Peter Prevc je bil drugo sezono zapored najboljši letalec svetovnega pokala. Foto: EPA
Peter Prevc je bil drugo sezono zapored najboljši letalec svetovnega pokala. Foto: EPA

Prevc in Freund sta v svetovnem pokalu zbrala enako število točk (1.729), a je veliki kristalni globus osvojil Nemec, ki je v sezoni večkrat zmagal. Prevc je imel na zadnji tekmi sezone lepo priložnost, da osvoji skupni seštevek. Freund je na drugi tekmi na planiški letalnici zasedel sedmo mesto. Prevc je vodil po prvi seriji in bi z zmago osvojil globus, toda v finalu ga je premagal Jurij Tepeš.

Prevc je v glasovanju dobil 29,73 odstotka glasov, Freund pa 22,53. Na tretje mesto so ljubitelji smučarskih skokov posadili Andersa Fannemela. Norvežan, ki je v Vikersundu na drugi tekmi z 251,5 m popravil svetovni rekord Petra Prevca (250 m), je dobil 14,65 odstotka glasov. Za najboljšim slovenskim skakalcem je nova izvrstna sezona. Drugič zapored je bil drugi v svetovnem pokalu in drugič zapored je osvojil mali kristalni globus v poletih. 14-krat je letos stal na odru za zmagovalce, trikrat pa je zmagal. Pika na i je bil zagotovo svetovni rekord, saj je Prevc kot prvi dosegel magično mejo 250 m.

Pred Janusom samo Stöckl
Za vodilno trojico so se zvrstili zimzeleni Japonec Noriaki Kasai, svetovni prvak na manjši napravi Rune Velta iz Norveške in Avstrijec Stefan Kraft, ki je bil tretji v svetovnem pokalu, dobil pa je novoletno turnejo. Velta je zmagal v glasovanju za vzhajajočega zvezdnika, kjer je bil drugi njegov rojak in mladinski svetovni prvak Johann Andre Forfang, tretje mesto pa je zasedel Čeh Roman Koudelka.

Slovenski trener Goran Janus je bil izglasovan na drugo mesto. Tvorec velikih uspehov slovenskih orlov v zadnjih letih je prejel 25,21 odstotka in je zaostal le za Alexandrom Stöcklom. Avstrijcu, ki vodi Norvežane, so namenili kar 49,87 odstotkov vseh glasov. Tretji je bil njegov rojak Werner Schuster, ki je na čelu nemške reprezentance. Dobil je 18,70 odstotka glasov.