V zadnjih sezonah je najboljši slovenski veleslalomist Janez Jazbec, ki pa je imel zadnjo sezono veliko težav z materialom in je moral kar sredi zime menjati opremljevalca smuči. Foto: MMC RTV SLO
V zadnjih sezonah je najboljši slovenski veleslalomist Janez Jazbec, ki pa je imel zadnjo sezono veliko težav z materialom in je moral kar sredi zime menjati opremljevalca smuči. Foto: MMC RTV SLO

Za tako malo denarja tujega trenerja ne bi dobili. Ne gre le za plačo, tu mislim tudi za proračun. Vsak trener takoj zahteva informacijo, koliko denarja bo imel na razpolago, in tu se že zatakne. Dejstvo je, da moramo biti z drobižem v žepu konkurenčni velesilam.

Mitja Kunc
Mitja Kunc bo poskušal prebuditi slovenske slalomiste in veleslalomiste. Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac

Prepričan sem, da skakalci po treningu ne gredo domov, ampak ostanejo v Planici.

Andrea Massi
Med svetovnim prvenstvom v Schladmingu sta se Mitja Kunc in Andrea Massi (na fotografiji desno) grdo sporekla. Massi je Kuncu očital, da je tik pred štartom veleslaloma vpadel v njegovo frekvenco in preprečil, da bi Tina na štartu dobila ključno informacijo. Foto: M. Kovič

Predvsem je bila velika napaka, ker se je dopuščalo preveč testiranj. Imeli smo na primer predviden trening slaloma, pa so se nekateri posvečali testiranjem in menjavi pancarjev.

Kunc obljublja, da bosta vladala trdo delo in disciplina. Janez Jazbec je tega vajen, saj ga je v kranjskogorskem klubu včasih treniral Janez Šmitek. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Marsikaj je bilo napisanega, kar ni res. Mediji so me naredili za črno ovco, češ da sem bil krivec vsega.

Sicer pa - slabi rezultati so bili najboljša šola. V lanski sezoni svetovnega pokala sta v slovenski moški ekipi točke svetovnega pokala osvajala le Mitja Valenčič (47 točk v slalomu) in Janez Jazbec (12 v veleslalomu). Preberite, kaj bo spremenil novi trener za tehnični disciplini, ki je nasledil Marka Jurjeca.


Ste pričakovali, da boste potrjeni za trenerja reprezentance v tehničnih disciplinah?
Sem, saj drugih kandidatov praktično ni bilo. Prekaljenih trenerjev, ki bi sprejeli to delo, v Sloveniji ni. Imel sem nekaj ponudb iz tujine, a sem Dušanu Blažiču pred kratkim potrdil, da sem pripravljen sprejeti izziv in ostati v slovenskem smučanju. Tudi on je želel, da ostanem v Sloveniji.

Torej ni bilo nobenih pogovorov z morebitnim tujcem?
Za tako malo denarja ga ne bi dobili. Ne gre le za plačo, tu mislim tudi za proračun. Vsak trener takoj zahteva informacijo, koliko denarja bo imel na razpolago, in tu se že zatakne. Dejstvo je, da moramo biti z drobižem v žepu konkurenčni velesilam.

V zadnji sezoni ste bili pomočnik Marku Jurjecu. Kaj lahko naredite drugače, glede na to, da je alpskim reprezentancam na razpolago približno toliko denarja kot lani - okrog 1,8 milijona evrov, od česar je treba odšteti še denar za Tino Maze.
Moška ekipa za tehnični del ima od tega zneska smešno malo. Hočem imeti več besede in tudi več povratnih informacij. Pri starejših tekmovalcih to ni bila težava, medtem ko so nekateri preostali delali po svoje, kot da vse vedo. Upam, da so jim bili slabi rezultati v pretekli sezoni dobra šola. Želim, da bi imela ekipa svojega kondicijskega trenerja, ki bo ves čas zraven, tako poleti kot med sezono. To je osnova. Motilo me je tudi to, da nismo delovali kot ekipa. Vsak se je od svojega doma pripeljal v Kranjsko Goro in se vrnil domov. Ekipa mora biti homogena, fantje morajo biti klapa, kot smo bili včasih, ko nas je bilo pet, šest fantov, imeli smo trenerski štab, fizioterapevta, serviserja.

Toda če želite, da bo reprezentanca prebivala v Kranjski Gori, je to spet povezano s stroški, ki ne smejo biti višji kot lani.
Seveda, določeni stroški nastanejo, ampak drugače si tega ne predstavljam. Prepričan sem, da skakalci po treningu ne gredo domov, ampak ostanejo v Planici. Pogovarjal sem se z Dušanom Blažičem in Miho Verdnikom in razmišljata isto. Moramo biti dobra ekipa, za vse mora biti poskrbljeno, tudi za pravo prehrano, kondicijski trening, videoanalizo ... Vem pa, da se čez noč vse ne da spremeniti, a takšna je moja vizija.

Lotiva se še tehnike naših smučarjev. Kritiki opozarjajo, da smo zaostali, navsezadnje pa lanski rezultati povedo vse ...
Določeni koraki so bili narejeni. Na primer pri Mitju Valenčiču. Kadar je imel res dobre vožnje, je imel pravi položaj na smučeh, bil je uravnotežen, prav tako Janez Jazbec.

Toda prav Mitja je januarja, ko bi moral biti v najboljši formi, nizal slalonske odstope ...
S težiščem se je pomaknil nazaj in se je samo še lovil in odstopal. Isto Janez Jazbec. Ko ima v glavi te napačne informacije, ne giba, ne dela, nima dinamike.

Kako boste to odpravili? Kmalu boste že začeli snežne treninge ...
Na začetku pripravljalnega obdobja bo poudarek na tehniki prostega smučanja.

Torej nobenih voženj med količki?
Ne. Ko bomo junija na ledeniku, bomo prve dni vozili na prosto.

Pri učenju tehnike vam bo lahko pomagal kar novi vodja moške ekipe Miha Verdnik, ki prihaja iz demonstratorskih vrst ...
Res je. Po pogovorih z njim sem ugotovil, da razmišljava podobno. Tudi on me je prepričal, da sem sprejel to delo.

Boste tudi to poletje odšli na južno poloblo?
V načrtu je, da gremo v Argentino, ne glede na višino proračuna. Tudi zadnji dve sezoni smo šli. Ta trening je neizogiben, saj so tam prave razmere in se da tudi količinsko ogromno narediti. Neprimerljivo s smučanjem na evropskih ledenikih. Tudi vse tuje ekipe hodijo tja, tehničarji v Argentino, smukači v Čile. Termin je že potrjen, odidemo 20. julija.

Bodo morali reprezentantje sofinancirati trening v Argentini?
Vsekakor, tudi tisti s statusom A bodo morali nekaj prispevati vsaj za letalske vozovnice. Žal sredstev ni veliko, kakovosten program treninga pa precej stane.

To bo spet povzročilo slabo voljo med tekmovalci!
Seveda jo bo, ampak tudi mi smo včasih sofinancirali treninge in plačevali odškodnino SZS-ju za sponzorja, ki si ga imel na glavi. Če si bil med prvih 15, si takrat plačal milijon tolarjev odškodnine SZS-ju (to pomeni dobrih 4.000 evrov), da si imel lahko na glavi svojega sponzorja. Ne vem, če se danes fantje tega zavedajo. Sicer pa morajo tudi tujci, na primer Finci, sofinancirati program.

Zakaj nekateri tekmovalci vztrajajo, čeprav so le nekajkrat v karieri dobili točke svetovnega pokala?
Morda zato, ker je pred nami olimpijska sezona, morda so imeli dve ali tri dobre tekme in so dobili motivacijo. Pri nekaterih je bila prav motivacija problem, predvsem pa je bila velika napaka, ker se je dopuščalo preveč testiranj. Imeli smo na primer predviden trening slaloma, pa so se nekateri posvečali testiranjem in menjavi pancarjev.

Zakaj trenerji tega niste znali preprečiti?
Tudi trenerji nosimo del krivde. Postavili smo jim sicer rok do konca avgusta oziroma septembra, vendar ni pomagalo. Jazbec je imel težave z Elanom. Našel je pravi par za tekme, ne pa identičnega za treninge in za evropski pokal. Začela se je nervoza, terstiral je takrat, ko ne bi smel več in celo med sezono zamenjal opremljevalca in šel na Fischer. Tudi Matic Skube nikakor ni mogel najti optimalne smučke, na koncu pa je zamenjal še pancarje. Takšne poteze so, kar se mene tiče, neodgovorne. Tako enostavno ne gre. Dovolj so stari in takšnih kršitev ne bom toleriral. Upam, da je bila lanska sezona dobra šola.

Boste v vlogi glavnega trenerja tako strogi, kot je bil v časih vaše kariere Janez Šmitek?
(smeh) Na Koroškem sem bil vzgojen v takšnem okolju, imel sem trde trenerje z avtoriteto. Ko sem pri Fužinarju delal z otroki, sem delal na podoben način in sem bil pretrd. Mislim, da se ni treba bati, da bi bil premehak. Disciplina mora biti. Trenirali bomo trdo in tudi količinsko več!

Po svetovnem prvenstvu v Schladmingu ste od ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport prejeli sklep o prekinitvi pogodbe, s tem pa ostali brez službe pri Smučarski zvezi. So vas prizadeli dogodki po aferi s frekvenco?
Zelo. Marsikaj je bilo napisanega, kar ni res. Mediji so me naredili za črno ovco, češ da sem bil krivec vsega. Predstavljeno je bilo, da sem vpadel v frekvenco ekipe aMaze in uničil ključno informacijo za Tino, kar pa ni bilo res. Andrea Massi je rekel, da sem namerno to naredil. Ljudje, ki me poznajo, vedo, da tega ne bi nikoli storil. Vedno sem poskušal biti pošten.

Za tako malo denarja tujega trenerja ne bi dobili. Ne gre le za plačo, tu mislim tudi za proračun. Vsak trener takoj zahteva informacijo, koliko denarja bo imel na razpolago, in tu se že zatakne. Dejstvo je, da moramo biti z drobižem v žepu konkurenčni velesilam.

Prepričan sem, da skakalci po treningu ne gredo domov, ampak ostanejo v Planici.

Predvsem je bila velika napaka, ker se je dopuščalo preveč testiranj. Imeli smo na primer predviden trening slaloma, pa so se nekateri posvečali testiranjem in menjavi pancarjev.

Marsikaj je bilo napisanega, kar ni res. Mediji so me naredili za črno ovco, češ da sem bil krivec vsega.