Tina Maze je hitre discipline trenirala z avstrijsko moško reprezentanco, kjer ji je bil v veliko pomoč Burkhard Schaffer, ki je bil še lani trener slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Tina Maze je hitre discipline trenirala z avstrijsko moško reprezentanco, kjer ji je bil v veliko pomoč Burkhard Schaffer, ki je bil še lani trener slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Tina Maze in Andrea Massi
Zelo pomembno je, da ima Tinina ekipa mir, saj je najboljša slovenska alpska smučarka rešila vse zaplete s Smučarsko zvezo Slovenije in podpisala pogodbo. Foto: BoBo

Tako kot v lanski sezoni je 29-letna Mazejeva poleti tehnične discipline trenirala v Ushuai na jugu Argentine, hitre discipline pa v Portillu v Čilu. Za njo so štirje naporni tedni. Vodja ekipe Andrea Massi je po vrnitvi pohvalil vso miniaturno ekipo, v kateri sta še drugi trener Livio Magoni in novi serviser Andrea Vianello.

"Tina je bila vsak dan od 7.45 pa do 14. ure na treningu in trenirala po dve disciplini na dan. Naporen mesec je za nami, bivanje v Portillu nad 2900 metri ni tako enostavno. Ekipa je kompaktna, tudi nov serviser se mi zdi, da bo zelo koristil s svojimi izkušnjami, ki jih je imel z Albertom Tombo, Julie Mancuso in še nekaterimi tekmovalci takšnega kalibra, kot je Tina," je povedal Andrea Massi, vodja ekipe Team to aMaze.

Prvi del priprav na južni polobli je bil namenjen tehničnim disciplinam v Ushuaii, drugi pa hitrim na zahtevnem terenu v Portillu.

"Pripravljalno obdobje je pomembno, ni pa najpomembnejše. Pomembno je, kaj športnik dela v vseh 12 mesecih. Naše priprave so bile dobre, ker smo imeli veliko srečo z vremenom. Ujeli smo dobre pogoje. V Ushuaii je bila snežna podlaga zelo trda, zahtevna. Srečo smo imeli, da je bilo tudi v Portillu sneg in so bile tudi tam razmere dobre."

O tem, kako hitra je trenutno Tina Maze, Andrea Massi noče govoriti, vsekakor pa je imela odlične "sparing partnerje": "V Ushuai smo sodelovali z Italijo (tudi z moško reprezentanco oziroma Blardonejem) in Francijo, v Portillu pa z avstrijsko moško reprezentanco v hitrih disciplinah."

Zaradi novih pravil, ki bodo začela veljati v letošnji sezoni, je še vedno veliko testiranja opreme. "V Ushuai smo predvsem testirali veleslalomske smuči. Bilo je precej dela z novim materialom, z novimi ploščami in čevlji. Pri čevljih nočemo, da bi se zgodilo to, kar se je v Nemčiji, ko je Tina odstopila v drugi vožnji slaloma zaradi premehkega čevlja za tiste temperature. V Portillu so do izraza prišli smukaški materiali."

Trenutno je Tina Maze na oddihu v domači Črni, na južni polobli pa sta trenutno slovenska ženska in moška ekipa v hitrih disciplinah.