Robert Kranjec je 25. februarja 2012 v Vikersundu postal svetovni prvak v poletih, kar pa bo letos težko ponoviti. Foto: EPA
Robert Kranjec je 25. februarja 2012 v Vikersundu postal svetovni prvak v poletih, kar pa bo letos težko ponoviti. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter Prevc je 12. januarja v Kulmu zmagal in osvojil tudi mali kristalni globus v poletih. Foto: EPA
Skakalci bodo vzeli, kar jim bo ponujeno

A Kranjec na Češko ne odhaja kot favorit, saj si je med olimpijskimi igrami v Sočiju poškodoval koleno, zaradi katerega je nato izpustil vse tekme svetovnega pokala in se na svetovno prvenstvo pripravljal v Planici.

Koleno še malo zaboli pri doskoku
"S kolenom je precej bolje, saj so za menoj že trije tedni rehabilitacije, a bo zagotovo trajalo še nekaj tednov, da bo poškodba povsem pozdravljena. Zadnje dni sem treniral normalno, malo me še boli pri doskoku, medtem ko v počepu trenutno nimam več težav. Upam, da bo do tekme še boljše,"
je o stanju kolena dejal 32-letni skakalec, ki ga veseli, da bo lahko nastopil na zadnjih tekmah sezone.

Kranjec ne čuti nobenega pritiska
Čeprav bo branil naslov, se trenutno s tem ne ukvarja, saj je bil, kot pravi, predolgo zunaj tekmovalnega pogona: "Ne čutim prav nobenega pritiska, saj sem izpustil veliko tekem in sem malo ven iz ritma. Zagotovo sem zato malo v hendikepu, a upam, da bom na letalnici hitro našel prave občutke."

Poleg Kranjca bodo v Harrachovu nastopili še Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Nejc Dežman in Tomaž Naglič. Prevc je januarja na Kulmu osvojil mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone.

Prevcu letalnica v Harrachovu všeč
"Mislim, da so mi moji rezultati januarja in februarja dobra motivacija za sklepni del sezone, največja pa je zagotovo tisto 45. mesto na svetovnem pokalu v Trondheimu; s takšnih tekem se največ naučiš. Počutim se dobro, letalnica v Harrachovu mi je všeč. Čaka nas svetovno prvenstvo, kjer vsak hoče pokazati največ, in tudi jaz to od sebe pričakujem. Želim odpraviti napake, ki sem jih delal na zadnjih tekmah, in na ta način še nadgradim svojo pripravljenost,"
je o ciljih v Harrachovu povedal 21-letni Prevc, ki je najbrž že izgubil boj za veliki globus s Poljakom Kamilom Stochom.

Janus: Vzeli bomo vse, kar se bo ponujalo
Glavni trener reprezentance Goran Janus je razkril, da je bila odločitev za šesterico skakalcev precej lahka. "Na račun Robija, ki je branilec naslova, bomo imeli lahko na tekmi kar pet tekmovalcev. Pero, Robi in Jurij imajo kot najboljši letalci to sezono nastop na tekmi zagotovljen, v ekipo za četrtkove kvalifikacije sem že uvrstil tudi Jerneja, za peto mesto v ekipi pa se bom odločil med Nejcem in Tomažem," je pojasnil Janus in dodal, da so cilji na papirju jasni: "Enkrat do 5. in enkrat do 10. mesta. A vzeli bomo vse, kar se bo ponujalo."

V četrtek kvalifikacije, v petek prvi dve seriji
Svetovno prvenstvo v poletih se bo začelo s četrtkovimi kvalifikacijami, v petek bosta na sporedu prvi dve seriji, v soboto pa še tretja in četrta. Takrat bo znan tudi svetovni prvak. Za slovo od Harrachova bo v nedeljo še moštvena tekma.

SVETOVNO PRVENSTVO V POLETIH

HARRACHOV 2014 (HS-205), spored

Četrtek ob 17.00:
KVALIFIKACIJE

Petek ob 15.30:
POSKUSNA SERIJA
Ob 16.30:
PRVA SERIJA
Ob 17.30:
DRUGA SERIJA

Sobota ob 15.00:
POSKUSNA SERIJA
Ob 16.00:
TRETJA SERIJA
Ob 17.30:
FINALE

Nedelja ob 12.30:
POSKUSNA SERIJA, ekipna tekma
Ob 14.00:
PRVA SERIJA, ekipna tekma
Ob 14.45:
FINALE, ekipna tekma

Skakalci bodo vzeli, kar jim bo ponujeno