Peter Prevc je dejal, da je še bolj kot z rezultatom zadovoljen z dobrim skokom in napredkom. V Bischofshofnu je bil lahko zadovoljen z obema serijama. Foto: EPA
Peter Prevc je dejal, da je še bolj kot z rezultatom zadovoljen z dobrim skokom in napredkom. V Bischofshofnu je bil lahko zadovoljen z obema serijama. Foto: EPA
Prevc: Glavni cilj za naprej mora biti sam vrh
Nastop zadnjih štirih skakalcev v Bischofshofnu
Prevc 3. Slovenec na odru po koncu novoletne turneje

22-letni skakalec je prvi Slovenec, ki je končal med najboljšimi tremi na vseh največjih skakalnih dogodkih. Drugemu mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, malemu kristalnem globusu v specialni razvrstitvi poletov, dvema olimpijskima medaljama, dvema medaljama na svetovnem prvenstvu in medalji na svetovnem prvenstvu v poletih je zdaj dodal še uvrstitev med najboljše tri na novoletni turneji: "To je zadnja trofeja velikih tekmovanj, ki mi je še manjkala. Zdaj to imam. Neki začetni paket sem zaključil."

Na zadnji tekmi tik pod stopničkami
Na turneji je moral Prevc premoč priznati le odličnima Stefanu Kraftu, ki je dobil seštevek, in Michaelu Hayböcku, ki je slavil v Bischofshofnu in še povečal vodstvo v svetovnem pokalu, Avstrija pa je s tem dosegla že sedmo zaporedno zmago na turneji: "Že dan pred tekmo sem bil prepričan, da bo Hayböck zmagal. Skakal je brezkompromisno in lahkotno. Lahko jima le čestitam, saj sta bila oba zelo suverena in Avstrijcem se pozna, da so že tako dolgo v vrhu novoletne turneje."

Na zadnji postaji turneje na skakalnici Paula Ausserleitnerja je mladenič iz Dolenje vasi zasedel četrto mesto. Za odrom za zmagovalce je zaostal le za desetinko. Ugnal ga je Kraft: "Tako so računalniki izračunali. Vesel pa sem, da sem se od okoli 12. ali 13. ocene poskusne serije hitro sestavil in prišel skoraj do vrha prve serije. Med Garmisch-Partenkirchnom in prvo serijo v Bischofshofnu je bil le en skok, ki je bil za svetovni vrh. Ostalo sem se preveč lovil."

Prevc se je pridružil Peterki in Žonti
"Lahko rečem, da je za mano lep dan. Po poskusni seriji nisem bil zadovoljen. Znova sem preveč pazil na počep in kako bom izvedel ves skok. Ko se mi to ni izšlo, sem rekel, da ne bom več premišljeval in bom šel na silo. Dobro se je izšlo na srečo,"
je dodal Prevc, ki je na skakalnici nad stadionom, poimenovanem po prvem skakalcu, ki je v Planici preskočil sto metrov, Seppu Bradlu, ubranil napad drugega Noriakija Kasaija, ki je razvrstitvi turneje za dobri dve točki zaostal za najboljšim slovenskim skakalcem.

Po Primožu Peterki, ki je leta 1997 dobil turnejo, in Petru Žonti, ki je bil pred 11 leti prav tako tretji, je Prevc tretji Slovenec, ki se je na turneji prebil med prve tri. Lani je bil še četrti, letos pa je naredil korak naprej. Po nemškem delu je bil celo v igri za zmago, a ga je drago stal skok v prvi seriji tekme na Bergislu v Innsbrucku. V Bischofshofnu se je hitro pobral in tudi po neuspešni poskusni seriji nastopil vrhunsko.

Na Kulmu bo treba ustvariti nove spomine
Kot pravi Prevc, je bila ta turneja še posebej psihično zahtevna, in je zato vesel, da je konec, a časa za počitek ni. Svetovni pokal se nadaljuje v zgoščenem ritmu in še v sredo bodo slovenski skakalci imeli kondicijski trening, v četrtek pa bodo skakali v Planici. Po Prevčevih besedah bo planiška skakalnica primerna za trening, saj si na njej dolgo v zraku in bo služila kot dobra priprava za polete v Avstriji.

Namreč konec tedna se bodo največji letalni mojstri pomerili na prenovljenem Kulmu, ki naj bi dopuščal polete tudi do svetovnega rekorda. Prevc ima na Kulm lepe spomine, saj je lani tu slavil prvo zmago v svetovnem pokalu in si izbojeval mali kristalni globus v poletih: "Skakalnica je povečana, je nova in je še nihče ni preizkusil. Tako bo kar nekaj vznemirjenja pred poleti na Kulmu. Spomini na Kulm so lepi, ampak je skakalnica popolnoma nova in se bodo morali ustvariti novi spomini."

Iz Bischofshofna

Prevc: Glavni cilj za naprej mora biti sam vrh
Nastop zadnjih štirih skakalcev v Bischofshofnu
Prevc 3. Slovenec na odru po koncu novoletne turneje