Po slabši sezoni je Björn Einar Romören v Planici skakal kot prerojen. Bil je celo najbolj zaslužen, da je Norveška na ekipni tekmi zasedla drugo mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po slabši sezoni je Björn Einar Romören v Planici skakal kot prerojen. Bil je celo najbolj zaslužen, da je Norveška na ekipni tekmi zasedla drugo mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Björn Einar Romören
Le trikrat se je v letošnji zimi uvrstil med najboljših deset. Dvakrat mu je to uspelo v Planici. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Björn Einar Romören
Proslavljanje planiškega rekorda leta 2005. Foto: EPA
Planica
Celotna norveška reprezentanca je proslavila uspeh Andersa Bardala. Romören si je kmalu po koncu tekme odprl pivo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Najboljše tri reprezentance z ekipne tekme. Norvežani so zasedli drugo mesto, prvi so bili Avstrijci, tretji pa Nemci. Foto: Reuters

V Planici je Romören stalno letel prek 200 metrov. V četrtek je s poletom 221 m dobil kvalifikacije za petkovo tekmo. Na obeh posamičnih preizkušnjah se je eden izmed najbolj priljubljenih skakalcev v svetovnem pokalu uvrstil med najboljših deset, odlično pa je nastopil tudi na moštveni preizkušnji, ko so Norvežani zasedli drugo mesto. Romören je bil najboljši mož Vikingov na tej ekipni tekmi. Z dobrimi nastopi v Planici je tudi v posebni razvrstitvi poletov napredoval na 15. mesto.

Sezona pod pričakovanji, v Planici pa znova uspešen
"To je zares fenomenalna skakalnica in zelo rad skačem tu. Tu sem prikazal kar dobre polete. Še posebej na treningih. Skozi vso sezono nisem dosegal rezultatov, kakršnih sem si želel. V Planici pa sem mi je uspelo zabavati, dobro nastopiti in tudi leteti daleč. Vesel sem, da se je sezona tako končala,"
je po koncu planiških tekem za MMC povedal 30-letni Oselčan, ki se pod Poncami odlično počuti.

Kljub slabši sezoni pa je Romören v Planici še enkrat več dokazal, da se tu počuti skorja kot doma: "Ta konec tedna je bil res odličen, kakršen je praktično vedno tu v Planici. Zabavno je biti tu. Za našo reprezentanco je dobra sezona, s svojimi predstavami pa nisem najbolj zadovoljen. Velik dosežek pa je, da domov nesemo veliki kristalni globus za zmago Andersa Bardala."

Pod Poncami že dvakrat zmagal
Romören z letošnjo sezono ne more niti zadovoljen. V svetovnem pokalu je zbral le 151 točk in končal zimo kot 32. skakalec v svetovnem pokalu. Le v sezoni 2008/09 je bil slabši. V svetovnem pokalu je debitiral pred 11 leti na letalnici v Oberstdorfu. Čez slabi dve leti je v Bischofshofnu zmagal. V svetovnem pokalu je sicer dosegel osem zmag, zadnjič je bil najboljši leta 2009 v Kuusamu. Dvakrat je bil najboljši v Planici. Daleč najboljša sezona je bil 2003/04, ko je svetovni pokal končal kar na tretjem mestu. Boljša sta bila le Finec Janne Ahonen in njegov rojak Roar Ljökelsöy.

V norveški reprezentanci vlada pravi ekipni duh. Vikingi tudi po zamenjavi trenerja in prihodu Alexandra Stöckla dosegajo odlične rezultate. V ospredje so prišli nekateri mlajši skakalci, dokončno pa je zablestel Anders Bardal, s katerim je Romören skupaj v reprezentanci praktično že več kot desetletje: "Vse se je izšlo idealno. Zelo smo veseli zanj. Neverjetno, da mu je to uspelo. Za njim je zares perfektna sezona. Super, res mu privoščim."

239 metrov ostaja planiški rekord
Bardal in Romören sta si mesto v svetovnem pokalu izborila pod vodstvom Mike Kojonkoskega. Rekorder planiške velikanke je skupaj z Larsom Bystölom in Sigurdom Pettersenom pod finskim strokovnjakom takoj zablestel, Bardalu pa je dokončen preboj med najboljše uspel nekoliko pozneje. Romören je sicer z norveško ekipo dvakrat postal svetovni prvak v poletih, s svetovnih prvenstev v poletih ima še srebro in bron, dva brona in eno srebro ima še s svetovnih prvenstev na veliki skakalnici, bil pa je tudi v postavi Vikingov na olimpijskih igrah v Torinu, ko so osvojili bronasto odličje.

20. marca 2005 je norveški skakalni zvezdnik v Planici poletel 239 metrov, kar je še danes najdaljša daljava letalnice bratov Gorišek. Ves konec tedna sta tedaj bila z Mattijem Hautamäkijem, ki je dve leti pred tem kot za stavo pod Poncami podiral svetovne rekorde, v izjemno formi. V nedeljo na posamični tekmi je Finec, ki je dve leti tedaj lastnik najdaljše daljave na svetu 231 m, v drugi seriji poletel 235,5 m in vrgel rokavico Romörnu, ki je v idealnih pogojih šel še tri metre in pol dlje. Ahonen je nato še popravil daljavo Norvežana na 240 m, a je tedanji zmagovalec svetovnega pokala ob tem poletu padel.

V Planici se že zdaj da skočiti 240 metrov
Šest let je imel Romören v lasti svetovni rekord. Nato ga je na povečani norveški letalnici v Vikersundu popravil njegov rojak Johan Remen Evensen. Še naprej pa ima Romören v lasti planiški rekord, za katerega pa verjame, da ga bodo kmalu popravili. Prepričan je, da bo Planica kmalu znova lastnica tudi svetovnega rekorda: "Planiški rekord je mogoče podreti že zdaj ob pravih pogojih in tudi dovolj visoki hitrosti na mizi. Kot sem slišal, pa se bo velikanka prenovila in ne bo več dolgo ta znamka najdaljša v Planici. S povečanjem letalnice bo tu le še bolj zabavno."

Romören je rojen letalec, kar je že večkrat dokazal. Na večni lestvici letalcev s poleti prek 200 metrov Norvežan zaseda tretje mesto. S 114 poleti prek magične meje si deli mesto s Poljakom Adamom Malyszem. Pred njim sta le Robert Kranjec s 131 poleti in Avstrijec Martin Koch, ki mu je to uspelo 121-krat. Tako kot Kranjec je tudi Romören v Planici nekajkrat skočil s kamero. Tudi on je najdlje zmogel 203 m.