Apetiti so po dveh medaljah narasli, a tudi sedmo mesto na svetovnem prvenstvu je uspeh. Foto: EPA
Apetiti so po dveh medaljah narasli, a tudi sedmo mesto na svetovnem prvenstvu je uspeh. Foto: EPA
Marion Rolland se v Schladmingu očitno počuti kot doma. Lani na finalu svetovnega pokala si je v smukih prvič prismučala stopničke, zdaj pa je stopila na vrh sveta. Foto: Reuters
Nadia Fanchini je bila na smukih v letošnji sezoni najvišje na 24. mestu. Foto: Reuters
Nadia Fanchini, Marion Rolland in Maria Höfl-Riesch
Nadia Fanchini, Marion Rolland in Maria Höfl-Riesch so bile v nedeljo najhitrejša smukačice. Foto: Reuters

Dolgo časa je še bolj presenetljivo vodila Nadia Fanchini (+0,16), ki je na koncu osvojila srebno medaljo. Bron in drugo medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu si je prismučala Maria Höfl Riesch (0,70). Za kako nepričakovan razplet gre, pove podatek, da je izmed nosilk medalj v letošnji sezoni svetovnega pokala najboljša Rollandova komaj na 10. mestu.

Mazejeva je bila v igri za odličje nekje do polovice proge, vendar je kmalu po vmesnem času prišla preveč direktno v vrata, tako da je izgubila precej hitrosti. Napaka se je izkazala za usodno. Zaostanek se je v nadaljevanju le še kopičil in na koncu znašal 1,21 sekunde. Kljub temu gre za odlično uvrstitev, drugo najboljšo slovensko na smukih za svetovno prvenstvo. Ilka Štuhec je bila 19. (2,16), Vanja Brodnik pa 25. (3,37).
Maze: Predolgo sem bila v čevljih
"Napako sem naredila že na štartu, saj sem bila predolgo v čevljih. Poleg tega nisem dobro čutila podplata, ki je na smuku zelo pomemben. Ko padajo ena za drugo, se je težko skoncentrirati. Kljub temu to ni bila težava. Napako sem naredila na ogrevanju, tako da sem bila že na štartu utrujena," je za Val 202 povedala Mazejeva in pozneje prek twitterja sporočila: "Sem zadovoljna, sem OK."
Massi: Usodna napaka v tehničnem delu
Vodja ekipe Mazejeve Andrea Massi je glede na ledeno progo pričakoval "dober izid in pravo tekmo", vendar tokrat ni šlo: "Žal je v tehničnem delu naredila napako in to je bilo ključno. Naslednja tekma bo v četrtek. Čaka nas en dan tehničnega in en dan fizičnega treninga."

Uvod zaznamovali padci
Začetek smuka v sončnem vremenu pri -10 stopinj Celzija je bil gladiatorski. Smučarke so imele na ledeni progi veliko težav, tako da smo že med prvimi petimi tekmovalkami videli dva padca. S štartno številko dve je izjemno vožnjo uprizorila Nadia Fanchini, ki je kot blisk odpeljala spodnji, prečni del proge in se zasidrala na prvem mestu.

Devet tekmovalk v 45 minutah
Maratonski smuk se je še podaljšal po padcu Dominique Gisin, ki je imela štartno številko devet. Minilo je več kot 45 minut, pa se je s štarta pognalo le devet tekmovalk. Malce slabša vidljivost zaradi oblakov je zmotila naslednjih nekaj tekmovalk, med katerimi je bila tudi ena izmed favoritinj Anna Fenninger. Avstrijka je bila na koncu le enajsta.

Mazejeva pred Fanchinjevo na sredini proge
S številko 16 je Fanchinijevo prva ogrozila Nadja Kamer, še bolj pa se ji je približala Höfl Riescheva, ki pa je tako kot smučarke pred njo veliko prednost iz zgornjega dela zapravila v spodnjem. Ko sta zaostali še Američanki Stacey Cook in Julia Mancuso, je bilo na dlani, da Mazejevo čaka težko delo. Slovenska šampionka je imela do polovice proge boljše vmesne čase od vodilne Italijanke, vendar manj prednosti kot njene tekmice. Ko je v srednjem delu "posnela" vrata, je bilo bolj ali manj jasno, da je boja za odličje konec.

Rollandova v smukih le enkrat na stopničkah
Fantastičen nastop pa je s številko 22 uspel Marion Rolland. 30-letna Francozinja, ki je bila v smukih v svetovnem pokalu pred tem le enkrat na stopničkah (prav lani v Schladmingu), je odpeljala smuk življenja. Bila je najhitrejša na vseh vmesnih časih, minimalno prednost pa je ohranila tudi v prečnem prehodu. Presenetljivo je tudi drugo mesto Fanchinijeve, ki v tej sezoni ni bila boljša kot 24. Na smukih je bila v karieri le enkrat na zmagovalnem odru, in sicer pred petimi leti na drugem mestu v Lake Louisu.

"Ves čas sem verjela, da lahko tukaj naredim dober rezultat, saj mi je ta strmina zelo domača, lani na finalu svetovnega pokala sem bila prav tukaj druga. Danes sem verjela vase. Pred tekmo sem se zbudila z mislijo, da če bom želela osvojiti kolajno, se bom morala pognati vse do skrajnih meja svojih zmožnosti. Na smučeh nisem imela najboljših občutkov, vedela sem, da moram biti močna, odločna prav do zadnjega zavoja in dati vse od sebe, najboljše, kar imam," je bila vesela Francozinja.

Fantastičen dan za Fanchinjevo
"Za mano je fantastičen dan, zelo lepo se je vse razpletlo, povsem po mojih načrtih. Danes je bila res velika tekma, sem zelo zadovoljna, da sem premagala vse osrednje favoritinje. To je velika osebna zmaga, z njo nadaljujem tradicijo, saj je bila moja sestra Elena prav tako srebrna leta 2005 na SP-ju v Santa Caterini," je dejala Fanchinijeva.

Rieschevo skrbijo kolena
Izjemno zadovoljna je bila tudi Höfl Riescheva: "Ni bilo lahko, ta strmina je danes predstavljala velik izziv, tekma je bila težka, kot se spodobi za SP, z zelo ledeno progo, grbinami, valovi, sama pa sem imela tudi nekaj sreče v loteriji stotink. Za mano je težko obdobje, ko sem se zelo trudila, a mi ni šlo po načrtih, zdaj pa je končno prišlo plačilo za ves trud, ko se je vse postavilo na svoje mesto. Sem zelo zadovoljna. Rada imam takšne težke smuke, lani na finalu svetovnega pokala je bila tukaj v Schladmingu mehka proga, zdaj pa je bila prava. Kot bi rekla moja (poškodovana) odsotna prijateljica Lindsey Vonn, moraš imeti za takšen smuk 'velika jajca'. Ta smuk je bil vreden SP-ja, spektakularen, nevaren in poseben, na katerem so zaradi grbin zelo trpela kolena. Upam, da bodo moja kolena zdržala do konca prvenstva, saj nameravam nastopiti na vseh tekmah."

Najboljša Avstrijka šele na osmem mestu
Nov udarec so doživeli v avstrijski reprezentanci, saj je bila najboljša Andrea Fischbacher šele na 8. mestu.

Končni vrstni red:                     
 1. M. ROLLAND         FRA    1:50,00  
 2. N. FANCHINI        ITA      +0,16  
 3. M. HÖFL RIESCH     NEM       0,70  
 4. N. KAMER           ŠVI       0,74  
 5. J. MANCUSO         ZDA       0,85  
 6. S. COOK            ZDA       0,91  
 7. T. MAZE            SLO       1,21  
 8. A. FISCHBACHER     AVT       1,23  
 9. E. FANCHINI        ITA       1,45  
10. E. GÖRGL           AVT       1,48  
11. A. FENNINGER       AVT       1,55  
12. L. SMITH           ZDA       1,58  
19. I. ŠTUHEC          SLO       2,16  
25. V. BRODNIK         SLO       3,37  
                                       
Odstop: Moser, Hronek, Gisin,Merighetti