Zimski športi
Tina Maze
Zagorela in dobre volje se je Tina Maze predstavila novinarjem. Slutiti je, da bo imela tudi v sezoni 2013/14 veliko razlogov za veselje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Kilometrov imam dovolj, mi pa še malo manjka kakovosti. Računam, da bom na zadnjem treningu naredila tiste zavoje, ki si jih želim.       
Tina Maze
Mazejeva je v karieri osvojila vse, razen zlate olimpijske medalje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Gospa je bila malce odsotna, morda je celo telefonirala. Zaprla mi je pot, padla sem na tla. Nič groznega, le nekaj prask. Lahko sem vesela, da se je tako končalo.       
Tina Maze
Telesno naj bi bila na sezono pripravljena še bolje kot lani, ko je postavljala rekorde za rekordom in z neverjetno prednostjo osvojila svetovni pokal. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Vidim, da se v veleslalomu v določenih pogojih ženske približamo moškim. Te informacije sem dobila tudi na treningu v Portillu.       
VIDEO
Mazejeva odšteva dneve do...

Dodaj v

Tina s še bolj moškim smučanjem po olimpijsko zlato

Pogovor z najboljšo alpsko smučarko na svetu
11. oktober 2013 ob 05:48,
zadnji poseg: 11. oktober 2013 ob 08:13
Zg. Brnik - MMC RTV SLO

"Nisem vredna aplavza. Sem na ničli," je presenetila Tina Maze, a brez skrbi. Na novo sezono je morda še bolje pripravljena kot na lansko.

30-letna Mazejeva je na tradicionalnem predsezonskem druženju z novinarji delovala sproščeno in samozavestno, čeprav je uvodoma govorila o tem, da je na ničli. Priprave so bile podobne kot lani, morda še zahtevnejše. Na južni polobli je bilo le nekaj manjših težav, saj sprva ni bilo prave ledene podlage, v Portillu pa je Tina izgubila dan ali dva treninga zaradi bolezni. Zdaj mora dobiti le še pravi občutek za veleslalomski zavoj, tako da jo čaka še nekaj dni treninga v Hintertuxu in, takoj ko bo mogoče, v Söldnu, kjer bo 26. oktobra začetek nove sezone svetovnega pokala.


Do prve tekme v Söldnu sta le še dobra dva tedna. Ste že v nestrpnem pričakovanju ledeniškega uvoda?
Veselim se ga. Vidim, da se stvari postavljajo na svoje mesto. Dobro je, da po napornih pripravah končno začnemo novo sezono, ki z olimpijskimi igrami predstavlja še večji izziv. Manjka mi še olimpijsko zlato. Motivacija je gotovo velika. Se pa z medaljami ne mislim obremenjevati.

Kakšna je trenutno vaša veleslalomska forma?
Zadnje dni sem imela v Hintertuxu manjši problem in sem izgubila dan ali dva tistega kakovostnega treninga. Kilometrov imam dovolj, mi pa še malo manjka kakovosti. Računam, da bom na zadnjem treningu naredila tiste zavoje, ki si jih želim. Zdaj, ko je bila z menoj fizioterapevtka Nežka Poljanšek, se je izboljševala ta moja leva stran, ki je šibkejša. Sva več delali na tem.

V predlanski sezoni ste preizkusili olimpijsko progo v Sočiju. Kakšni so spomini?
Prvi trening mi je šel dobro, občutek sem imela takoj dober za smuk progo. Za veleslalom in slalom ne vem. Potem se je zgodila tista nesreča s snemalcem, kar ni dober spomin. Še danes imam mišice zategnjene in delam terapije. Čutim, da je to pustilo posledice. Imam še nekaj odprtih računov.

Pred tremi tedni ste imeli nesrečo z motorjem. Kaj se je zgodilo?
Smešno je bilo. Ena gospa me je spregledala in mi je zaprla pot. Sproščeno sem vozila, mislila sem si, da bodo drugi pazili, ker sem bila na prednostni cesti. Gospa je bila malce odsotna, morda je celo telefonirala. Zaprla mi je pot, padla sem na tla. Nič groznega, le nekaj prask. Lahko sem vesela, da se je tako končalo. Te pa pretrese, ko vidiš, kako so ljudje na cesti nepazljivi.

