Zimski športi
Mateja Svet
Mateja Svet bo avgusta dopolnila 50 let. Foto: MMC RTV SLO
       Ne znajdem se najbolje pred mikrofoni in kamerami. Postane mi malo neprijetno. To je verjetno ena stvar, zakaj se za javne nastope v zadnjih letih nisem pogosto odločala. Druga se mi zdi ta, da me želijo ljudje spraševati o smučanju. Meni se pa zdi, da sem o smučanju povedala že vse. Zdaj se pa tako in tako nič več ne spomnim.       
Mateja Svet
Pred 30 leti je na olimpijskih igrah v Calgaryju osvojila srebro v slalomu, njeno zbirko na svetovnih prvenstvih v Crans Montani (1987) in Vailu (1989) pa sestavljajo ena zlata, ena srebrna in tri bronaste kolajne. Foto: MMC RTV SLO
       Ko je Rok (Petrovič) umrl, sem bolj ali manj izgubila smisel. Saj živiš, a nič ni več tako vredno, nič te ne zadovolji več tako zelo. Takrat sem se odločila, da bom nekaj naredila, ker v tako življenje nisem privolila. Mislim, da sem se nekako izkopala iz tega ven, se soočila s stvarmi, ki so bolele, in si postavila življenje nazaj na prave tirnice.       
Mateja Svet
Svetova je pred olimpijskimi igrami v Torinu leta 2006 takole gostovala v spletni klepetalnici MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Mateja Svet: Želijo si, naj pojasnim, a to težko dam. Ker tega ni več.

Smrt Roka Petroviča jo je zelo zaznamovala
21. februar 2018 ob 22:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zakaj si nehala, Mateja? Ali obstaja en jasen stavek? "Eden ne. Ker je toliko razlogov. Zdaj razglabljati o tem in pogrevati nekatere stvari ... Nima smisla. Zame je razrešeno. Je preteklost, nima več vpliva na mojo sedanjost."

To je v oddaji Od blizu, v kateri jo je gostila Vesna Milek, povedala Mateja Svet, pred Tino Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka, ki je leta 1990 pri 21 letih nenadoma končala uspešno kariero. Na vrhuncu moči, po olimpijski kolajni in petih medaljah na svetovnih prvenstvih. "Nekateri si želijo, naj pojasnim, a jaz to težko dam. Ker tega ni več. Neki dan za mizo doma sem rekla, da ne bom več smučala. Nihče me ni resno vzel. Oče je bil malo prizadet verjetno, rekel pa mi ni nikoli nič," je dejala.

Namigovalo se je, da je morda kariero sklenila tudi zaradi sporov s proizvajalci smuči. "Takrat sem imela Elanove smuči, a ni bilo nič vezano na material. Mislim, da sem imela dober material. Takratni direktor Elana je bil pripravljen se pogovarjati in slišati, bil je razumen človek in smo se vse dogovorili. Vse je bilo v redu. Vmes ko sem imela težave s smučarskimi čevlji, so mi tudi šli na roko in mi omogočili, da lahko obdržim čevlje San Marco. Čeprav so nekateri po vsej sili želeli, da bi bila v drugih smučarskih čevljih, ki mi sploh niso ustrezali." Ker bi to nekomu prineslo denar? "Verjetno, saj se nisem s tem ukvarjala. Bila sem tako mlada, kaj pa vem, kaj vse se je zraven dogajalo. Saj nisem razumela, videla oziroma prepoznala. Pojma nisem imela."

Slej ko prej slovo od optimalnih voženj in zavojev
Slovo je bilo tudi zanjo kot za večino vrhunskih športnikov težko. "Smučanje sem imela tako rada, da sem še zvečer, ko sem se ulegla, še kar smučala. V glavi sem si vrtela zavoje, hitrosti, proge ... To je bil ves moj svet. To sem živela. Tudi ko sem vozila avtomobil, sem v glavi smučala. Ni se najlažje posloviti od tega, kar rad delaš. Je pa pri vrhunskem športu tako, da to ni nikoli to, kar lahko vlečeš zelo dolgo. Slej ko prej se moraš od optimalnih voženj in zavojev posloviti. Ker tega ni več mogoče narediti. In to mogoče iščeš kje drugje."

