Robi Kranjec je razrezal torto, na kateri je pisalo
Robi Kranjec je razrezal torto, na kateri je pisalo "BRAVO, ROBI". Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vsi člani reprezentance so bili dobro razpoloženi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jure Šinkovec
Jure Šinkovec je poskrbel za smeh med novinarji, ko je izjavil, da je na Kulmu postavil rekord ... v čakanju na vrhu letalnice. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Goran Janus
Goran Janus: "Na Kulmu bi se lahko vse skupaj tudi obratno obrnilo za nas, toda izkoristili smo svoje priložnosti. Veseli me, da poleg Kranjca napredujejo tudi ostali. Zdaj imamo 1.345 točk in smo četrti v pokalu narodov, ob koncu sezone pa želimo izboljšati slovenski rekord 2.315 točk, ki je bil dosežen v sezoni 2002/03." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Goran Janus
Goran Janus ima veliko zaslug za preporod slovenskih skakalcev v letošnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
"Šopek" iz kranjskega Triglava: trener Jani Grilc, Robi Kranjec, Peter Prevc in Nejc Dežman, ki se je na Kulmu prvič preizkusil med elito. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kranjec na Kulmu dobil zalet za nadaljevanje sezone
Kranjec po zmagi in petem mestu na Kulmu

30-letni Kranjec je v nedeljo na poletih na Kulmu slavil svojo tretjo zmago v svetovnem pokalu v karieri, na popoldanski tekmi pa je bil peti. S tem je napovedal uspešne nastope na svetovnem prvenstvu v poletih, ki bo med 24. in 26. februarjem v Vikersundu. Končno je imel spodobne razmere za skok: "Vesel sem, da sem imel dobre pogoje, ne najboljših sicer, vendar take, kot jih letos še nisem imel," je na novinarski konferenci pojasnil Kranjec, ki je tudi razrezal torto, Goran Janus pa je odprl penino. "Prvi šampanjec za selektorja," je ob tem vzkliknil Kranjec.


Ste eden izmed šestih skakalcev, ki je v tej sezoni vedno dobil točke svetovnega pokala. Kako vam je uspelo, da ste tako konstantni?
O tem bi lahko na dolgo govoril. Vse poletje smo dobro delali, ekipa, ki mi pomaga, je zelo široka, to pomeni vsaj osem ljudi. Moji skoki so na višji ravni, in tudi če kiksnem, se uvrstim med dobitnike točk.

Kako naporno je bilo prejšnji konec tedna na skakalnici na Kulmu, potem ko ste zboleli, v nedeljo pa imeli dvojni spored? Je bila bolezen morda tako huda, da ste razmišljali o odpovedi nastopa?
Ne. Nikoli nisem tako zelo bolan, da bi moral odpovedati nastop. Najslabše je bilo s petka na soboto, slabo sem spal, nos sem imel zamašen. Nismo imeli lekadolov in sem prosil dr. Ahačiča, zdravnika francoske reprezentance, da mi jih je dal. Včeraj, ko sem bil ves dan na skakalnici, sem bil na koncu že psihično in fizično izčrpan. Na drugi tekmi sem v finalu že čutil to utrujenost, malo bolj me je tudi zeblo. Ampak uspeh mi je dal novo energijo, zdaj se že počutim odlično, lahko tudi normalno diham skozi nos.

Rekli ste, da ste danes kljub napornemu koncu tedna z lahkoto opravili suhi trening ...
Zjutraj sem prav začutil veselje, ko sem tekel. Nič nisem bil utrujen, bil sem poln energije. Z dobrimi rezultati rasteš, slabi ti jemljejo energijo. Jutri zjutraj grem spet na skakalnico, testirali bomo opremo, potem imamo še tehnični trening in popoldne kondicijo. Nove smuči so nadgradnja teh, ki jih imam zdaj. Moral bi jih preizkusiti že na poletih, pa ni bilo časa, ker ni bilo poskusnih serij. Niti kombinezona nisem mogel stestirati, čeprav smo enega naredili za polete. Ga bom pač preizkusil zdaj v Zakopanah.