Kdaj ste nazadnje padli na smučkah?
Letos v Portillu, za eno stotinko, ampak sem se tako hitro pobrala, da nihče ni videl. Malo sem izgubila ravnotežje.

V medijih lahko precej spremljamo, kaj se dogaja z Lindsey Vonn. Ste tudi vi na tekočem?
Vem le to, kar ste prebrali vi.

Ekipa se je spremenila, trenerja Livija Magnonija je zamenjal Walter Ronconi. Kako sta se ujela?
Težko je zamenjati človeka. Sem takšen tip, da se naveže na ljudi, ki jih več let pozna in je lažje funkcionirati s takšnim kot z nekom, ki je nov. Vsake spremembe se me dotaknejo in mi ni bilo enostavno najti stika z Walterjem. Ne morem reči, da smo že na takšni ravni, da bi komunikacija stekla brez dvomov, ampak to se mi zdi normalno. To sem sprejela, poletje je za nami, spoznali smo se, kolikor smo se. Upam, da me je Walter dovolj spoznal. Mene in Andreo.

Ste na treningih poskusili kaj novega?
Andrea je želel še nekaj dodati, ampak bistveno drugače ni bilo. Mislim, da sem telesno še močnejša kot lansko sezono, zato se res veselim tega naslednjega treninga, da izpilim še zadnje malenkosti, ki manjkajo.

Bo Nežka Poljanšek vso sezono ob vas?
Ves čas ne. Podobno bo kot lansko sezono. Z Andreo zagotovo narediva največ baznega treninga, da potem zdržim fizično. Z Nežko se spuščava v malenkosti. Jaz, ki sem precizen človek, mi te malenkosti zelo pomenijo, ker tako dobro čutim svoje telo. Če kar koli ni v redu, tega navzven Andrea ne vidi, je pa pomembno. Na teh stvareh z Nežko veliko delava in na progi to čutim. Ima pa Nežka družino doma in razumem hčerke, da jo pogrešajo.

Želite se bolj približati moški liniji smučanja. Kako blizu ste temu cilju?
Odvisno, v kakšnih razmerah smučam. Moški z veleslalomskimi smučmi imajo na mehkih podlagah bistveno manjši izkoristek, kot ga imamo ženske. Govorimo o veleslalomu, ker v preostalih disciplinah smo ženske bolj zadaj, kot si kdo predstavlja. No, morda se je le Lindsey Vonn v najboljših časih v smuku lahko približala moškim. Vidim pa, da se v veleslalomu v določenih pogojih ženske približamo moškim. Te informacije sem dobila tudi na treningu v Portillu. Ženskam je vedno motivacija, da se čim bolj približamo moškim in od malega me to vleče naprej.

Idealna formula je torej trenirati z moškimi in premagovati ženske?
V moški družbi je vedno boljša atmosfera in nekakšna korektna tekmovalnost. Moški so mi na neki način vzor. Ženske znamo komplicirati s čustvi, ampak takšne smo. Saj ni nič narobe, treba je le priznati.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
iztrd
# 11.10.2013 ob 06:22
Tina, zdravje naj ti služi in sreča naj te spremlja!

V torek sem se po 17 letih spet pojavil na Koroškem (obredel sem vse občine v koroški statistični regiji), v Črno pa sem prišel sploh prvič. Ogledal sem si tamkajšnjo cerkev, še celo vanjo sem stopil. V cerkvi ni bilo nikogar in takrat sem pomislil tudi nate ...

Srečno, Tina!
iztrd
# 11.10.2013 ob 06:26
Upam, da bomo lahko čim večkrat nazdravili športnim uspehom.

Za spodbudo:

Bivši uporabnik
# 11.10.2013 ob 06:24
Letos se vrača njena največja tekmica, čez 4 mesece so olimpijske igre in s tem možnost za nasploh prvo slovensko zlato na zimskih OI ... verjamem, da Tini motivacije ne manjka.
AlexiusH
# 11.10.2013 ob 06:35
Kul pogovor.
Milmar
# 11.10.2013 ob 07:15
Komi čakam na začetek sezone.
ms-dante
# 11.10.2013 ob 08:31
Zdaj je treba gledati in uživati ob Tininih vožnjah. Ko bo ona nehala smučanjem, bomo itak na nivoju bolgarskih smučarjev in tudi mene ne bo več pred TV, ko se bodo naši turisti drsali proti cilju.
Je pa fajn to, da ne bo treba čakati na drugi tek, ker itak naših tam ne bo.
GO TINA!!!!
genniuuss
# 11.10.2013 ob 07:57
Tina s še bolj moškim smučanjem po olimpijsko zlato

dej mal merkejte da ne bomo Tineta dobil.
tootoo
# 11.10.2013 ob 09:33
In mnenje Avstrijcev nas zanima ... Zakaj že?
Binder Dandet
# 11.10.2013 ob 09:45
@wisan:
Ljudje, ki absolutno rekorderko v zgodovini smučanja, in to rezultat iz pretekle sezone, omenjajo šele na 4. mestu med favoritinjami, so bodisi pristranski ali pa nimajo pojma. Objektivno gledano. Ne zato, ker sem Slovenec in bom držal pesti za Tino.
assange
# 11.10.2013 ob 08:44
@ wisan

normalno, da avstrijci omenjajo svoja dva najboljša, potem pa smučarko, ki se celo poletje nastavlja kameram, pa komaj čaka, da jo bo kdo kliknil. ko se bo začelo smučanje, pa mislim, da bo lindsay hitro izginila s prvih strani, ker je vprašanje, kako se ji je sanirala poškodba, kako bo s psihično pripravljenostjo, ....
HerrFlick
# 11.10.2013 ob 09:57
Upam, da bom letos zopet z veseljem spremljal Tinine zmagovalne vožnje na ORF1. Najlepši občutek je poslušati avstrijski komentatorski par, ko Tina zmaga :)
nomenestomen
# 11.10.2013 ob 10:50
boli me kuhac kaj pišejo. čez 15 dni bojo vsi pisali, začel se je pohod SLOVENKE Tine, proti novim rekordom.

amen
Senna-Maze 28
# 11.10.2013 ob 08:24
Prijatelj Iztrd v zimski sezoni 2013/2014, bova potrebovala veliko penine za proslavljanje Tininih uspehov in zmag. Se že veselim.
MatjazP
# 11.10.2013 ob 17:38
Lani ni ob tem času nihče slutil, kaj se bo začelo na strmini v Soeldnu. Tako neverjetno je bilo, da je večina pozabila, a vendarle gotovo prav vsem tekmicam zadaj v dnu lobanje špika Tina Maze. V smučarskih čevljih in v zarosenih očalih. Od Lindsey Vonn, Viktorije Rebensburg do male slalomistke. Tine nihče ne omenja, ker se je lani postavila bolj kot sila narave, kot strmina, ki jo je treba premagati kakor navadna tekmica.
Vprašanje je le, ali lahko Tina premaga samo sebe, svoj lanskoletni odsev, ki jo spremlja na vsakem zavoju, ki je v snegu, v vratcih, ki jo čaka v ciljni areni, da skupaj naredita še eno kolo.
Ja, lanska kraljica je postala tiha sila narave. Upam da bo letošnja Tina peljala neobremenjena s kontinuiteto, da bo peljala kot tista Tina, ki se je pognala po ledeniku in presenetila vse in samo sebe, da bo pozabila na superzvezdnico s plakatov, na rokenrol v ciljni areni in na brezoseben pritisk leč na kamerah.
Da bo res, kot pravi, štela z nule.
Sto, dvesto, .. ;)
prim00z
# 11.10.2013 ob 08:28
na zmago!
ščepec
# 11.10.2013 ob 11:09
Avstrijci so pač avstrijci, če za njih Tina ni favoritka, je to lahko samo ljubosumje in nič drugega. Ena Slovenka, ki premaga vse Avstrijke...to jih mora ful bolet.
apn6
# 11.10.2013 ob 09:05
carica, res dober intervju!!!
eos
# 11.10.2013 ob 08:46
Letos se bo na ciljih na displejih ob prvem mestu ime Tina Maze kar zapeklo in bojo verjetno morali povsod menjati ob koncu sezone. FIS in organizatorji, pripravite se na dodatne stroške!

Aja, Tina, itak da si na nuli. Tudi vse ostale so. 0 točk namreč :)
mui
# 11.10.2013 ob 10:50
uncle sam, kakšno pa je blo razmerje moči med tino in lindsey do njene poškodbe, a? nimaš pojma, sej vem.
rafik
# 11.10.2013 ob 09:48
Tina, mašina - upam, da boš letos spet celo sezono divje pumpala slovenski smučarski ego! Go, go!!!
Boby21
# 12.10.2013 ob 01:46
"Tina Maze will better Ligety with three golds and one bronze, accounting for four of Slovenia’s six medals."

To bi pa bil podvig.
mui
# 11.10.2013 ob 10:15
@wisan, mislim da si, kako bi se reklo, pasivno negativen. češ, avstrijci so rekli. no, pa recimo da resno pišeš, misliš da lahko iz treningov razberejo novinarji kdo bo v novi sezoni dober? še tekmovalci vsako sezono govorijo komaj čakam da se začne, da vidimo kje smo. ker v smučanju res nimaš nekih realnih pokazateljev kdo je favorit.
VettelÜberAlles
# 12.10.2013 ob 16:49
MatjazP
Super komentar! Tina ga je objavla na FB in se ti zahvalila! :DD Čestitke!!!
alikasmučanje
# 11.10.2013 ob 21:45
Komaj čakam da grem v Sölden ! :)
MatjazP
# 11.10.2013 ob 18:08
Za vse, ki menite, da o Tini nihče ne govori, ena prognoza OI (ki mi nič ne pomeni, ampak priča o tem kakšno mnenje imajo o Tini Maze).
Boby21
# 11.10.2013 ob 16:29
Jasno je, da zlasti Avstrijce, Nemce in Švicarje, ki se imajo za izumitelje smučk in smučanja, neznansko boli to, da njihove tekmovalke ne morejo držat koraka z eno smrkljo iz male obubožane Slovenije.
Koperboy
# 11.10.2013 ob 14:53
ščepec: No, samo čakal sem enega takega "pametnjakoviča", kot si ti...Tina bi verjetno lahko pokradla celo Slovenijo, pa bi jo ti še vedno na piedestal postavljal in vsem kritikom mašil usta z "pejta vidva smučat po terenu!". Heh...

midva samo skrbiva, da se ji kaj ne zgodi na cesti, zato da nas bo še naprej lahko razveseljevala s svojim smučanjem, ti pa nas kritiziraš. Ti ti ščepec!
cartekmedo
# 12.10.2013 ob 13:00
Gremo Tina!! Komaj čakam,da se nova sezona začne.
alisha
# 11.10.2013 ob 13:01
kul intervju
@rtv kolikor vem, ni bila na Novi Zelandiji

