Dvakratna zmagovalka svetovnega pokala Anna Veith (z dekliškim priimkom Fenninger) lani ni mogla braniti velikega kristalnega globusa zaradi hude poškodbe, ki je tudi kriva, da je Avstrijka odpovedala nastop v letošnjem Söldnu. Foto: EPA
Dvakratna zmagovalka svetovnega pokala Anna Veith (z dekliškim priimkom Fenninger) lani ni mogla braniti velikega kristalnega globusa zaradi hude poškodbe, ki je tudi kriva, da je Avstrijka odpovedala nastop v letošnjem Söldnu. Foto: EPA
Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal načrtuje vrnitev v lake Louisu. Foto: EPA

Zmagovalka velikega kristalnega globusa za svetovni pokal v alpskem smučanju v letih 2014 in 2015 bo izpustila prvo tekmo zime 2016/17 na ledeniku Rettenbach, kjer je zmagala leta 2014.

27-letna avstrijska šampionka, olimpijska superveleslalomska prvakinja iz Sočija, namreč še ni v celoti okrevala po poškodbi kolena. Križne kolenske vezi si je poškodovala pri padcu med treningom pred natanko enim letom.

Še ne more smučati na najvišji ravni
"Sezona se bo vsak hip začela, vendar sem se odločila, da še ne bom šla na start, saj potrebujem še nekaj časa, da bom lahko znova smučala na takšni ravni, kot si želim. Vse skupaj še ne deluje najbolje po moji poškodbi," je prek Facebooka obvestila svoje številne sledilce smučarka Anna Veith, z dekliškim priimkom Fenninger.

Odpovedi zvezdnic si kar sledijo
Zaradi poškodbe bo uvodno tekmo v Söldnu izpustila tudi prva nemška zvezdnica Viktoria Regensburg, ki je na tem tirolskem prizorišču slavila zmago leta 2010. Nemška olimpijska prvakinja iz leta 2010 Regensburgova je grdo padla na začetku meseca na treningu na ledeniku Pitztaler. Lindsey Vonn, zmagovalka Söldna leta 2011, pa se je odločila, da bo formo tempirala na sklop hitrih disciplin konec novembra oziroma na začetku decembra pri njej doma v Severni Ameriki.

Tudi Svindal še ni pripravljen
Aksel Lund Svindal, ki se bo vrnil po daljšem premoru zaradi poškodbe kolena na januarskem smuku v Kiztbühlu, je prek Instagrama sporočil, da ga na prvi tekmi še ne bo.

"V nedeljo prihaja čas za dirko. A mene ne bo zraven, potrebujem še več časa za rehabilitacijo," je zapisal 33-letni Norvežan, ki se bo tako vrnil na severnoameriški turneji, ki se bo začela v Lake Louisu konec novembra.

Svindalovo kariero, v kateri ima tudi eno zmago na veleslalomih v Söldnu (leta 2007), že dolgo spremljajo poškodbe. Letošnja je bila zadnja hujša, poškodbe meniskusa in sprednjih vezi desnega kolena so že januarja končale njegovo sezono 2015/16. Novembra 2007 je grdo padel na treningu v Beaver Creeku in bil zaradi globokih ureznin in poškodb obraza tudi več dni na intenzivni negi, oktobra 2014 pa si je strgal Ahilovo tetivo med igranjem nogometa, zaradi česar je moral izpustiti celotno sezono 2014/15.

V Söldnu samo dva Slovenca na ledeniku
Glavni slovenski orožji v Söldnu bosta Ana Drev v ženski in Žan Kranjec v moški konkurenci. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze, ki je v Söldnu vpisala tri zmage v letih 2002, 2005 in 2012, se je odločila, da bo v četrtek prav na tem prizorišču svetovnega pokala medijem sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti.