Emil Hegle Svendsen je zadel vseh 20 tarč. Foto: Reuters
Emil Hegle Svendsen je zadel vseh 20 tarč. Foto: Reuters
Martin Fourcade
Martin Fourcade, trikratni zaporedni zmagovalec svetovnega pokala, je imel zelo slab dan. Foto: Reuters
Bauer 22., Fak 24. v Östersundu

Norvežan Svendsen je edini zadel vse strele. Na drugem mestu je končal Ukrajinec Sergej Semenov, ki je zaostal minuto in 17 sekund, zgrešil je en strel. Tretji je bil Čeh Michal Šlesingr.
Veteran Ole Einar Björndalen je zasedel šesto mesto, zaostal je dve minuti in 16 sekund, zgrešil je pa tri tarče. Prvi favorit Martin Fourcade je zgrešil kar šestkrat in ni osvojil niti točke. Francoz je končal na 81. mestu, zaostal pa kar deset minut in 19 sekund.
Bauer je zgrešil štirikrat, zaostal je štiri minute in 51 sekund. Fak je osvojil 24. mesto, mimo tarče je meril petkrat, ciljno črto je prečkal pet minut za zmagovalcem. Tretji Slovenec Lenart Oblak je zgrešil osemkrat, zaostal 14 minut in 30 sekund ter končal na 98. mestu.
Velepec: Kaotično je bilo
"Varno sta v točkah, kar je v redu. Bilo je izjemno težko streljati, tako da si moral imeti veliko sreče, eni so jo imeli več, drugi manj. A bilo je kar v redu za začetek. Kaotično je bilo, pihalo je bolj in manj, predvsem leže se je še dalo zadevati, v stoje pa ne, če si imel smolo kot Jakov na zadnjem streljanju, ko je počakal dalj časa in potem pač moral postreljati, kar je škoda. Je kar nekaj zgrešenih strelov, a nimaš kaj," je povedal trener Uroš Velepec.

Bauer tekel skupaj z Björndalnom
"To je pač biatlon. Sploh ta disciplina, kjer te vsak zgrešen strel veliko kaznuje. Psihološki učinek je bil tako še večji. Na koncu se je tako zgodilo," je uvodoma dejal Bauer, nato pa je spregovoril o dobrem teku in lepi popotnici za nadaljnje boje: "Glede na to, da gre za 20-kilometrsko preizkušnjo, je bilo treba zelo taktično pristopiti, tudi zato mogoče bolj rezerviran začetek. Imel sem srečo, da sem tekel skupaj z Olejem Einarjem Bjoerndalnom, ki je bil krog pred mano in sva se ujela na progi. Takoj je lažje, če imaš ob sebi konkurenčnega tekača, sploh na začetku, da dobiš ritem, pa še danes, ko je pihal veter, se je poznalo zavetrje. Potem sem lepo stopnjeval, mogoče me je na koncu malo pobralo, ampak načeloma sem zadovoljen, z izjemo zadnjega streljanja. Nimam se kaj pritoževati. Ni bila kakšna katastrofa, občutek ostaja pozitiven za naprej, kar zadeva streljanje in tek."

V četrtek je v Östersundu ženska tekma na 15 kilometrov. Na štartu bodo tudi Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen.

Posamična tekma, 20 km:             *  
 1. E.-H. SVENDSEN    NOR  53:25,6 (0) 
 2. S. SEMENOV        UKR   1:17,6 (1) 
 3. M. ŠLESINGR       ČEŠ   2:08,3 (1) 
 4. E. LESSER         NEM   2:11,5 (1) 
 5. F. LINDSTRÖM      ŠVE   2:15,1 (2) 
 6. O.-E. BJÖRNDALEN  NOR   2:16,1 (3) 
 7. D. LANDERTINGER   AVT   2:44,2 (2) 
 8. J.-T. BOE         NOR   2:51,3 (4) 
 9. S. FOURCADE       FRA   2:58,1 (1) 
10. Q. FILLON MAILLET FRA   3:22,9 (1) 
...                                    
22. K. BAUER          SLO   4:51,0 (4) 
24. J. FAK            SLO   5:00,0 (5)
98. L. OBLAK          SLO  14:30,2 (8)                                       
  * - zgrešeni streli/kazenske minute  
Bauer 22., Fak 24. v Östersundu