Novoletna turneja se bo nadaljevala v četrtek, ko bodo v Garmischu kvalifikacije za tekmo na novoletni dan. Foto: Reuters
Novoletna turneja se bo nadaljevala v četrtek, ko bodo v Garmischu kvalifikacije za tekmo na novoletni dan. Foto: Reuters
Tepeš: Žirija je delo opravila korektno
Freund: Kar smo videli, ni odraz dejanskega stanja

Televizijske hiše so v živo po koncu tekme v studio vabile pomočnika direktorja tekmovanja in ne vodilnega skakalca zime. Razlog je preprost. Potek zaključka finalne serije ni imel veliko skupnega s športnim razpletom.
Res je, da bi lahko ugoden veter, ki sta ga bila deležna šesti in peti iz prve serije, vztrajal do konca tekme in bi dobili popoln zaključek, a končalo se je s precej bolj verjetnim zaključkom, da se bo nekajminutni ugodni mrk na skakalnici vrnil v ustaljene tirnice celotnega popoldneva in večera ter tako vodilni štirje iz prve serije niso imeli nikakršnih možnosti za zmago.


Sliši se morda navijaško, a temu so v en glas pritrdili tudi trenerji, ki so se znova znašli na nasprotni strani tekmovalne žirije. Ob vetru v hrbet in dveh naletih niže kot v prvem skoku bi moral najboljši Peter Prevc v zelo podobnih razmerah svoj dosežek prve serije popraviti za kar sedem metrov. Misija nemogoče, ki se je precej bolj tragično kot za Petra končala za lanskega zmagovalca turneje Stefana Krafta, ki v seštevku zaostaja velikih 20 točk in se ob dejstvu, da v zadnjih 15 letih ni bilo junaka, ki bi s slabšega izhodišča, kot je peto mesto, slavil ob koncu v Bischofshofnu, verjetno že poslavlja od zlatega orla.

Še slabše pa jo je odnesel drugi po prvi seriji Norvežan Daniel Andre Tande, ki ima na desetem mestu več kot 33 točk zaostanka. Smučarski skoki so šport v naravi in so nepredvidljivi, a žal je v tej predvidljivosti treba računati tudi na to, kje je tekma in za kaj šteje.

Miran Tepeš je eden izmed tekmovalne žirije, ki vodi tekmovanje: "V takem vzdušju in šovu je čakati deset minut brez zveze, zato ker so se razmere izboljšale oziroma umirile. To bi bilo res neumno. Nihče ne more nikoli reči, da bo čez deset minut drugače. Imamo sistem, s katerim se lahko prilagajamo trenutnim razmeram, in to je žirija zelo dobro naredila."

Misli športnikov in trenerjev so že usmerjene v prihodnost in prav je tako. Tudi misel, da se na dolgi rok vse poravna, je za novoletno turnejo, ki je sestavljena iz osmih skokov, lahko pravšnja, a prav je, da se opiše tudi grenkoba, ki jo je bilo moč razbrati iz mimike in odgovorov Petra Prevca ter Gorana Janusa - pa čeprav le v za smučarske skoke ne ravno najpomembnejši deželi vodilnih mož.

Tepeš: Žirija je delo opravila korektno
Freund: Kar smo videli, ni odraz dejanskega stanja