Prva dama slovenske politike in prva dama slovenskega športa. Foto: Aleš Fevžer
Prva dama slovenske politike in prva dama slovenskega športa. Foto: Aleš Fevžer
Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, je športnikom in trenerjem, ki so na letošnjih olimpijskih igrah osvojili medalje, predal čeke z denarnimi nagradami. Foto: www.mizs.gov.si

Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, je športnikom in trenerjem, ki so na letošnjih olimpijskih igrah osvojili medalje, predal čeke z denarnimi nagradami. Te so bile sicer že izplačane, zaradi tekmovalnih obveznosti pa športnikov prej ni bilo mogoče sklicati na sprejem. Izjemno uspešno olimpijsko delegacijo sta sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednica vlade Alenka Bratušek.

Manjkala le Prevc in Janus
Na sprejemih so bili bronasta tekačica na smučeh Vesna Fabjan, prav tako bronasta biatlonka Teja Gregorin, deskar Žan Košir, ki je bil srebrn in bronast, ter trenerji Andrea Massi, Marko Gracer in Uroš Velepec, z nekaj zamude pa tudi dvakrat zlata alpska smučarka Tina Maze. Izmed dobitnikov medalj sta manjkala skakalec Peter Prevc, srebrn in bronast na OI (je na dopustu v ZDA), ter trener skakalcev Goran Janus.

Slovenci pozabili na skrbi in vsi navijali za športnike
"Ponosna sem na to, da sem bila del tako uspešne reprezentance - tudi na to, da nam je uspelo združiti Slovence in Slovenijo, da smo čutili in dihali kot eno. Dosegli smo izjemne rezultate, upam pa, da bodo navijači v prihodnje zadovoljni tudi z manjšimi uspehi," je v zahvali dejala Fabjanova.

Pikalo se je poklonil športnikom
"Nikoli še nisem bil tako ponosen kot v času OI v Sočiju. Izjemni tekmovalni uspehi, številne pohvale in čestitke organiziranosti športa v naši državi ... Lahko rečem le globok poklon športnikom in tudi tistim, ki skrbite, da so taki dosežki sploh izvedljivi," je dejal Pikalo.

Bratuškova se je spomnil tudi na Pahorjev podvig
Alenka Bratušek je poudarila, da je ob vseh uspehih svet spoznal, kako lepa je Slovenija. "Nihče niti v sanjah ni upal pričakovati tega, kar ste dosegli v Sočiju. Ekipni duh, ki je vam pripomogel do tako velikih uspehov, bi bil lahko vzor vsem nam, predvsem pa politiki. Tudi če bi bila kakšna medalja več, država za izplačane nagrad športnikom ne bi bankrotirala. Pohvalila pa bi tudi predsednika Pahorja, ki je izpolnil obljubo in deset ur drsal za deset golov, ki so jih dosegli hokejisti."

Kakšne so denarne nagrade?
Slovenski športniki so v Sočiju osvojili kar osem kolajn in številna druga visoka mesta, hokejisti pa so se presenetljivo uvrstili v četrtfinale. Mazejeva je prejela ček v vrednosti 47.600 evrov, Prevc in Košir sta dobila vsak po 29.750 evrov, Fabjanovi in Gregorinovi pa je pripadlo po 11.900 evrov. Trener Prevca Janus je prejel 14.875 evrov, trener Koširja Franc Sitar 14.850 evrov, trenerjema Fabjanove Gracerju in Gregorinove Velepcu je pripadlo po 5.950 evrov, Massiju pa 23.800 evrov.