Hannes Reichelt je  osvojil srebrno kolajno v superveleslalomu. Foto: Reuters
Hannes Reichelt je osvojil srebrno kolajno v superveleslalomu. Foto: Reuters
Benjamin Raich
Benjamin Raich si je na ekipni tekmi huje poškodoval koleno. Foto: EPA
Anna Fenninger
Veselje Anne Fenninger po zlati kolajni v superkombinaciji. Foto: EPA

Direktor vseh smučarskih reprezentanc pri avstrijski smučarski zvezi Hans Pum ima že dolgo časa povsem sive lase. Če ne bi bilo tako, pa bi zagotovo osivel pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva, saj so mu v moški alpski reprezentanci zaradi poškodb tekmovalci odpadali kot za šalo. V Garmisch-Partenkirchen je bil tako prisiljen poslati zelo zdesetkano ekipo.

Ko ima hudič mlade
Začelo se je, ko se je, po številnih poskusih vrnitve med najboljše, dokončno poslovil Andreas Buder. Sledil je padec Hansa Gruggerja v Kitzbühlu. Njegov prijatelj Mario Scheiber se je poškodoval na treningu smuka v Chamonixu. Tam je na tekmi nesreča doletela tudi Georga Streitbergerja. Tik pred začetkom prvenstva je sledil še en šok. V Hinterstoderju se je na veleslalomu poškodoval še Marcel Hirscher.

Širok nabor smučarjev
Od vseh reprezentanc ima Avstrija največji potencial. Ko so delali napake favoriti, smo v preteklosti naše severne sosede mnogokrat že odpisali, pa se je vselej našel kdo v ozadju, ki je uspel priti na oder za zmagovalce. Tudi tokrat je zadnji vlak za Garmisch-Partenkirchen ujel pozabljeni Hannes Reichelt, ki je eksplodiral v Hinterstoderju in potem takoj vzel srebrno medaljo v superveleslalomu.


Šok na prvenstvu
Smola se je Avstrijcev držala tudi med prvenstvom. Iz njihove domovine so prihajale novice o bolezni slalomista Reinfrieda Herbsta, ki ni mogel trenirati. Sledil je šok na ekipni tekmi, ko je Benjamin Raich med vožnjo ob napaki začutil bolečino v kolenu. Odpeljali so ga v bolnišnico v Innsbruck, kjer so ga še isti dan operirali. Raich zdaj že okreva in načrtuje vrnitev. In ob vsem tem se je na treningu pred veleslalomom poškodoval še Reichelt.

Na potezi so slalomisti
Pred dvema letoma so v Val d'Iseru avstrijski slalomisti nastopili v verjetno najmočnejši postavi na svetovnih prvenstvih do zdaj. Takrat so rdeče-bele zastopali Herbst, Matt, Pranger, Raich in Hirscher. Zadnjih dveh tokrat ne bo zraven, zlato izpred dveh let pa bo branil Manfred Pranger. V Val d'Iseru so štirje naredili napako, enemu pa je uspelo. In osvojil je zlato.

Srebro in bron
V moški konkurenci imajo Avstrijci za zdaj srebro Reichelta v superveleslalomu in bron Schörghoferja v veleslalomu. Vsekakor je to manj, kot so načrtovali, so pa zato toliko bolj uspešna dekleta. Kljub poškodbi Stefanie Köhle. Dve zlati medalji Elizabeth Görgl in ena Anne Fenninger Avstrijo uvrščajo na vrh lestvice kolajn. Glede na vse težave je to zanje, pred obema slalomoma, zadovoljiv iztržek, boli jih le to, da so brez odličja ostali v moškem smuku.

Iz Garmisch-Partenkirchna,
Urban Laurenčič