Tiskovni predstavnik SZS-ja Tomi Trbovc je obljubil, da bo Robiju Kranjcu smuči nesel na vrh letalnice v Planici (peš, ne s sedežnico), če bo Robi na svetovnem prvenstvu v poletih dobil medaljo. V šali je dejal, da se je odločal med trenerjem Goranom Janusom in Robijevimi smučmi.

Vam je všeč naslednje prizorišče tekem svetovnega pokala?
V Zakopanah je zelo lepa skakalnica, vzdušje je vedno super. Nisem pa nikoli blestel na tekmah. Mislim, da sem bil do zdaj najboljši osmi. No, pa drugi v poletni sezoni. Cilj je izboljšati moj najboljši rezultat. Moram prenesti te rezultate tja in se zadržati v deseterici svetovnega pokala. Skakalnica je kar zahtevna. Hitro si lahko na 'puklu', če ti gre dobro, pa tudi hitro nizaš dolge skoke.

Kaj pa tekme v Saporu, ki bodo konec januarja? Nekateri skakalci izpustijo japonsko turnejo ...
Želja je, da grem. Skakalnica je lepa, res pa je, da se vremenske razmere hitro spreminjajo.

V svetovnem pokalu ste se utrdili med deseterico ...
Dobro je, da sem se odlepil od zasledovalcev. Koudelka, ki je deseti, je itak suveren na malih skakalnicah, je pa enajstouvrščeni že precej zadaj in sem lahko bolj sproščen.

Je Anders Bardal zdaj vaš glavni konkurent v boju za mali kristalni globus v poletih?
Ne. V Planici ne bo v vrhu, ker bo pihal vzgornik ... Drugi so veliko močnejši. Čeprav, vse je mogoče. Nisem si recimo mislil, da bo Simon Ammann postal svetovni prvak v poletih. Ko si enkrat v glavi tako močan, lahko premakneš kakšno stvar.

Bodo tudi preostale slovenske reprezentante "premaknili" vaši uspehi?
Upam, da bo to prispevalo k še boljšim rezultatom. Resda smo si tudi konkurenti, ampak smo v isti reprezentanci. Najprej je treba drugemu privoščiti, da si sam enkrat tega deležen. Tako je to. Če drugemu ne privoščiš, tudi sam ne boš uspešen.

Trener Goran Janus pravi, da želi izboljšati slovenski rekord 2315 doseženih točk v pokalu narodov iz sezone 2002/03. Je to mogoče?
Je možno, saj rastemo iz tekme v tekmo.

Gotovo pa boste vi izboljšali svoj rekord ...
Koliko je že? 580? Upam! Nič se ne mudi. Ni tako kot prejšnja leta, ko sem jih imel v tem obdobju šele 120.

Kaj bi rekli na diskvalifikacijo Gregorja Schlierenzauerja zaradi neustreznega dresa na nedeljski drugi tekmi?
Takšna so pač pravila. Na to ne moreš vplivati. Tudi jaz ne morem vplivati, če me spustijo v slab veter.

Vas je na Kulmu kdo presenetil?
Morda Thomas Morgenstern na prvi tekmi. Daiki Ito me niti ni. Zna leteti, ne bo pa zmagal, dokler ne bo začel delati telemarka. Glede Bardala pa - če bi bil nasprotni veter, ne bi imel možnosti, tako pa so bile težke razmere, kot nalašč zanj.

Ste doma doživeli kakšen poseben sprejem?
Ne. Takoj, ko sem se vrnil domov, sem šel spat. Le zdajle smo na novinarski konferenci odprli penino. Niti danes zvečer ne bo slavja v družinskem krogu, saj imam popoldne delo, jutri pa že trening. Čas za slavje bo 18. marca v Planici, prej ne. Zdaj sem tudi še rahlo bolan in ne smem si privoščiti traparij za pet minut dobrega počutja.

Kranjec na Kulmu dobil zalet za nadaljevanje sezone
Kranjec po zmagi in petem mestu na Kulmu