Peter Prevc, ki v zadnjem času ni bil v vrhunski formi, na Češkem dokazuje, da je zasluženo najboljši letalec letošnje zime. Foto: EPA
Peter Prevc, ki v zadnjem času ni bil v vrhunski formi, na Češkem dokazuje, da je zasluženo najboljši letalec letošnje zime. Foto: EPA
Robert Kranjec
Naslov svetovnega prvaka brani Robert Kranjec, ki je bil leta 2012 najboljši na največji letalnici na svetu v Vikersundu. Foto: Reuters
Prevc dosegel najboljši daljavi dneva
Prevc v Harrachovu prepričljivo najboljši
Najdaljši polet Petra Prevca v kvalifikacijah

daleč najdaljši. Na tekmi bo nastopilo vseh pet Slovencev.

Jernej Damjan (177 m) in Tomaž Naglič (174 m) sta se zanesljivo uvrstila na tekmo. Damjan je bil 11. med kvalifikanti, Naglič pa 16. Prevc, ki je letos osvojil tudi mali kristalni globus v poletih, Jurij Tepeš in Robert Kranjec so imeli nastop na tekmi zagotovljen že prej. Kvalifikacije sta dobila Anders Bardal (191,5 m) in Dimitrij Vasiljev (193,5 m).

Na letalnici Čertak je Prevc v kvalifikacijski seriji pristal pri kar 214 m, toda je podrsal. Le pol metra je zaostal za rekordom, ki ga imata v lasti Matti Hautamäki in Thomas Morgenstern. V kvalifikacijski seriji sta se Prevcu, ki je bil trikrat daleč najdaljši, približala Severin Freund (204 m) in Kamil Stoch (200 m), ki sta tudi v svetovnem pokalu skupaj s Prevcem najboljša. Kranjec je poletel 184,0 m, meter in pol daljši pa je bil Tepeš.

Na treningu le še Stoch prek 200
Na prvem treningu je trenutno drugi skakalec svetovnega pokala pristal pri 191 m, na drugem pa je poletel kar 212,5 m, toda pri doskoku je podrsal. Na prvem treningu je bil drugi Simon Ammann (189 m), tretji pa Freund (188,5 m). Tepeš je na prvem treningu pristal pri 181 m, Kranjec, ki se vrača po poškodbi in brani naslov svetovnega prvaka, je poletel 179 m, Damjan 165,5 m, Naglič 174 m in Nejc Dežman 174,5 m.

Na drugem treningu je 200 m uspelo preleteti tudi Stochu, Tepeš je poletel 188 m , Damjan 187 m, Naglič 184,5 m, Dežman 182,5 m, Kranjec pa 161,5 m. V kvalifikacijah je nastopilo pet Slovencev, dodatno mesto namreč Sloveniji pripada zaradi Kranjca, ki brani naslov iz Vikersunda. Goran Janus je četverico Prevc, Kranjec, Tepeš in Damjan določil že pred prihodom na Češko, na treningu pa si je nastop v kvalifikacijah izboril še Naglič.

Prvi seriji bosta v petek (16.30, 17.30), tretja (16.00) in četrta (17.30) pa v soboto. V nedeljo bo na sporedu še ekipna tekma, na kateri bo Slovenija branila bron.

Janus bi v petek imel tudi kar ekipno tekmo
"Danes sem predvsem skušal imeti v mislih to, kar smo trenirali tukaj dva dni, v kar smo se poglobili, in očitno se je izplačalo," je po odličnih poletih povedal Prevc. Kranjec, ki se je vrnil med skakalno elito po poškodbi, je poletel prestal brez bolečin: "Koleno me nič ne boli, je pa bilo danes vse skupaj precej z rezervo. Malo sem spoznaval letalnico, malo previdno preverjal, kaj bo. Nisem namreč vedel, kaj pričakovati. A zdaj sem malo zbral občutke, tako da vem, kje imam rezerve za jutri. Želim si dobro oddelati tekmo. Kakšnih pričakovanj ne morem imeti, a skoki so le skoki."

Tepeš ni bil zadovoljen s svojimi skoki, sta pa bila zato Naglič in Damjan. "Danes je za menoj kar dolg dan, saj sta bila za mene in Nejca že kar prvi in drugi skok v bistvu takoj kvalifikacijska. Tako da je bilo treba kar takoj iti na polno. Nič ni bilo časa za preizkušanje letalnice. Meni je ta letalnica zelo všeč, tako da uživam. Za jutri imam še velike rezerve. Najpomembneje je, da sem današnji dan uspešno prestal. Jutri grem lahko sproščeno naprej," je povedal Naglič, Damjan pa dodal: "Na tej letalnici je zelo dolga miza in za zdaj še nisem ujel pravega skoka. Pri prvem skoku sem želel, pošteno povedano, le preizkusiti letalnico. Nisem več star 16 let, da bi se kar tako vrgel na glavo. Želim si še en lep sončen dan, da bom lahko tukaj čim bolj užival. Res je prijetno leteti v takšnem vremenu in upam, da bo vreme zdržalo čim dlje, čeravno napovedi niso najbolj spodbudne."

"Danes je bilo najbolj pomembno to, da sta se tako Jernej kot Tomaž uvrstila na tekmo, to je bil naš današnji cilj. Zdaj je treba letalnico prespati in jutri iti v istem slogu naprej," je po kvalifikacijah še dejal trener Janus in v šali pristavil: "Meni bi bilo najbolj všeč, če bi jutri izpeljali kar dve tekmi, posamično in ekipno."

Kvalifikacije:           daljava točke 
 1. A. BARDAL        NOR  191,5  186,2 
  . D. VASILJEV      RUS  193,5  186,2 
 3. R. KOUDELKA      ČEŠ  186,0  179,0 
 4. M. KOT           POL  189,0  176,7 
 5. M. HAYBÖCK       AVS  185,5  171,5 
  . R  ŠIMIZU        JAP  180,0  171,5 
...                                    
11. J. DAMJAN        SLO  177,0  163,0 
16. T. NAGLIČ        SLO  174,0  157,4 
                                       
Neposredno uvrščeni na tekmo:   daljava
    P. PREVC         SLO         214,0 
    S. FREUND        NEM         204,0 
    K. STOCH         POL         200,0 
    J. TEPEŠ         SLO         185,5 
    R. KRANJEC       SLO         184,0 
Prevc dosegel najboljši daljavi dneva
Prevc v Harrachovu prepričljivo najboljši
Najdaljši polet Petra Prevca v kvalifikacijah