Vedno nasmejani Noriaki Kasai se dejansko zdi neuničljiv. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Vedno nasmejani Noriaki Kasai se dejansko zdi neuničljiv. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Noriaki Kasai
V zraku je Noriaki Kasai vedno eleganten. Foto: EPA

Kasai se brez težav meri s konkurenti, ki so tudi dvakrat mlajši od njega in se recimo številni izmed njih sploh še niso rodili, ko je Japonec že skakal v svetovnem pokalu. Med skakalno elito je debitiral pred več kot 23 leti, pred 21 leti pa je postal tudi svetovni prvak v poletih.

Pod Poncami, kjer je že dvakrat zmagal (leta 1999 na letalnici bratov Gorišek in leto prej na zdaj že nekdanji Bloudkovi velikanki), je tudi letos nastopal odlično. V petek je končal tik pod odrom za zmagovalce, ves konec tedna je bil med najboljšimi in vedno preskočil 200 metrov ter kar nekajkrat izboljšal veteranski svetovni rekord v kategoriji +40, ki je zdaj 221,5 m. Pred tremi leti je v Planici sicer postavil osebni rekord 224 m, kar predstavlja najdaljšo znamko v kategoriji +35.

Pod Poncami Kasai znova odličen
"V Planici je bilo letos res odlično. Vsi moji skoki so bili dobri," je bil vedno nasmejani Kasai zadovoljen z zaključkom sezone. V prvi polovici mu tako kot vsej japonski reprezentanci ni šlo po načrtih. Na koncu je v svetovnem pokalu zasedel 24. mesto, le tri mesta za najboljšim Japoncem Takujem Takeučijem.

"Še vedno se počutim mladega. Obožujem skoke. Sem dovolj samozavesten, da se lahko merim z vsemi mladeniči," je povedal Kasai, ki je napovedal, da bo nastopil tudi prihodnje leto na olimpijskih igrah: "Definitivno. Seveda bom nastopil na olimpijskih igrah. Jaz nikoli ne odneham in se ne predam."

Skakal bo verjetno do 50. leta
Izkušeni skakalec, ki je 15-krat zmagal v svetovnem pokalu in dvakrat končal na tretjem mestu v skupni razvrstitvi, je nastopil že kar na šestih olimpijskih igrah. V Lillehammerju je leta 1994 z reprezentanco osvojil ekipno srebro, štiri leta pozneje pa doživel verjetno največje razočaranje v svoji karieri. Nosilec šestih medalj s svetovnih prvenstev namreč ni dobil mesta na ekipni tekmi na domačih igrah v Naganu, kjer je Japonska z izjemnim moštvom osvojila zlato. Na srednji skakalnici je bil tedaj sedmi.

Kasai, ki je s kar 23-letnim vztrajanjem v svetovnem pokalu podrl številne rekorde, še zdaleč ne misli smuči postaviti v kot. Za MMC je brez obotavljanja povedal, da bo verjetno skakal do 50. leta. Za prihodnje leto pa je le dodal: "Jasno, da pridem prihodnjo sezono tudi v Planico."