Gregor Schlierenzauer je v razveljavljeni seriji pristal pri 103 metrih, nato pa z daljavama 133 in 137,5 metra slavil že svojo 37. zmago v svetovnem pokalu. Rekorder po številu zmag je Finec Matty Nykänen (46). Foto: EPA
Gregor Schlierenzauer je v razveljavljeni seriji pristal pri 103 metrih, nato pa z daljavama 133 in 137,5 metra slavil že svojo 37. zmago v svetovnem pokalu. Rekorder po številu zmag je Finec Matty Nykänen (46). Foto: EPA
Jurij Tepeš in Robi Kranjec
Robi Kranjec: "Če hočeš zmagati, moraš biti 110-odstotno pripravljen." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Daiki Ito
Daiki Ito je bil v najboljšem položaju, ko so prekinili prvo serijo in se odločili, da jo ponovijo. Na koncu je Japonec osvojil peto mesto. Foto: EPA
Schlierenzauer izkoristil popravni izpit

Na uvodni tekmi novoletne turneje v smučarskih skokih v Oberstdorfu je bil v prvi seriji pred zadnjo petnajsterico skakalcev, med katerimi sta bila vodilna v svetovnem pokalu, v vodstvu 12. skakalec zime Japonec Daiki Ito pred Robijem Kranjcem in Čehom Romanom Koudelko. Avstrijski trener Aleksander Pointner se je nervozno prekladal po trenerski tribuni, žirija pa je sprejela nenavadno odločitev in ponovila serijo, s čimer je osrečila Avstrijce in Nemce, v preostalih reprezentancah pa večinoma pustila grenak priokus.

Do zdaj tekme še niso začeli na novo
"Po pravici povedano sem menil, da je od uvedbe sistema menjavanja zaletišča in vetrovnih odbitkov nemogoče tekmo prekiniti, saj je še nikoli niso. Vedno so vlekli, tudi če je serija trajala dve uri. Očitno na prvih mestih ni bilo pravih skakalcev in so enostavno rekli, da bodo prvo serijo ponovili. Jaz bi seveda predlagal, da speljemo serijo do konca, toda moja naloga ni, da se o tem odločam, ampak da skačem," je povedal Robi Kranjec.

Nasmešek na ustih najboljšega slovenskega skakalca je bil kisel, kako tudi ne. Nervoza je bila tudi med Čehi in drugimi reprezentancami, ki so na napančen dan in predvsem na napačni tekmi ujeli svoj svetel trenutek. Žirija je pravzaprav tekmo pokvarlia že v kvalifikacijah, ko je po celotni startni listi razbila najboljše posameznike sezone. Ko sem srečal avstrijskega kolega je le zavil z očmi in dejal, kakšna sreča. Zares v danem trenutku so bili brez možnosti za dobro uvrstitev vsi Avstrijci z izjemo Tomasa Morgensterna in Andreasa Koflerja, ki je še čakal na vrhu.

Šteje mnenje Avstrije in Nemčije
Kako pa je bilo na trenerski tribuni? Goran Janus: "Res je, da so bile vremenske razmere zelo slabe, ko so serijo prekinili ... Govoril sem z Walterjem Hoferjem, rekel je, da se je nabralo preveč snega, ampak polovica trenerjev nas je rekla, gremo naprej."

Toda kaj, ko besedi nemškega in avstrijskega trenerja odtehtata več kot polovica trenerske tribune, na kateri so stali trenerji 14 držav. Zmaga za Avstrijo, za žirijo, morda tudi marketing v smučarskih skokih, čeprav bi si ta bolj želel nemške zmage po osemletni suši, zanesljivo pa to ni bila zmaga športa. Ponižujoča odločitev je vredna vse obsodbe.

Tudi bralci MMC-jevih strani ste se večinoma burno odzvali na odločitev žirije, da ponovi prvo serijo. Pod novico je bilo skoraj 500 komentarjev. Uporabnik Zekinho je bil zelo kritičen: "Sramota, da se vedno, ampak res vedno, ugodi vsakršnemu protestu jodlarjev, ostali pa se lahko "bunijo" v nedogled, pa bo jodlarska lutka Hofer samo skomignil z rameni."

V nogometu so pred časom sprožili serijo postopkov proti igralcem in sodnikom, ki so bili vpleteni v prirejanje tekem, zaradi česar so nekateri končali tudi za zapahi. Sinočnji primer ni nič drugačen, pa čeprav v reprezentancah ne želijo na glas spregovoriti o tem.

Tudi pri velikosti dresov Avstrijcem pogledajo skozi prste
Zato še ena v celofan zavita izjava, iz katere lahko izluščite marsikaj. Robi Kranjec: "Ja, tako pač je. Če hočeš zmagati, moraš biti 110-odstotno pripravljen. Deset ali dvajset odstotkov boljši moraš biti od njih. Če pogledaš kombinezon, tudi vidiš, da je kakšen malo prevelik. Oni pač krojijo svetovni pokal. Jim je pa Simon Ammann v olimpijskih sezonah 2002 in 2010 pokazal svoje. Dobil je štiri zlate medalje, tudi če so imeli prevelik dres."

Tako postrani v karavani gledajo na avstrijske skakalce že nekaj časa, po petkovi tekmi pa bo zanesljivo nekaj nejevolje različnih reprezentanc doletelo tudi vodstvo tekmovanja. Res je, da brez Avstrijcev v vrhu zaključek turneje ne bi bil pravi, res pa je tudi, da nihče od najboljših ne bi izpadel iz finala in bi bile razlike nadomestljive. Ne sicer za zmago v Oberstdorfu, v nadaljevanju turneje pa vsekakor.

Misli že pri tekmi v Ga-Pa-ju
V slovenski reprezentanci so pogled že usmerili naprej in prav je tako. Še posebej vesel je bil Jure Šinkovec, ki je s 17. mestom dosegel drugi izid kariere. A takšni dogodki vseeno ne smejo mimo karavane, ki pa je tudi tokrat pasi lajež ne bo zaustavil.

Schlierenzauer izkoristil popravni izpit