Po koncu kariere se je zelo zbližala z Rokom Petrovičem, s katerim sta bila res dobra prijatelja. Z njim je sicer sodelovala tudi že prej. "Nisem prakticirala ne joge ne meditacije, s katerima se je ukvarjal, mi je pa Rok res zelo pomagal pri tehniki, posebej pri slalomu. Opazoval me je in svetoval, kaj delam narobe, kako naj popravim stvari. Njegova smrt (leta 1993, op. a.) me je zelo zaznamovala, ker sem imela v precej kratkem obdobju več izgub. Rok je bil še ena izmed teh izgubljenih oseb, ki sem jih imela res rada. Bilo je obdobje, ki je bilo zame zelo težko, pokrivalo se je tudi s temi izgubami. Preprosto sem se za nekaj časa zelo izgubila, sebe, življenje, v čem je sploh smisel. Tudi ko je Rok umrl, sem bolj ali manj izgubila smisel. Saj živiš, a nič ni več tako vredno, nič te ne zadovolji več tako zelo. Takrat sem se odločila, da bom nekaj naredila, ker v tako življenje nisem privolila. Mislim, da sem se nekako izkopala iz tega ven, se soočila s stvarmi, ki so bolele, in si postavila življenje nazaj na prave tirnice. Preprosto se nisem sprijaznila s tem, kako živim, in se odločila, da je treba nekaj korenito spremeniti. Ugotovila sem, kaj pravzaprav želim in kje sebe vidim."

Navdih so ji hči, narava, gore in tek na smučeh
Nikoli ni gojila nobenih zamer in želje po maščevanju, za kratko je vstopila tudi v politiko, a se je ta epizoda hitro končala. Premik v njenem življenju je bilo gotovo rojstvo hčere: "Ona je ena izmed mojih navdihov, iz katerih črpam." Veliko ji pomenijo tudi narava in gore: "Z naravo imam poseben odnos. Pozdravita me njena lepota in to, kar dobim od nje. Ko doživim svojo majhnost, nepomembnost in začutim ponižnost pred tem, kar ona ima in kar je."

Ukvarja se s tekom na smučeh, rada prebere tudi kakšno biografijo oziroma resnično zgodbo. Še vedno kaj napiše v svoj dnevnik, ne bo pa napisala knjige, čeprav je bila nekaj časa tudi novinarka pri Stopu: "Sebe nikoli nisem videla kot novinarko, mislim, da mi pisanje ni šlo najbolje od rok. Ne morem reči, da je bilo kakšen presežek ali solidno."

Psihodramska terapevtka
Za javne nastope se v zadnjih letih ni pogosto odločala. Za gostovanje v oddaji Od blizu se je odločila, ker je Vesno Milek poznala že prej, dokončno pa jo je za nastop v oddaji prepričala mama: "Ne znajdem se najbolje pred mikrofoni in kamerami. Postane mi malo neprijetno. To je verjetno ena stvar. Druga se mi zdi ta, da me želijo ljudje spraševati o smučanju. Meni se pa zdi, da sem o smučanju povedala že vse. Zdaj se pa tako in tako nič več ne spomnim."

Izobrazila se je tudi za psihodramsko terapevtko. Več o tem izveste v zadnjem delu oddaje, ki si jo lahko v celoti ogledate v videu pod novico. V studiu se ji je pridružil Vladimir Milošević. Sama je že med kariero delala s psihoanalitikom. "Lahko smo delali s psihiatrom oziroma psihoanalitikom iz Kranja. Večinoma je šlo za avtogeni trening, midva pa sva šla še malo naprej, z mano je v nekaterih stvareh na neki način delal precej psihoanalitično."

V čast ji je, da je pomagala Mazejevi
Pred leti je napisala tudi pomembno pismo Tini Maze, ki je Črnjanki veliko pomenilo. Njene izkušnje so Mazejevi pomagale, ko je bilo najtežje, da je zbrala moč in šla naprej: "S Tino je bilo malo več tega dopisovanja, tudi po elektronski pošti. Nikoli ne bi pričakovala, da bi moje pisanje lahko imelo tak učinek nanjo. Zdi se mi nenavadno. Če sem kakor koli pripomogla k temu - vsaj zrnce -, da ni odnehala in nadaljevala svojo diamantno pot, potem je meni to v čast."

