Olga Viluhina, Olga Zajceva, Svetlana Slepcova, Ana Bogali-Titovec so dobile nočno štafetno tekmo v Oberhofu. Foto: EPA
Olga Viluhina, Olga Zajceva, Svetlana Slepcova, Ana Bogali-Titovec so dobile nočno štafetno tekmo v Oberhofu. Foto: EPA

Kljub močnemu deževju preko noči in brez napovedanih snežnih padavin je organizatorjem v Oberhofu z velikimi napori uspelo pripraviti dokaj korektna dva kilometra proge in stadionski del s streliščem, ki so jih potrebovali za večerno tekmo. Na Rennsteig Areni se je zbralo skoraj 20.000 gledalcev.
Neunerjeva kar štirikrat v kazenski krog
V precej vetrovnih pogojih je vodilna Nemka Magdalena Neuner po zadnjem streljanju kar štirikrat zavila v kazenski krog in prepustila zmago Rusinjam v postavi Ana Bogali-Titovec, Svetlana Slepcova, Olga Zajceva, Olga Viluhina. Slednje so porabile trinajst dodatnih nabojev, drugouvrščene Norvežanke (Fanny Welle-Strand Horn, Elise Ringen, Synnoeve Solemdal, Tora Berger) pa so po slabšem začetku v prvi predaji z dvema kazenskima krogoma in skupno enajstimi popravki zaostale le 5,9 sekunde. Tretje so bile Francozinje (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Marine Bolliet, Sophie Boilley), ki so si prav tako privoščile dva kazenska kroga z dvanajstimi dodatnimi naboji in zaostankom že več kot minuto za zmagovalkami. Razočarane Nemke so se uvrstile na četrto mesto.

Debitiral bo Kočevar
Slovenskih predstavnic zaradi letošnje okrnjene ženske ekipe tudi tokrat ni bilo na štartu, zato pa so popoldanski trening izkoristili vsi člani reprezentance, ki se udeležujejo svetovnega pokala na vzhodu Nemčije. Trenerja sta predvsem skrbno spremljala debitanta Simona Kočevarja, Jakova Faka, Janeza Mariča in Klemna Bauerja, ki bodo zastopali barve Slovenije na jutrišnji moški štafeti. Pod žarometi ob 18.20 bodo s številko 11 na prsih poskušali preseči letošnji dosežek iz prve štafetne preizkušnje v Hochfilznu.

"Na štart bomo postavili ekipo, ki je sestavljena iz tekmovalcev, ki so bili najboljši na zadnjem državnem prvenstvu v skupinskem štartu, le v obratnem vrstnem redu od njihovih uvrstitev, kar pa je seveda bolj naključje," se je nasmehnil glavni trener Uroš Velepec.

Ženska štafeta, 4 x 6 km:          *   
 1. RUSIJA             1:19:32,0 (0+13)
    Bolgali/Slepcova/Zajceva/Viluhina  
 2. NORVEŠKA                +5,9 (2+11)
    Horn/Ringen/Solemdal/Berger        
 3. FRANCIJA              1:06,4 (2+12)
    Dorin H./Bescond/Bolliet/Boilley   
 4. NEMČIJA               1:49,4 (4+12)
 5. BELORUSIJA            2:24,7 (2+16)
 6. SLOVAŠKA              3:09,6 (0+11)
 7. ŠVEDSKA               3:37,7 (2+7) 
 8. UKRAJINA              3:52,5 (1+15)
 9. POLJSKA               4:15,2 (2+19)
10. ITALIJA               4:28,6 (0+15)
                                       
     * - kazenski krogi + poprave