komaj že čakam novo sezono :)
maniac
# 11.10.2013 ob 11:33
@wisan.. Avstrija je vedno pred našo postavljala svoje in nemške tekmovalke dokler ne pride tak daleč, da je nazorno vidno da ji nobena ne pride niti zraven.. Potem pa se govori da je Tina izvenserijska itd. Mi vrjamemo v njo od začetka sezone in po lanski sezoni tudi sama ve česa je zmožna, ker poškodba lindsey Tini ni prinesla dosti zmag lani razen, če je pridobila kako mesto v smuku ostalo pa je bilo zgolj in samo znanje ;)
Polymath
# 12.10.2013 ob 21:55
Jaz sem 99,9% da bo tina letos spet osvojila veliki kristalni globus, pa še nekaj malih. tisti 0,01% pa je možnost poškodbe. Komaj čakam to sezono, da vidim, kako bo Tina spet puščala tekmice z dolgim nosom. Upam, da še letos kaj več zmag pobere, več stopničk pa kakšno olimpijsko medaljo ... tudi če ne bo nobene na zoi, glavno da bo sezona vsaj takšna kot lani, ali pa še boljša. Zlata lisica pa tudi upam, da bo takšna kot lani.

Vem ja, visoke želje nas gledalcev in navijačev ... ampak, vsaj ona si zasluži vso podporo, saj je naša edina športnica, ki je skozi celo lansko sezono pokazala kako fejst je trenirala, da je lahko postala številka 1 in šla v zgodovino s kar nekaj rekordi.
d_a_r_k_o
# 11.10.2013 ob 18:39
Upam, da je pri okrasnem prebadanju telesa ostala samo pri ušesnih mečicah. Medcina piercinga najbrž ne odobrava.
tifoz
# 11.10.2013 ob 16:53
O DRAGA NAŠA KRALJICA TINA ! že komaj čakam na začetek nove sezone z velikim vrhuncem v Sočiju. tako bomo vsaj ob tvojih vožnjah vsaj za malo pozabili na vsakdanje probleme in navijali ZATE. pa srečno!
moonrado
# 11.10.2013 ob 16:02
Sem na začasnem delu v tujini in se strinjam s komentarjem, ki ste mu potalali minuse... na severni strani Alp je žal Tina podcenjena... ravno včeraj sem na nemški TV videl komentar, kjer Riesch sama kot največjo tekmico omenja le Vonnovo, Tine sploh ni omenila, lahko pa je bil komentar vzet iz koncepta, a ne verjamem, ker je novinarka nato sama omenila še Tino, kot eno od favoritinj prihajajoče sezone.
Takšna je realnost, a Tina bo že kmalu stvari postavila na pravo mesto.
Nadaljevala bo tam, kjer je končala prejšnjo sezono, z zmagami pa zaprla usta tekmicam...
ščepec
# 11.10.2013 ob 14:41
vidva pametnjakoviča (Koperboy ijn dory) sta res modela; spravta se vidva smučat po terenu, kot se vozi Tina in trenirat kot trenira ona! potem pa pametujta, za računalnikom je lahko pisat neumnosti, kajne.
Breathe
# 11.10.2013 ob 13:05
Redkost: nekaj svetlega v Sloveniji.

Go Tina Go !!!!
agent Perry
# 28.10.2013 ob 10:27
Ja, Tina res smuča kot moški!.... NAŠI.:)
Durak
# 23.10.2013 ob 22:40
@bidnerdandet aboslutna rekorderka bi bila katera ? ... pazi to :

Mazetova ( roj. maj.1983) je starejša kot Vonnova (roj. okt.1984) 

Mazetova (336) ima v svetovnem pokalu 15 štartov več kot Vonnova (321) 

Obe smučarki sta bili 2 x svetovni prvakinji

Mazetova(0) mora osvojiti vsaj dve zlati olimpijski medalji da prehiti Vonnovo (1), v istem času Vonnova ne sme osvojiti olimpijskega zlata.

Mazetova (62) mora osvojiti še 42 stopničk da v svetovnem pokalu prehiti Vonnovo(103), v istem času Vonnova ne sme stopiti na stopničke.

Mazetova (22) mora od teh 42 stopničk še 38 krat zmagati da prehiti Vonnovo (59), v istem času Vonnova ne sme nikoli zmagati.

Mazetova (1) mora osvojiti še 4 velike kristalne globuse da prehiti Vonnovo (4), v istem času Vonnova ne sme postati skupna zmagovalka svetovnega pokala

Mazetova (9259) mora osvojiti še 3133 točk da po točkah v karieri prehiti Vonnovo (12391), v istem času Vonnova ne sme osvojiti niti točke.

