Petra Majdič je mali kristalni globus za šprint že osvojila, zdaj je tarča skupna zmaga, do katere pa jo čaka izjemno trnova pot. Foto: Reuters
Petra Majdič je mali kristalni globus za šprint že osvojila, zdaj je tarča skupna zmaga, do katere pa jo čaka izjemno trnova pot. Foto: Reuters
Petra Majdič
Majdičeva kljub 16 zmagam v svetovnem pokalu očitno še ni naučila vseh, od kod prihaja. Na Reutersovem fotografskem servisu so jo označili za Slovakinjo. Foto: Reuters
Komentar MMC-jevega uporabnika softdream
Pred kraljevo palačo v Stockholmu so v ponedeljek takole pripravljali 1.030 m dolgo progo. Foto: EPA
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk je največja tekmica Majdičeve za osvojitev velikega kristalnega globusa. Foto: Reuters
John Kristian Dahl, Johan Kjölstad in Eldar Rönning
John Kristian Dahl, Johan Kjölstad in Eldar Rönning - drugi, prvi in tretji v moški konkurenci. Foto: EPA
Do prvega mesta in švedskega kralja
Zmaga Majdičeve v finalu
Padec Majdičeve v četrtfinalu

Njena največja tekmica Justyna Kowalczyk je zasedla končno 10. mesto in zaostala dodatnih 24 točk za Majdičevo v boju za skupno zmago. Prednost Brinjčanke v resda "navideznem" skupnem seštevku (50 točk za današnjo zmago bo prejela šele v nedeljo, če bo končala švedsko turnejo) zdaj znaša 115 točk. V šprintu sredi švedske prestolnice je bila druga Aino Kaisa Saarinen, tretja pa Švedinja Anna Olsson. Najboljša slovenska športnica leta 2006 in 2007 je obe konkurentki prehitela v finišu, potem ko je na začetku finala tekla nekoliko v ozadju.

Sistem točkovanja je na švedski turneji izjemno kompliciran, več o tem pa si lahko preberete TUKAJ.

"Potrebno je igrati po pravilih"
"Ko sem zdrava in ko se dobro počutim, potem sem dobra v šprintu, ki je očitno letos moja disciplina. Konkurentke v tej disciplini sicer zelo spoštujem. Svoje prednosti nisem bistveno povečala, saj je to poseben seštevek. To mi ni všeč, saj moram zdaj čakati do nedelje, a seveda je potrebno igrati po pravilih. FIS pač hoče sezono ohraniti zanimivo do konca," je kmalu po koncu razburljivega obračuna povedala Petra.

Majdičeva je v kvalifikacijah dosegla deveti čas. Za najhitrejšo v prologu Pirjo Muranen je zaostala šest sekund. Kowalczykova je bila četrta, Saarinenova pa sedma.

V četrfinalu zapela v smuči Nacumi
Slovenska šampionka teka v svoji četrtfinalni skupini ni začela najhitreje, zdelo se je, da ji smuči ne tečejo najbolje. Približno 400 metrov pred ciljem je imela v enem od zavojev še smolo, saj je s smučmi zapela v smuči Japonke Madoke Nacumi. Obe sta padli, vendar se je Majdičeva dobro znašla in do konca še ujela drugo mesto, ki je neposredno peljalo naprej. Pred tretjeuvrščeno Katerino Smutno je imela pol sekunde naskoka. Najhitrejša je bila Virpi Kuitunen.

V polfinalu tudi Višnarjeva
Tako Kowalczykovo kot Saarinenovo smo videli tudi v polfinalu, kjer pa sta bili različno uspešni. Poljakinja je zasedla zadnje mesto v prvi polfinalni skupini, Finka je zmagala.

Drugi polfinale je Majdičeva začela zadržano, nato pa stopnjevala ritem in zanesljivo slavila. Imela je slabih pet sekund boljši čas kot Saarinenova v prvi skupini. Ob Majdičevi je prvič v karieri v polfinalu nastopila še ena Slovenka, Katja Višnar. Blejka (13. v kvalifikacijah) je v zadnji četrtfinalni skupini zasedla 3. mesto in v polfinale napredovala po času. V tretjem današnjem nastopu ji več od 6. mesta ni uspelo doseči, skupno je bila 12.

Kowalczykova je v B-finalu osvojila 4. mesto, s tem pa prejela "navideznih" 26 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Vesna Fabjan je obstala že v kvalifikacijah.

Petra Majdič je zmagala devetič letos, osmič v šprintu. V karieri ima zdaj v svetovnem pokalu 16 zmag, s čimer je na prvem mestu najuspešnejših slovenskih zimskih športnikov prehitela skakalca Primoža Peterko. V Stockholmu je slavila že pred dvema letoma.


Šprint, klasično (Ž):
1. P. MAJDIČ SLO 2:36,3 2. A. K. SAARINEN FIN +0,5 3. A. OLSSON ŠVE 1,2 4. P. MURANEN FIN 1,8 5. V. KUITUNEN FIN 2,7 6. E. S. SACHENBACHER NEM 3,4 7. C. BRUN-LIE NOR 8. C. KALLA ŠVE 9. A. PROCHAZKOVA SLK 10. J. KOWALCZYK POL 11. M. KRISTOFFERSEN NOR 12. K. VIŠNAR SLO
...
37. V. FABJAN SLO
 

Skupno (30 od 33) - "navidezno":
 1. P. MAJDIČ          SLO       1.617 točk
 2. J. KOWALCZYK       POL       1.502     
 3. A.-K. SAARINEN     FIN       1.411     
 4. V. KUITUNEN        FIN       1.161     
 5. A. FOLLIS          ITA       1.015     
 6. M. LONGA           ITA         905     
 7. P. MURANEN         FIN         843     
 8. M. BJÖRGEN         NOR         656     
 9. K. STEIRA          NOR         627     
10. T. JOHAUG          NOR         561     
...                                   
  . V. FABJAN          SLO         191     
  . K. VIŠNAR          SLO          70     

Šprint (12 od 12):
1. P. MAJDIČ SLO 875 točk
2. A. FOLLIS ITA 469
3. P. MURANEN FIN 461
. V. FABJAN SLO 191
. K. VIŠNAR SLO 70



Šprint, klasično (M):
1. J. KJÖLSTAD NOR 2:13,9 2. J. K. DAHL NOR +1,6 3. E. RÖNNING NOR 2,1 4. E. JÖNSSON ŠVE 3,9 5. N. KRIUKOV RUS 5,1 6. K. LASSILA FIN 6,4

Spored sezone:
Petek: Falun (3,3 km prosto)

Sobota: Falun (dvojno zasledovanje: 5 km klasično + 5 km prosto)

Nedelja: Falun (10 km prosto)

M. R.

Komentar MMC-jevega uporabnika softdream
Do prvega mesta in švedskega kralja
Zmaga Majdičeve v finalu
Padec Majdičeve v četrtfinalu