Peter Prevc je bil lani na posamični tekmi v Klingenthalu drugi, oktobra pa na veliki nagradi tretji. Foto: EPA
Peter Prevc je bil lani na posamični tekmi v Klingenthalu drugi, oktobra pa na veliki nagradi tretji. Foto: EPA
Domen Prevc
Po prvi zmagi v svetovnem pokalu je Domen Prevc v nedeljo oblekel rumeno majico, trenutno pa je drugi v skupnem seštevku. Foto: EPA
Peter PRevc
Peter Prevc se je ob padcu na prvi tekmi na srečo izognil hujši poškodbi. Foto: Reuters
Severin Freund s 180 točkami vodi v svetovnem pokalu. Domen Prevc je drugi, Peter pa peti. Foto: Reuters

Goran Janus je na Saško, na vzhod Nemčije, tik ob mejo s Češko, popeljal isto četverico, kot je tekmovala na Finskem. Na prvi tekmi sta navdušila Domen in Peter Prevc, ki sta odlično tekmovala tudi v Klingenthalu lani. Najmlajši v slovenski reprezentanci je prvič v svetovnem pokalu zmagal, najboljši skakalec lanske zime pa je zasedel tretje mesto. Kljub padcu se je petdesetič zavihtel na oder za zmagovalce, prvič na Finskem. Če bi pristal, bi nedvomno zmagal. Na drugi tekmi sta bila nekoliko slabša, Peter je zasedel sedmo, Domen pa 13. mesto. To je dovolj, da se v Klingenthal podajata kot trenutno drugi in peti skakalec svetovnega pokala.

Na prvi tekmah v rumenem Prevca, zdaj Freund
V Ruki je na dveh tekmah devet točk nabral še Jurij Tepeš, ostali trije pa so razočarali. Jaka Hvala je dvakrat obstal v kvalifikacijah, kar se je enkrat pripetilo tudi Anžetu Lanišku, povratnik Nejc Dežman, ki je v sezono vstopil z visokimi pričakovanji, pa prav tako ne more biti zadovoljen z nastopi na skakalnici Rukantuturi. "Dobro sem fizično pripravljen. Manjka mi le, da bi konstantno skakal na visokem nivoju. Da bi pogosteje delal boljše oziroma odlične skoke, uspela pa sta mi v celem vikendu le dva," je po Ruki dejal Peter Prevc, ki ga je ob padcu raztegnilo, a je na srečo ostal nepoškodovan, le z nekaj modricami.

Na prvih dveh tekmah sta rumeno majico nosila brata Prevc, zdaj pa je v lasti Severina Freunda, ki je v Ruki zmagal in bil drugi. "Tekme pred našimi gledalci so vedno posebni dogodki in zato se še posebej veselim vikenda v Klingenthalu. V preteklosti sem tu že dobro tekmoval, imel pa sem tudi nekaj težav. Počutim se dobro, sem zdrav in zelo motiviran. Uspeh v Ruki mi je okrepil samozavest, a ker sta profila teh skakalnic zelo različna, bomo začeli z ničle," je povedal nemški skakalec, ki je z dobrimi skoki presenetil tudi svojega trenerja Wernerja Schusterja, ki po operaciji ni pričakoval tako dobrih predstav.

Peter Prevc lani v Klingenthalu drugi
V petek so v Vogtland Areni na sporedu kvalifikacije (18.00), v soboto ob 16.10 bo ekipna tekma, v nedeljo ob 15.00 pa še posamična. Obe tekmi boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Lani se je svetovni pokal začel v Klingenthalu, kjer je na ekipni preizkušnji Slovenija v postavi brata Prevc, Lanišek in Tepeš zasedla drugo mesto za Nemčijo. Nato je na posamični tekmi slavil Daniel Andre Tande, Peter Prevc je bil drugi, Freund pa tretji. Osmo mesto je zasedel Domen, Tepeš pa je bil deseti.

To je bila Petrova najboljša uvrstitev na posamičnih tekmah v Klingenthalu, bil pa je tudi v ekipi, ki je novembra 2013 slavila. Tedaj so skakali še Robert Kranjec, Hvala in Tepeš, ki je dan zatem na tekmi z eno serijo zasedel tretje mesto. Najboljšo uvrstitev je v Klingenthalu dosegel Hvala, ki je februarja 2013 tu slavil edino zmago v svetovnem pokalu. Najboljši skakalci so v Vogtland Areni skakali v začetku oktobra med poletno veliko nagrado, ko je z Maciejem Kotom in Kamilom Stochom dvojno zmago slavila Poljska, Peter Prevc pa je bil tretji.

Malysz: Brata Prevc sta bila impresivna
V Ruki se je v svetovni pokal "vrnil" Adam Malysz. Legendarni skakalec, ki je osvojil štiri velike kristalne globuse, je zdaj koordinator za skoke pri poljski smučarski zvezi. Malysz je zadovoljen s predstavami poljske reprezentance, ki ima po dobri poletni sezoni v zimi visoka pričakovanja, pokomentiral pa je tudi razplet prvih dveh tekem: "S športnega vidika so bile tekme na zelo visoki ravni. Nisem pričakoval, da bo Freund po poškodbi tako močan. Zanima me, koliko ima moči, saj je začel pred sezono trenirati dokaj pozno. Zdaj je še spočit, sem pa tudi dejal, da mu skakalnica v Ruki ustreza. Bomo videli, ali je sposoben nadaljevati v takem ritmu. Brata Prevc sta pokazala, da sta odlično pripravljena. Bila sta impresivna. Prav tako so močni Avstrijci in Norvežani. Zame še ni favorita, ki bi bil pred ostalimi. Svetovni pokal bo verjetno zelo zanimiv."

Skupni vrstni red                       
 1. S. FREUND     NEM         180 točk
 2. D. PREVC      SLO         120     
 3. M. FETTNER    AVT         110     
 4. D. A. TANDE   NOR          98     
 5. P. PREVC      SLO          96     
 6. S. KRAFT      AVT          79     
 7. M. KOT        POL          77     
 8. A. KOFLER     AVT          72     
 9. V. DESCOMBES  FRA          71     
10. K. GEIGER     NEM          69     
...                                   
28. J. TEPEŠ      SLO           9     

V Klingenthalu že zbrani najboljši skakalci
Brata Prevc zaznamovala uvod v Klingenthalu
V Klingenthalu že zbrani najboljši skakalci
Brata Prevc zaznamovala uvod v Klingenthalu