Kakšen človek je? "Nikoli nisem zares zadovoljna s tem, kar naredim. Nikoli ni dovolj dobro - tisto, kar je meni pomembno. Precej sem zahtevna, hitro pa me tudi razjezijo kakšne stvari."

VIDEO
Mateja Svet
M. R.
Prijavi napako
Komentarji
RoKo
# 21.02.2018 ob 22:26
Uspešna športnica in poštena ženska. Vso srečo ji želim.
mismasmiki
# 21.02.2018 ob 22:23
Če bi še nadaljevala kariero bi verjetno Slovenci imeli najboljšo smučarko vseh časov.
Vendar vsa čast Mateji-takih ne delajo več!
migaj
# 21.02.2018 ob 23:01
Morda pa je sprevidela, kako se z njenimi uspehi koristijo in na njen račun bogatijo strokovni sodelavci in navidezni prijatelji na čelu s Tonetom.
Če so še izkoristili njeno zaupanje in ga poteptali v gonji za slavo in denarjem, ji je bilo najbrž vsega dovolj, če ni bilo še kaj hujšega, glede na to, da ne sme oz. ne upa še danes nič konkretnega povedati.
Zame je največja Slovenska športnica, velika škoda pa je, da ni mogla izkoristiti svojega športnega potenciala do konca.
Vesel sem, da se je v novem življenju našla in da celo pomaga drugim.
Vse najboljše Mateja.
bolkonsky
# 21.02.2018 ob 22:58
Mateja Svet...slovenska smučarka,ki smo jo imeli RESNIČNO radi...
ampak res resnično radi...
toliko je žarela v neki svoji modrini,da jo je enostavno bilo nemogoče ne imeti rad...

šok je bil seveda velik...najprej je končal Križaj,potem Petrovič in potem še Mateja...
v dveh letih smo ostali takorekoč 'bosi in goli'...

in šele čez tri leta se je pojavil Košir in naša vražja dekleta...

osemdeseta so bila najlepša leta naše smučarije...
emocije so res vrele,ponos je segal do neba in navijali smo noro...
izpod 15 000 ljudi ni bilo ne v Mariboru,ne v Kranjski Gori...
lepi časi...
mc007
# 21.02.2018 ob 22:20
Mateja Svet, užival sem v vašem smučanju, še vedno vas imam neizmerno rad. Človek vas mora imeti rad, jaz bi vas pa še prosil za roko. Pa če to berete ali ne.
Rossonero75
# 21.02.2018 ob 22:19
Nikol ne bomo zvedl...najbrž...
webman
# 21.02.2018 ob 22:49
Žalostno, da s tem ko ne odpre knjige v resnični svet na nek način ščiti tudi sistem ,ki jo je uničil. Žal ne vidi moči ki jo ima in tega koliko dobrega bi se dalo narediti za prihodnje smučarje...
Kiklop
# 21.02.2018 ob 22:40
Ko je bil Tona šef, ni bilo nobenih "stranpoti". Kdor se ni strinjal z njim je pač odfrčal.
Vedno pa so bili tisti, ki so bili privilegirani in tisti, ki se jim je reklo "druga liga".
Mateja je bila vedno v prvi ligi. Zato tudi ne more povedat kaj se je res zgodilo.
Hvala ti Mateja za vse veselje ob tvojih uspehih! Ostalo ni pomembno!
ajvard
# 21.02.2018 ob 22:35
čudovita oseba
Ples
# 21.02.2018 ob 22:49
Simpatična.
Je pa bilo po moje za Vesno tole zelo težko, verjamem, da se je zelo potrudila s pripravo na intervju, ampak če intervjujanec noče, pač noče. Mogoče bi bilo bolje, če bi bilo manj vprašanj o tistem času takrat in več o zdaj, kaj počne, kako gleda na današnje smučanje, tehniko ... to mi je manjkalo.
_50centy_
# 21.02.2018 ob 22:27
Zda ima jfk mi pa svet
ajvard
# 21.02.2018 ob 22:46
zakaj toliko špekulirati o njeni preteklosti, če si ona tega ne želi?

prave hijene, od novinarjev, do komentatorjev.

