujejo, da bodo na naši progi potegnili cevi, ki bodo hladile od spodaj navzgor, bomo videli, kaj bodo naredili. Drugače pa mi je povsem vseeno, kakšna bo tekma. Prav zaradi izkušnje v Vancouvru, ko smo vozili praktično v dežju in po vodi, sem treniral v vseh pogojih, zato sem pripravljen na vse in me v Sočiju ne bi smelo prav nič presenetiti," dodaja Celjan, ki je bil poleti z dekletom 17 dni na Mauritiusu, kjer je obiskal Flandra. Tam se je preizkusil tudi v kajtanju in dobro napolnil baterije: "To je bila definitivno ena izmed tistih pravih poletnih sprostitev."

Marguč želi medaljam s SP-jev dodati še olimpijsko