Vonnova potrebuje 4 zmage in 7 drugih ali tretjih mest in bo po številu zmag in številu šteng najboljša smučarka vseh časov.

Mazzetova potrebuje 42 zmag in 49 drugih ali tretjih mest in bo po številu zmag in številu šteng najboljša smučarka vseh časov.

:D
SportFan
# 19.10.2013 ob 09:05
Gremo Tina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Na še eno tako sezono kot je bla lanska!!!!!!
suarez31
# 17.10.2013 ob 17:31
kdaj je pol prva tekma v soldnu
amfora
# 17.10.2013 ob 14:31
Ko bi vsaj TV SLO poskrbela za normalnega komentatorja. Hudomalj je tak, kot iz staračke kuče.
In da ob zdravljicah ne bi spet predvajali reklam najbogatejšega Slovenca !
So želje prevelike za nas, navdušence, nasproti KAPITALISTOM, ki krojijo politiko RTV !??
bobbek
# 16.10.2013 ob 17:54
HerrFlick,najboljs je pa poslusat Meissnietzerjevo,kak res navija za naso Tino,to dogaja
ffffff
# 15.10.2013 ob 12:04
Mislim, da je vsakemu prav zvezanemu motivacija, da se približa nasprotnemu spolu, Tina to je ok!
as_kgarnett
# 14.10.2013 ob 19:39
napoved prve ženske tekme; zmaga za Mazejevo, 0,5 sekunde pred Fenningerjevo in 0,8 pred Rebensburgovo.
Moški veleslalom; 3-ič zapored do v Soeldnu slavil Ligety, 0,7 sekunde pred Hirscherjem, tretji bo Pinturault z več kot sekundo zaostanka, Bode Miller bo top 10, od 1,5 do 2 sekundi zaostanka
dory
# 11.10.2013 ob 13:55
Sproščeno sem vozila, mislila sem si, da bodo drugi pazili, ker sem bila na prednostni cesti.

S takim mišljenjem ima pa res srečo, da je še živa.
Koperboy
# 11.10.2013 ob 13:28
Nič proti Tini, vesel sem vsakega njenega uspeha, ampak to me je malo nasmejalo:

Sproščeno sem vozila, mislila sem si, da bodo drugi pazili, ker sem bila na prednostni cesti.

Tipično žensko razmišljanje na cesti. Vedno te lahko preseneti kdo, ki je nepazljiv (telefon, radio, zamišljen...), tudi če si na prednostni ali enosmerni. Glede na to, da se je zaradi svojega dragega verjetno večkrat vozila po Italiji, bi si mislil, da bo bolj pazljiva... :) Na koncu pa doda:

Te pa pretrese, ko vidiš, kako so ljudje na cesti nepazljivi.

Zvezdnice so vedno pretresene, ko vstopijo v real-life...
extremist
# 11.10.2013 ob 11:45
mui samo za tebe k nimaš pojma:
59 zmag v karieri
4 VKG
13 MKG
OI: Zlato, bron
SP: 2X zlato, 3X srebro
Ehehe
# 11.10.2013 ob 11:28
ful je lušna in to, samo punca je res brez stila. ta nakit njen, razumem da dela reklamo, ma izgleda obupno na njeni šporni odpravi. groza. sicer pa srecno, komaj cakam da zacne sezona
wisan
# 11.10.2013 ob 09:20
assange - le napisal sem kaj se piše in govori v Avstriji, v smučarski velesili No. 1., preko poletja in sedaj pred novo sezono. In Tina se, kljub lanskoletni superiornosti, ne lomenja kot favorit št.1. ! Kot št. 3. - 4. !
Če mi limajo minuse, mi je načeloma tako vseeno. Me pa to hkrati čudi, saj sem le poročal o tem kaj avstrijci govorijo, da se ve; to ni moje mnenje !
Zbornaya Komanda
# 11.10.2013 ob 11:54
lol žensko smučanje
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo