Jurij Tepeš je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kranju leta 2006 osvojil srebrno medaljo, premagal ga je le Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je nato z velikimi koraki stopil med skakalno elito, medtem ko Tepešu še ni uspel preboj med najboljše. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jurij Tepeš je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kranju leta 2006 osvojil srebrno medaljo, premagal ga je le Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je nato z velikimi koraki stopil med skakalno elito, medtem ko Tepešu še ni uspel preboj med najboljše. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jurij Tepeš
V lanski sezoni je bil 22-letni Tepeš na tekmah svetovnega pokala dvakrat med 15. V Planici je bil najboljši, dvanajsti. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
družina Tepeš
Tepeševi so skakalna družina: oče Miran je v Calgaryju na moštveni tekmi dobil olimpijsko medaljo, zdaj pa je pomočnik direktorja svetovnega pokala v smučarskih skokih. Jurijeva sestra Anja se tudi ukvarja s skoki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Potem ko je v sezoni 2009/10 le enkrat osvojil točke svetovnega pokala, je v lanski zimi Jurij Tepeš napredoval in se pogosto uvrščal v finalno serijo. Na novo sezono je dobro pripravljen, v seštevku poletne velike nagrade je bil deseti, zadovoljen je s smučmi, pri prehrani mu ni treba biti tako vzdržen, upa le, da bo imel manj padcev kot v lanski sezoni ...


V Almatyju ste konec avgusta zmagali na tekmi poletne velike nagrade. Koliko vam je pomenila ta zmaga?
Predvsem sem se lažje osredotočil na priprave, ker se mi ni bilo treba dokazavati. Zagotovil sem si namreč sedež za Kuusamo, in če so bili kakšni skoki slabši, se nisem obremenjeval in sem se lahko mirno pripravljal na sezono.

Boste znali dobro poletno pripravljenost prenesti še v zimo?
Moji skoki ta trenutek še niso optimalni. Bomo videli, kaj bo, ko bomo prvič na snegu. Upam, da ne bom tolikokrat padel kot na začetku lanske sezone. Na snegu sta pristanek in vožnja v iztek drugačna kot na plastiki, saj sneg ne dopušča toliko napak. Očitno sem bolj 'štorast', lani sem v prvem delu svetovnega pokala skoraj vedno padel in tega si res ne želim, saj s tem tvegam tudi poškodbe.

Kakšne so želje pred sezono? Na katerih tekmah bi radi najbolj blesteli?
V ospredje bom postavil svetovno prvenstvo v poletih. Zelo rad letim, to je takšen užitek, da pretehta vsako novoletno turnejo. Posvetil se bom temu, da bom za februarsko svetovno prvenstvo najbolje pripravljen.

V Kuusamu, kjer se bo konec tedna začela sezona, torej ne smemo pričakovati preveč od vas?

Posebnih ciljev nimam, saj niti ne vem točno, kje sem ta trenutek. Želim se uvrstiti v finale. Rad bi nadgradil lansko sezono, ko me v prvem delu sezone ni bilo med 30.

Slovenci sezono začenjate s kvoto šestih skakalcev. Kako se pozna ta številčnost, je kaj lažje?
V bistvu je na neki način težje, ampak to je dobro, ker drug drugega potiskamo naprej. Konkurenca v ekipi je veliko večja, bolj se je treba potruditi, da se uvrstiš v ekipo. To je gotovo dobrodošlo.

Kako ste zadovoljni z novim prvim trenerjem Goranom Janusom?
Z njim treniram že tri leta, tako da ni bilo nobenih težav v prilagajanju. Zelo dobro sodelujeva, priprave so uspele in zelo sem zadovoljen.

Ste zadovoljni z opremljevalcem smuči? Menite, da Avstrijca Morgenstern ali Schlierenzauer dobita boljši material?
Sodelovanje s Fischerjem je dobro, celo boljše, kot sem pričakoval. Stalno smo v stiku s serviserji, in takoj ko nekaj ni v redu, se dogovorimo za nove smuči. Ne morem sicer trditi, da imam enake smuči kot Morgenstern in Schlirenzauer, ker imam nenazadnje tudi slog skakanja drugačen. Smuči so gotovo konkurenčne.

Toda svojega serviserja vseeno nimate ...
Žal ne, čeprav smo si prizadevali, a ni 'šlo skozi'. Na tekmah nam pomaga Fischerjev serviser Franz Nauländtner, sicer pa si moramo na treningih sami urediti smuči, ampak to ni posebna težava.

V lanski zimi ste težko čakali zadnjo tekmo v Planici, saj ste se šele potem lahko pošteno najedli. Boste morali tudi letos tako paziti na svojo težo?
Ne, indeks telesne teže je šel za pol odstotka gor in imam lahko na lanske smuči kilogram in pol več. To bo lažje zdržati. Z več mišične mase se bolje počutim, tudi prehranjujem se lahko bolj normalno.