Mateja želi govoriti o sedanjosti, ne o preteklosti. a je to prehud miselni napor?
veza
# 21.02.2018 ob 23:27
Tale Milek mi ni všeč, na vsak način hoče biti glavna v teh pogovorih, zakaj ne pusti gostu, da se sprosti in normalno debatira?
markoni123
# 21.02.2018 ob 23:16
Mateja živi sedanjost. Kot je rekla, otroci (hčerka) so nekaj, kar je smisel življenja, v tem življenjskem obdobju. V prejšnjem so bile bele strmine in količki itd. Vse ob svojem času. Sam sem jo rad spremljal med smučarijo ampak delat tak cirkus iz stvari, ki so bile 30 let nazaj, je pa mimo.

Mateja, všeč si mi kot normalna državljanka, mama, terapevtka ...

Mislim, da gre tudi Tina po tvoji poti, saj je pohvalno diplomirala na PF, kljub temu da so ji novi časi prinesli kupček denarja. Vseeno bo lahko počela v življenju nekaj kar jo veseli, po končani smučarski karier oz. ima vsaj plan B, če se ji smučarija upre, kar se hitro zgodi, ko zaživiš neko drugo življenjkso dimenzijo.

Vesna, prosim preštopaj oddajo, koliko minut si govorila ti, koliko gostja. Đizzz!? Na pamet bi rekel, da je razmerje vsaj 3/4 tvoje minutaže. Pa ne ker Mateja ne bi hotela ampak, ker ji nisi dala možnost in časa. Pa to ni prva taka oddaja. Drugače imaš dober stil in pristop ampak mora biti jasno kdo ima prednost pri besedi. Please!
zarman
# 22.02.2018 ob 08:46
Meni deluje zelo inteligentna gospa, ki je malo drugačna kot družba želi. Verjetno je doživela zelo grozno osebno izkušnjo, katero noče deliti z družbo in se "prodajati" za nekaj medijskega blišča. Čisto nasprotje nekaterih, ki bi dali vse, samo da so na "tapeti". Jaz občudujem njeno držo.
stariplenk
# 22.02.2018 ob 08:27
Legenda - se spomnim sem bil malček zaljubljen v Matejo - najstniško preko televizorja seveda :) In potem jo pred kakšne petnajstimi ali dvajsetimi leti uzrem v lokalu sredi Ljubljane, kjer sem bil z družbo. Nihče je ni prepoznal, sam pa sem gledal v njeno smer kot kak bebec. Kaj je naredila - namenila mi je kratek nasmešek in se posvetila spet svoji družbi - to je to. Mateja je zakon!
maliP
# 22.02.2018 ob 07:09
Če pomislimo da je letnik od Masija zgleda pa za 20 let mlajša ;-), Bravo Mateja, najbrž si dokazala sebi dovolj in šla v samo svoje življenje, tako se dela z mediji in iskalci teorij zarote.
Nam si polepšala marsikateri dan in hvala ti za to.
Jože Gorišek
# 21.02.2018 ob 23:42
Zdaj se pa tako in tako nič več ne spomnim."....Da tako potlačiš spomin v podzavest se je pa moralo zgoditi res nekaj hudega.
Bivši uporabnik
# 22.02.2018 ob 06:44
Ta intervju je pokazak in dokazal kako edinstvena je ta zenska. Kako neverjetno preprosta in lepa osebnost je to. Nekako izstopa od tega kar srecujemo dandanes na vsakem koraku ko gre za ljudi okoli nas. Prisrcna in simpaticna. Kmalu bo prisla do abrahama, pa izgleda 20 let mlajsa. Tole o vizualizaciji in pa prijateljstvu z Rokom samo pove, da je bila rojena sampionka.
Ejsi/Disi
# 22.02.2018 ob 06:39
Kdor je gledal intervju, je lahko videl kako ji je bilo nelagodno ob vprašanjih o tistem času. Dolgi premori, odgovori izven teme, rahlo orosene oči... Še meni, na drugi strani ekrana, je bilo nelagodno. Hkrati pa se je ob temi o psihodrami precej lažje razgovorila.
Prudi
# 22.02.2018 ob 00:24
Prijetna oseba, vidi se ji pa, da je zaplavala nekam v nek svoj svet. Tudi študij, pa trenutna služba. Dejansko da občutek, kot da za masko še vedno trpi in nekaj ji ne dovoli, da bi spregovorila in se končno rešila traume od nekdaj.
Voly
# 22.02.2018 ob 00:30
Mateja Svet in Rok Petrović sta si bila po karakterju zelo podobna. Oba sta bila nekaj posebnega, oba sta odstopala od svoje generacije po smučarskem znanju in po filozofiji smučanja in življenja. Oba sta zgodaj pričela in zgodaj prenehala z aktivno kariero.
Osebno mislim, da tudi če je bil razlog Vogrinec za tako zgoden konec njene kariere, ni bil to edini razlog. Ona je že prej večkrat poudarjala, da ne bo dolgo smučala in že pri dvajsetih hotela končati, a jo je njen osebni trener Bernik ( ja, bila je prva naša smučarka, ki je imela osebnega trenerja) večkrat prepričal, naj nadaljuje. Nihče je takrat ni jemal resno, vendar ona je mislila resno in to tudi udejanila.
Vem, da bom za tole dobil minuse, toda po karakterju sta si bili s Tino zelo podobni, tudi Mateja je bila zelo samosvoja in je težko prenašala poraze.
peroaroma
# 22.02.2018 ob 10:01
Vseskozi sem imel občutek da Mateja nekaj želi povedati, pa vseeno ne more. Nekako čutim, da bo ta čas še prišel. Tudi zanjo bo bolje. Mi je pa hudo da mora tako prijetna oseba že 25 let nositi v sebi neko breme
miros
# 22.02.2018 ob 01:37
Ker tega ni več...
Globoko spoštovanje, Mateja, velik športnik, še večji človek. In najboljši veleslalomski zavoj kar sem jih videl
generusus
# 22.02.2018 ob 01:36
Teh intervjujev, ki jih dela Vesna Milek nisem gledal nikoli doslej, zadnjič pa sem bil na obisku pri znancih "prisiljen", da sem z enim ušesom prisluhnil načinu Vesninega vodenja, ko je gostila Miho Šaleharja. Bil sem zelo razočaran nad njenim neprestanim skakanjem v besedo sogovorniku, ki sploh ni imel prilike, da bi razvil kakšno misel, daljšo od enega ali dveh stavkov.

Zelo jasno je bilo že pred leti, da Mateja ne želi povedati in nikoli ne bo povedala razlogov o prenehanju tekmovanja. To je njena stvar in pravica. Pogovor bi moral biti povsem drugače usmerjan in voden.
mateycica
# 22.02.2018 ob 17:48
Tudi meni se zdi, da pri njej velja pregovor "Kdor molči, desetim govori." Vprašanje je samo, kdo zna to razumeti.
V zadnjem času je pristala na več intervjujev, v katerih z besedami ne pove ničesar o najbolj občutljivi temi, vsakič pa pove, kaj NI bil vzrok za prenehanje.
Prepričana sem, da je Svetova slišala za namigovanja glede zlorab. Zdi se mi tako načelen in pošten človek, da bi jih zanikala, če ne bi bile resnične. Če se je res izvensodno poravnala s T.V., bi najbrž morala materialno odgovarjati, če bi spregovorila. Zato sporoča med vrsticami.
Mateja, hvala, da obstajaš. Če bi bilo več ljudi kot si ti, bi se človeštvo hitreje prestavljalo na višje stopnje zavesti.
Kerlc1
# 22.02.2018 ob 09:52
Mateja Svet - kljub kratki karieri ena najboljših slovenskih športnic vseh časov. In velika osebnost!
Topla, preprosta, pristno skromna. Spomini in medalje ostajajo, najbolj pomembno pa je, kakšna je (bila) Mateja kot človek. Moj poklon!
mateycica
# 22.02.2018 ob 18:51
Svetova je z intervjuji, v katere je privolila v vseh teh letih in bolj zgoščeno v zadnjem letu, dejansko spregovorila. Spregovorila je med vrsticami. Zdi se mi izjemno načelna in poštena ženska. Prepričana sem, da je slišala za govorice glede zlorab. Če ne bi bile resnične, bi jih demantirala tako kot je demantirala nezadovoljstvo z opremo. Ker pa je sklenila izvensodno poravnavo, bi ob razkritju dejanskih dogodkov bila materialno ali še kako drugače odgovorna oziroma ogrožena. Zato komunicira skozi molk in obrazno mimiko. Prepričana sem, da je zadeve res predelala. Ni pa predelala tega, da ne sme spregovoriti.
seba goričan
# 22.02.2018 ob 09:34
ne morš, da je ne bi mel rad
carlos_carlos
# 22.02.2018 ob 09:37
Pa še to.

Mateja Svet in Rok Petrovič sta predstavnika mentalitete, vrednostnega sistema ki ga je imela možnost posvojiti država, ki se je šele rojevala. Mlada, zvedava, naklonjena novim pristopom, poglobljena, izjemna v tem kar sta delala, nagnjena k samouresničitvi, predvsem pa dobra, nepokvarjena, sočutna mlada človeka, ki nista nasedla "baki s kolačima, v obliki (instant) slave, denarja v zameno za podpiranje vladajoče kaste. Okoli njiju pač "stari" pokvarjen svet s svojimi omejitvami, fiksnimi razmerji svet, ki z lahkoto prizadeva (in kot večina, sta tudi onadva to izkusila) , kjer nekaj šteje le poza, forma, finančni uspeh. Ne glede na vse (v to sta zajadrala npr. Ulaga in Križaj) nihče izmed njiju ni pristal na to. Raje sta končala s smučanjem in ostala na svoji poti iskanja....

Mogoče preveč "romantičen" pogled in prelahko napisano za nekaj, kar se je dogajalo 30 let nazaj. Tako njiju oba dojemamo nekateri.
slovenc pa pol
# 22.02.2018 ob 00:38
Zaradi nje smo prekinjali pouk in v knjižnici gledali njene tekme...Hvala ti za tole Mateja...Kraljica belih strmin...
borut-blas
# 21.02.2018 ob 23:30
če si za nekaj talent in imaš to rad in nehaš pri enaindvajsetih je vzrok lahko samo eden - zagnusiti se ti mora okolje in ljudje okoli tebe
slovenci imamo za take stvari talent
dokaz je kako smo uspeli iz naše osanosvojitve naredinti nagnusno zgodbo
nekateri so nagnusno zaslužni , drugi pa smo nagnusni ker jih ne obožujemo
verjetno so se okoli nje tudi zbirali nagnusni koristoljubneži
pa je vse skupaj pustila in jim pokazala prst
.....
moj nasvet je, da ne jemljete življenja zelo resno
odpuščajmo in se delajmo norca iz sebe in drugih
saj itak ni nikoli nič čisto res, smo ljudje preneumni da bi razumeli dejansko stvarnost
peroaroma
# 22.02.2018 ob 09:08
neverjetno kako prijetna oseba. Si jo povsem predstavljam kot mlado nežno in krhko ter kako so se nanjo spravili ter ji povzročili travme za celo življenje. Po eni strani dam prav tistim ki pravijo da ni potrebno drezati v to, po drugi strani pa bi si želel da se izpove, kot poduk za vse tiste ki imajo slabe namene. Moje mnenje je da če bi z izpovedjo preprečila eni punci da se ji zgodi kaj podobnega bi naredila ogromno. Že tako pa je to oseba ki bi jo vsak pošten želel v bližini Kapo dol Mateja
johndeer
# 22.02.2018 ob 08:22
Kako mučno se je počutila v prvem delu intervjuja, prav čutilo se je kako jo vse skupaj mori, v drugem delu, ki je govoril o njenem zdajšnjem poklicu pa je vzcvetela kot najlepša vrtnica... Srečno Mateja, iz srca ti privoščim mirno življenje.
genniuuss
# 22.02.2018 ob 07:34
zelo dober karakter,
čisto neuporaben za te čase,
ker ne očrni vse s katerimi je delala v preteklosti
je za medije nezanimiva .
To so ljudje kateri bi morali biti na vodilnih položajih
in slovenija bi bila slovenija oziroma svet.
Eva Longoria
# 22.02.2018 ob 00:57
Hvala Mateja za vse. Tvoje podobe s kartic Podarim Dobim so še dolgo potem,ko si končala kariero krasile mojo sobo! Globoko spoštovanje in kapo dol!
DrKošarke
# 22.02.2018 ob 00:00
Mislim, da vsi približno vemo, da je Tona glavni razlog.
anny22
# 21.02.2018 ob 23:28
Moralo je biti nekaj res hudega in osebnega, da je zaključila pravzaprav na začetku kariere. Mogoče je Tinina samostojna pot tisto, kar bi morala narediti Mateja Svet...ampak je povsem drugačen karakter od Tine. Bolj blaga in nekonfliktna. Mogoče je bilo tako najbolje.
alcatraz
# 22.02.2018 ob 17:15
Ni pobrala vse glorije tega sveta, je pa ostala človek.
Človek z dobrimi in slabimi lastnostmi in se vrgla v poklic, kjer lahko pomaga drugim.
Kar se mene tiče, ena največjih legend našega športa.
Bravo, Mateja!
peroaroma
# 22.02.2018 ob 09:49
Matejo za predsednico. Take umirjene in poštene ljudi bi si želeli da nas vodijo, ne pa tisti grebatorji ki poznajo edino svetost denar. Mateja je pokazala da je pomembno kaj imaš v srcu, ne pa kaj na TRR
peroaroma
# 22.02.2018 ob 09:18
edino kar smo slišali od nje je to da oprema ni bila vzrok prenehanje kariere, kot so poskušali spinati iz smučarske zveze.
Belphegor
# 21.02.2018 ob 23:20
Dejstvo je, da bi lahko smučala še v Salt Lakeu 2002. Preveč naših je tako prezgodaj nehalo.
tone7
# 21.02.2018 ob 23:14
Bila si super in užitek je bilo gledati tvoje nastope. Mateja je simpatična, poštena športnica. Škoda, da si prenehala ko si bila na zelo uspešni poti. Javnost ozadja takratnega alpskega smučanja ni poznala, vsekakor pa je bilo umazano.
Mateja je bila najuspešnejša jugoslovanska smučarka
alcatraz
# 22.02.2018 ob 21:22
o milekovi ne bi.
njeni intervjuji so za živce zgubit.
škoda. ideja je dobra, voditeljica pa....
Breskvica
# 22.02.2018 ob 19:44
Draga Mateja, izredno cenim vašo osebnost in delo.
alcatraz
# 22.02.2018 ob 08:56
Dregat v žensko kaj se je takrat dogajalo, je brez veze.
Sama je, kot je videti, s tem razčistila. Edino, kar šteje.
Tudi oziroma predvsem v tem je njena veličina.
soleti
# 22.02.2018 ob 08:51
Po eni strani škoda ker nismo izvedeli razloga njenega konca športne kariere... Na koncu koncev smo ljudje le radovedni.. Če ne drugega bi lahko vsaj povedala kaj ni bil razlog glede na
razloge, ki se venomer omenjajo. Ali pa z molkom to na nek način potrjuje.. Vseeno najbrž nikoli ne bomo izvedeli prav točnega razloga.. Tako da bomo še zmeraj špekulirali o tem..
Mateja daje občutek, da je prepoštena za ta svet.. Mislim, da je čudovit in dober človek..Tudi občutljivo deluje..Zato se raje umakne iz tega umazanega sveta .. V naravo..
kreden2
# 22.02.2018 ob 00:36
Pa saj je vse povedala. Samo ker je takšna šampionka kakršna je, se je odločila za akcijo in spremembo. Večina ljudi pač nima poguma, ali pa se čisto zares ne pogleda v ogledalo, da bi ugotovili kaj zares hočejo. In potem ujeti trpijo celo življenje. Če Mateja pravi da ni nič drugega, potem ni nič drugega... za nas ostale. Sem pa sedaj na koncu intervjuja opazil enake iskrice v njenih očeh, kot pred tridesetimi leti na tistem intervjuju ko je postala svetovna prvakinja. Torej je še vedno ista zmagovalka, samo med drugačnimi koli vozi.
Kerlc1
# 22.02.2018 ob 08:10
Mateja Svet - kljub kratki karieri ena najboljših slovenskih športnic vseh časov. In predvsem velik Človek!
Topla, preprosta, pristno skromna. Spomini in medalje ostajajo, a najbolj pomembno je, kakšna je (bila) Mateja. Moj poklon!
pelicango
# 22.02.2018 ob 01:41
Gospa Svet,

Hvala, ker sem lahko bil vaš navijač.
Izbor
Kazalo