Katerini Neumannovi je v cilju najprej čestitala njena hčerka Lucija. Foto: EPA
Katerini Neumannovi je v cilju najprej čestitala njena hčerka Lucija. Foto: EPA
Katerina Neumannova in Julija Čepalova
Katerina Neumannova (levo) je imela v šprintu več moči od Julije Čepalove. Foto: EPA
Petra Majdič
Tekmo so zaznamovali številni padci. Petra Majdič (številka 8) se je tule padcu še izognila, v 15. kilometru pa ji to žal ni uspelo. Foto: Reuters

Na tekmi s skupinskim štartom je bila druga Rusinja Julija Čepalova, ki je vodila večji del tekme. Za senzacijo je poskrbela 23-letna Poljakinja Justyna Kowalczyk (pred dvema tednoma je v Kranju osvojila dva naslova na SP-ju mlajših članov), ki je naredila odločilno selekcijo z napadom tri kilometre pred ciljem. Na koncu je z bronom kronala svojo kratko kariero in Poljski priborila prvo odličje v Torinu.

Upala je na bron, dobila zlato
"Tako noro sem si želela zlate olimpijske medalje. Končno mi je uspelo. V zadnjem krogu sem se počutila zelo slabo. Mislila sem, da se bom borila za bron. Niti sama ne vem, kaj se je zgodilo v ciljni ravnini," je povedala Neumannova, ki je v letih 1992 in 1996 kot gorska kolesarka sodelovala tudi na poletnih olimpijskih igrah.

Prva junakinja tekaškega dela iger Estonka Kristina Šmigun, ki je bila zlata na zasledovalni tekmi in na 10 km v klasični tehniki, je bila le osma. Najboljša tekačica zadnjih let Norvežanka Marit Björgen zaradi bolezni ni nastopila in se iz Torina vrača "le" s srebrom z 10 km.

Majdičeva za konec 14.
Petra Majdič je pogumno tekla v vodilni skupini 13 tekmovalk. Točno na polovici se je zapletla z delavcem ob progi in po padcu izgubila stik z vodilno skupino, v kateri je bilo kasneje še nekaj padcev. 26-letna tekmovalka je na koncu osvojila 14. mesto in s tem zaokrožila lepe nastope v Torinu: "Na 13., 14. kilometru me je nemški trener zbil. Izgubila sem vodilno skupino. Mislim, da je 14. mesto še vedno super."

Druga slovenska predstavnica Maja Benedičič je odstopila kmalu po desetem kilometru.

30 km prosto, skupinski štart:         
 1. K. NEUMANNOVA     ČEŠ    1:22:25,4 
 2. J. ČEPALOVA       RUS        + 1,4 
 3. J. KOWALCZYK      POL          2,1 
 4. K. STEIRA         NOR         15,4 
 5. G. PARUZZI        ITA         35,4 
 6. C. KÜNZEL         NEM         36,7 
 7. V. ŠEVČENKO       UKR         42,5 
 8. K. ŠMIGUN         EST         57,1 
 9. O. SAVJALOVA      RUS       1:03,1 
10. S. VALBUSA        ITA       1:12,1 
...                                    
14. P. MAJDIČ         SLO       2:57,1