Če je pred tedni s pomenljivim napisom pod dresom zablestela Tina Maze, je Lindsey Vonn tokrat za to ob svoji 50. zmagi izkoristila kar svoja trenerja Jeffa Fergusa in Wada Bishopa. Foto: Reuters
Če je pred tedni s pomenljivim napisom pod dresom zablestela Tina Maze, je Lindsey Vonn tokrat za to ob svoji 50. zmagi izkoristila kar svoja trenerja Jeffa Fergusa in Wada Bishopa. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Po MMC-jevem novinarju Tomažu Okornu v Kranjski Gori je tokrat na vrsto za poljube Lindsey Vonn pred zmagovalnim odrom v Garmischu prišla njena sestra Laura. Foto: EPA
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn je z zaščitno masko takole hitela k 50. zmagi v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Maruša Ferk
Maruša Ferk je tokrat nastopila najbolj solidno med slovenskimi tekmovalkami. Foto: EPA
Razočarana Tina Maze v Garmischu
"Veliko sem se pred tekmo ukvarjala s tem, kaj obleči in kako se zaščititi pred mrazom. Naredila pa sem napako. V nedeljo bom gotovo nastopila namesto z masko z obliži. Jutri je nov dan." Foto: EPA
Petdeseto slavje Lindsey Vonn

Ne le da slovenski šampionki smuči tokrat niso najbolj drsele, pri -20 stopinjah Celzija je imela ogromno težav tudi v tehnično zahtevnejšem delu. Ti so vedno njen močnejši adut, tokrat je tam le še pridelala dodatno sekundo zaostanka in na koncu za prvim mestom zaostala več kot tri sekunde. Predtem je bila osemkrat zapored med prvo peterico. Najboljša Slovenka je bila tako Maruša Ferk, ki je po solidnem nastopu zasedla 15. mesto.

Mazejeva storila napako, jutri je nov dan
Mazejeva je imela veliko težav z opremo, s katero se je želela zaščititi pred sibirskimi temperaturami: "Težave sem imela z očali, pihalo mi je prek celotne proge pod očala, ker sem imela na obrazu masko za zaščito pred mrazom. Tako nisem videla celotne oproge in sem trpela, da sem prišla cela do cilja. Tako mi analize po petkovem treningu niso kaj dosti pomagale. To je neprijeten občutek. Veliko sem se pred tekmo ukvarjala s tem, kaj obleči in kako se zaščititi pred mrazom. Naredila pa sem napako. V nedeljo bom gotovo nastopila namesto z masko z obliži. Jutri je nov dan."

Ferkova zadovoljna s smučmi
"Zadovoljna sem z uvrstitvijo. Pred tekmo nisem vedela, kaj pričakovati, ker sem bila na prvem treningu 23. in imela veliko rezerv. V petek smo testirali druge smuči, ki pa niso bile primerne in sem bila zato tudi zelo počasna. Danes sem skušala kar najbolje napadati od starta do cilja. Prvi skok je delal težave tekmovalkam, številne so celo padle in se nekako rešile, po drugem je potrebno v nadaljevanje prenesti čim več hitrosti, potem pa pride tehnično zahtevnejši del z zavoji. Zadovoljna sem, kako so bile pripravljene smuči. Uspelo pa mi je tudi, da sem držala smuči čim več časa na drsni podlagi in nisem pritiskala na robnikih. Zato mi je tudi uspelo izboljšati čas za pet sekund," je povedala Ferkova.

Lindsey znova vsem zaprla usta
Nadja Kamer
je bila s štartno številko tri na odlični poti do prve zmage v svetovnem pokalu. Tekmovalke za njo so si po vrsti zlasti v zgornjem delu nabirale vrtoglave zaostanke ... Do nastopa ameriške šampionke. Vonnova je po odličnem spodnjem delu nadomestila 62 stotink zaostanka iz zgornjega in tekmicam znova zaprla usta.

Pred Tino že 482 točk prednosti
To je njena 50. jubilejna zmaga v svetovnem pokalu in deveta v letošnji sezoni. Vonnova zdaj po številu zmag zaostaja le še za Annemarie Moser-Pröll (62) in Vreni Schneider (55). Američanka je imela v Garmischu neporavnane račune vse od lanskega svetovnega prvenstva, ko po pretresu možganov ni smučala tako, kot zna, in je ostala brez zlate medalje. Predtem je v Garmischu slavila na dveh superveleslalomih in slalomu leta 2009. V skupnem seštevku ima pred drugo Mazejevo zdaj že neverjetnih 482 točk prednosti.

"Odličen občutek, petdeset je lepa številka"
"Odličen občutek, petdeset je lepa številka. Nisem si mislila, da jo bom kdaj dosegla. V zgornjem delu sem naredila napako, skoraj padla, vendar sem se rešila, preostali del pa je bil odličen," je bila zadovoljna Vonnova.

Riescheva zasedla četrto mesto
Kamerjeva je na koncu ostala na drugem mestu, tretje mesto je zasedla Tina Weirather. Domači junakinji Marii Höfl Riesch je odlično kazalo v boju z Vonnovo, na koncu je zasedla četrto mesto.

Garmisch-Partenkirchen, smuk         
 1. L. VONN            ZDA    1:44,86
 2. N. KAMER           ŠVI      +0,41
 3. T. WEIRATHER       LIE       0,79
 4. M. HÖFL RIESCH     NEM       0,99
 5. D. MERIGHETTI      ITA       1,05
 6. E. GÖRGL           AVT       1,25
 7. A. REVILLET        FRA       1,29
 8. M. MARCHAND ARVIER FRA       1,51
 9. S. COOK            ZDA       1,62
10. L. ROSS            ZDA       1,63
11. M. ROLLAND         FRA       1,65
12. L. SEJERSTED       NOR       1,70
13. J. MANCUSO         ZDA       2,01
  . A. FENNINGER       AVT       2,01
15. M. FERK            SLO       2,15
26. T. MAZE            SLO       3,07
35. I. ŠTUHEC          SLO       3,65
Skupni vrstni red (22/40)    
1. L. VONN ZDA 1.350
2. T. MAZE SLO 868
3. M. HÖFL-RIESCH NEM 746
4. E. GÖRGL AVT 638
5. A. FENNINGER AVT 587
6. M. SCHILD AVT 548
7. J. MANCUSO ZDA 507
8. V. REBENSBURG NEM 426
9. K. ZETTEL AVT 413
10. F. SUTER ŠVI 389
...
35. M. FERK SLO 139
65. I. ŠTUHEC SLO 56
93. A. DREV SLO 11
Smuk (6/9):                       
1. L. VONN ZDA 530
2. T. WEIRATHER LIE 300
3. E. GÖRGL AVT 275
4. M. HÖFL RIESCH NEM 259
5. D. MERIGHETTI ITA 207
6. J. MANCUSO ZDA 197
7. M. MARCHAND ARVIER FRA 182
8. D. GISIN ŠVI 160
9. S. COOK ZDA 143
10. F. SUTER ŠVI 132
12. T. MAZE SLO 128
...
21. M. FERK SLO 70
26. I. ŠTUHEC SLO 56
Petdeseto slavje Lindsey Vonn