Lanska sezona je bila sijajna. Leto polno uspehov pa je zaključil s piko na i, ko je z zmago in izjemno predstavo v Planici tudi osvojil drugo mesto v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Lanska sezona je bila sijajna. Leto polno uspehov pa je zaključil s piko na i, ko je z zmago in izjemno predstavo v Planici tudi osvojil drugo mesto v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Peter Prevc
V letu 2014 je skakal izjemno, prvič zmagal v svetovnem pokalu in v Saporu tudi oblekel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Peter Prevc
Odlično pripravljen je prišel v Soči, kjer je osvojil olimpijsko srebro in bron. Foto: STA
Peter Prevc
Izjemnim uspehom je dejal še medaljo s svetovnega prvenstva v poletih in mali kristalni globus za zmago v specialni razvrstitvi svetovnega pokala v poletih. Foto: EPA
Peter Prevc
Po Petrovih stopinjah gresta tudi mlajša brata. Cene je že lani dobro skakal v Planici, Domen pa je pred kratkim postal mladinski državni prvak. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter upa, da bo šlo vse po načrtih in se bo sezona končala v Planici na prenovljeni letalnici. Foto: www.alesfevzer.com

pričakuje, 22-letni nosilec dveh olimpijskih medalj pa optimistično pričakuje začetek.

Prevc je zadovoljen s pripravami na novo sezono, ki se bo začela 21. novembra v Klingenthalu. Za zdaj vse poteka po načrtih, želja skakalca iz Dolenje vasi pa je, da bi letos že na uvodu nanizal vrhunske izide. Do zdaj je vsakič začel nekoliko zadržan, nato pa stopnjeval skoke, podobno je bilo tudi lani, ko je sezono končal kot drugi skakalec svetovnega pokala, vse skupaj pa oplemenitil z medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih in še posebej z olimpijskima medaljama v Sočiju.

Letos je že v poletnem obdobju Prevc, ki je pred dvema tednoma tudi postal državni prvak, prikazal nekaj odličnih skokov, tudi uvrstitve glede na konkurenco so bile boljše kot v preteklosti, zato je pripravljalno obdobje še toliko bolj spodbudno. Najpomembnejše tekme bodo letos na svetovnem prvenstvu v Falunu, kjer bo Prevc branil medalji iz leta 2013, ko je bilo prvenstvo v Val di Fiemmeju.


Peter, do začetka sezone so še dobri trije tedni. V kakšni fazi priprav ste, da boste v Klingenthalu pravi?
Smo v fazi, ko je do tekme še manj kot en mesec, to pomeni, da se je zmanjšala količina oziroma intenzivnost fizičnih treningov in moči. Povečala se je intenzivnost tehničnih treningov v telovadnici. Več časa smo tudi na skakalnici. Glavo moramo navaditi na to, da se je telo spremenilo in da malce drugače funkcionira ter so nekoliko drugačni občutki. To je treba čim bolj uskladiti.

Po navadi ste bili poleti med najbolj zadržanimi, letos pa ste tudi že v tem obdobju dobro skakali. Kako ste zadovoljni s pripravljenostjo?
Pripravljenost, če sklepam izključno samo po poletni veliki nagradi, je boljša kot prejšnja leta, ker v prejšnjih sezonah na poletnih tekmovanjih nisem skakal med deset. Letošnje poletje sem bil na treh tekmah med najboljšimi desetimi in po tem vidiku se je izboljšalo. Zima pa po navadi vedno piše nove zgodbe in jaz se bom pripravil, da se takrat začne.

V lanski sezoni ste dejali, da je bilo malo tistih zares dobrih skokov in da je bil verjetno prav vaš zadnji v Planici najboljši v sezoni. Koliko je zdaj teh res dobrih?
Zelo redki so tisti zares dobri skoki. Vedno se pa da izboljšati, ker če enkrat nehaš stremeti k napredku, zaspiš in te drugi prehitijo. Vedno delam na tem, da se izboljšam. Tudi, ko se zdi, da je vse vrhunsko in perfektno, malo bolje pogledaš in vidiš, da se še da izboljšati in marsikaj popraviti. Zato delam. Trening je, recimo, 45-odstotno uspešen, preostalih 55 je pa dobra šola.

V smučarskih skokih je zelo pomembna stalnost, kajti hitro se lahko izgubi forma. Kako ste s konstantnostjo skokov zadovoljni v pripravah na novo sezono?
Trenutna je konstantnost taka, da, kako bi rekel, skoki rastejo oziroma se napake zmanjšujejo. Raven skokov je vedno višja, in to je to, kar si vsi želimo – čim manj napak in da ostanemo zdravi. Recimo, da za zdaj tehnično še niso skoki na želeni ravni, ampak je to vse skupaj posledica fizičnih treningov, in je to tudi pričakovano. Ni še prave lahkotnosti pri skoku. Telo še ni povsem pravo. Zdaj je poudarek na tehniki in odpravi napak.

Lanska sezona je bila izjemna. Sta vam olimpijski medalji dali še dodatnega zagona pred novo?
Po eni strani sta medalji že daleč, po drugi pa tudi ne. Zagotovo je s tem prišlo nekaj dodatnega pritiska. Več se pričakuje od mene in tudi sam imam normalno večja pričakovanja. Je pa vse skupaj tudi dodatna motivacija v pripravah na novo sezono. Zavedam se, da je tak rezultat mogoč le s trdim delom.

Ob koncu sezone ste govorili o nahrbtniku z bremeni izvrstnih izidov iz lanske sezone … Kako ga zdaj nosite?
Za zdaj gre, kajti smo šele v procesu treningov in še ni tekem ter s tem neposrednega pritiska. Ta nahrbtnik se mi zdi, da zadnji mesec iz dneva v dan postaja težji. Vse bo pa odvisno od prve tekme, ali bo težak še naprej ali bo bistveno lažji.

Ste eden tistih skakalcev, ki vso sezono dviguje krivuljo rezultatov. Verjetno pa je cilj, da letos že prej začnete dosegati vrhunske izide?
Ja, za zdaj mi še ni uspelo, da bi začel sezono na zelo visoki ravni. Tudi letos spet želim začeti na višji ravni, kot sem na primer lani, kajti potem imam občutek, da se vse lažje izteče in v glavi pridobiš vizijo, kako se pripraviti na tekmo in kako jo izpeljati.

Lanska sezona je bil izjemna in vsi rezultati so bili izvrstni. Kakšne želje imate pred letošnjo, saj bo nadgradnja zelo težka?
Cilj je na vsaki tekmi skočiti maksimalno in od tega ne odstopam. Imam cilj, da napredujem. Zdaj, ali je to, da pri sebi napredujem, in kaj to pomeni, ali da rezultatsko napredujem, lahko pa tudi nazadujem rezultatsko. Trudim se, da med samo tekmo naredim čim manj napak, potem pa se rezultat že sam od sebe pokaže in pokaže, kam sodiš.

Na vrata reprezentance trkajo tudi nekateri mlajši skakalci, kot je vaš brat Cene. Je močna konkurenca v reprezentanci tudi dodatna motivacija med pripravami?
Ja, v ekipi imamo izkušene skakalce, kot sta na primer Robert Kranjec in Jernej Damjan, ki je poleti skakal odlično, prihajajo tudi mlajši, kot sta recimo Cene in Anže Lanišek. Konkurenca v reprezentanci je močna, in to je dobro. Drug drugemu predstavljamo konkurenco, kar je dodatna motivacija in drug drugega spodbujamo. Sam se osredotočam na tehniko skoka in poskušam popraviti napake ter s tem priti do dobrega izida.

Vsako leto je eden vrhuncev sezone novoletna turneja, letos je na sporedu tudi svetovno prvenstvo. Sta to glavna cilja za letos?
To sta medijska vrhunca zame. Temu jaz pravim medijski vrhunci, ker mediji dajete največ pozornosti tem dogodkom. Drugače pa je zame praktično vsaka tekma svoj vrhunec. Nobene tekme ne moreš vzeti z levo roko, kot da je, recimo, brezvezna, kajti potem se ti lahko zgodi, da prideš na tekmo, ki je medijsko najbolj pomembna in izpostavljena, slabo pripravljen.