Mednarodna biatlonska zveza je zadovoljna s tekmovanji na Rudnem polju. Foto: BoBo
Mednarodna biatlonska zveza je zadovoljna s tekmovanji na Rudnem polju. Foto: BoBo

o na tekmah realizirane obveznosti do partnerjev IBU.

"Če bi morala Pokljuka še enkrat delati licenco, bi jo absolutno dobila. Seveda so možnosti za izboljšave, a tudi taka, kot je danes, lahko zdrži naslednje štiri ali pet let," je za STA Nunar ocenil tekmovališče na Pokljuki. Za želeni SP 2020 bodo seveda potrebne spremembe. Mnogokrat je slovensko prizorišče deležno kritike, da ima manj gledalcev kot druga tekmovanja, a Nunar pravi, da gre za pričakovane številke: "Pri IBU to gledamo drugače. Imamo prizorišča, ki lahko sprejmejo 20.000 ali 25.000 gledalcev, a tudi taka z 10.000 gledalci. Pokljuka je eno manjših prizorišč, a vsem je jasno, da ima daleč najslabši predbožični termin. Če letos primerjam gledalce z Östersundom, je Pokljuka na višji ravni, seveda pa se ne smemo ustaviti in zadovoljiti."

V primerjavi z nekaterimi tradicionalnimi prizorišči v Nemčiji in Avstriji Pokljuka ni trden sestavni del koledarja Mednarodne biatlonske zveze, a Nunar ocenjuje, da ima vseeno trden položaj in da bo v vsakem štiriletnem obdobju gostila vsaj dve ali tri tekme: "Dvomim, da bo na sporedu vsako leto. Imamo nekaj stalnih prizorišč, enkrat na štiri leta gremo v ZDA, zaradi OI bo treba v Korejo. Težko je narediti program, ki je za vse ustrezen. Pri Pokljuki je treba vedeti tudi to, kar smo videli letos, da je med bolj zanesljivimi, kar se snega tiče, in to tudi nekaj šteje."

Športniki večkrat potarnajo, da se zaradi sponzorskih interesov na tekme prevečkrat selijo predaleč, pogosto celo na druge celine. Po besedah Nunarja, skuša IBU glavnino tekem obdržati v Evropi: "V štiriletnem načrtu se vidi, da gremo v ZDA enkrat v vseh teh letih, v Rusijo gremo enkrat na leto, ostala azijska prizorišča so vezana na OI. Kandidat je Peking, pa tudi Kazahstan. Kaj več kot testne tekme pred OI na enem in drugem prizorišču ne bo. Veliko pa je odvisno od partnerjev ter evropske televizijske mreže - seveda se prilagajamo tudi njim. Zaenkrat pa smo trdno zasidrani v evropskem kotlu."

Nunar se je ozrl tudi na tretjino sezone, ki je za biatlonci, in, kot pravi, je zadovoljen, da so bile glede na snežne razmere v Evropi vse tekme sploh izpeljane: "Po drugi strani smo na IBU zadovoljni tudi z izidi, saj so se kar nekajkrat med prvo deseterico uvrstili tekmovalci iz devetih držav. Predvsem moška konkurenca je neizprosna, a dokler imamo tako široko bazo tekmovalcev, moramo biti zadovoljni."