Tina Maze, ki je v lanski sezoni osvojila veliki kristalni globus, naj bi od Smučarske zveze Slovenije tudi za novo sezono dobila 217 tisoč evrov. Foto: EPA
Tina Maze, ki je v lanski sezoni osvojila veliki kristalni globus, naj bi od Smučarske zveze Slovenije tudi za novo sezono dobila 217 tisoč evrov. Foto: EPA

V gradivu za sejo alpskega zbora, ki bo 22. maja, je razviden razrez porabljenih in načrtovanih sredstev za novo sezono. Tudi tekmovalci s statusom A bodo morali za trening v Argentini (Ushuaia) oziroma Čilu (La Parva) odšteli 3500 evrov. Vse preostale stroške v pripravljalnem obdobju bo pokrila blagajna Smučarske zveze, medtem ko bo tekmovalcem s statusom B zveza stroške v pripravljalnem obdobju krila do skupne vrednosti 3500 evrov.

Stimulativen način financiranja
Novo vodstvo predvideva tudi nov, stimulativen način financiranja. Vsem tekmovalcem in tekmovalkam nižjega ranga, ki se bodo na podlagi izidov na tekmah nižje ravni uvrstili v ekipo za svetovni pokal, bo zveza krila vse stroške, tekmovalcem v ekipi za evropski pokal pa bodo krili stroške na podlagi tekmovalnih dosežkov, upoštevajoč letnico rojstva.

Status A naj bi, poleg Mazejeve, imelo še devet tekmovalcev: Mitja Valenčič (sezona 2013/14 bo njegova zadnja), Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline, Klemen Kosi, Ana Drev, Maruša Ferk, Vanja Brodnik in Ilka Štuhec.

380 tisoč za ženske, 450 tisoč za moške
Iz proračuna, namenjenega alpskemu smučanju, bo ženski del reprezentance (seveda neupoštevajoč Tino Maze) za t. i. funkcionalne stroške dobil 380 tisoč evrov, za moško vrsto pa je predvidenih 450 tisoč evrov. 583 tisoč evrov je preostalih oziroma splošnih stroškov panoge.

Med cilji korektno sodelovanje z ekipo aMaze
Kot je znano, bo slovensko alpsko smučanje v olimpijski sezoni vodil Dušan Blažič, ki si je med osrednjimi cilji zadal tudi korektno sodelovanje z ekipo Tine Maze. Ekipa Team to aMaze bo za delovanje v novi sezoni od SZS-ja prejela natanko 217 tisoč evrov, kolikor je na podlagi šampionskega statusa in individualne pogodbe dobila tudi za delo v pretekli sezoni.

Med glavnimi novostmi velja omeniti, da se ekipe ne bodo več delile na tehnične in hitre discipline ter ekipo za evropski pokal, temveč si novi vodja prizadeva, da bi trenirali kot celotna ženska in moška reprezentanca.