Številke
Debelost
Skorajda ni države v razvitem svetu, ki se ne bi ubadala s problemom debelosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Infografika: Tudi v Sloveniji je debelost vse večja težava

Gostja podkasta Tina Sentočnik
22. september 2016 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

V zdravniški stroki se večkrat krešejo mnenja, ali debelost razumeti kot bolezen ali ne, v vsakem primeru pa je opaziti rast povečanja debelosti tako v Sloveniji kot po svetu.

Ta teden v podkastu Številke govorimo o debelosti. Eden od indikatorjev prevelike telesne teže je ITM - indeks telesne mase, ki je definiran kot količnik med težo in kvadratom višine. Normalne vrednosti so med 18,5 in 25, o debelosti pa govorimo, ko ta presega 30.


V spodnji infografiki smo vam pripravili nekaj številk in dejstev o debelosti. V petek pa sledi pogovor z doktorico Tino Sentočnik, ki se že četrt stoletja ukvarja z debelostjo in zdravim hujšanjem.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
dibsi
# 22.09.2016 ob 06:37
Odličen prikaz. Velik del odgovornosti pa nosijo tudi mediji. Po eni strani lahko razglašajo stopnjo debelosti in opozarjajo na prekomerno težo in vsebnost sladkorja, takoj zatem pa 5 minut reklam, ki ponujajo vsa možna sr***a. Kako je lahko Nutella zdrav začetek dneva, pa Maggi dobra omaka za kosilo, Kinder iz odličnega mleka in dober za otroke? In še bi lahko našteval. Včasih se tisti, ki vsaj malo tuhtamo s svojo glavo, pred tvjem počutimo kot totalni bedaki, sploh ko gre za reklame. In potem je tu še problem gibanja, pa stres, tam se pa niti ne nameravam spuščati...
Energetik81
# 22.09.2016 ob 08:40
ITM je fail!
Mišičasti atleti z minimalno telesno maščobo imajo ITM skoraj v rangu debelosti!

Precej boljši pokazatelj debelosti je obseg pasu ali razmerje obsega pasu proti telesni višini.
no72
# 22.09.2016 ob 07:28
Ja, tisti, ki opravljamo UZ trebuha vidimi to vsakdan čisto iz prakse.. Če bo šlo tako naprej, bo metoda postala kmalu pri večini neizvedljiva zaradi zamaščene debelosti trebušne stene, UZ žarki sploh ne pridejo skozi.
V praksi ni tako evidentno, da bi bila kakšna posebna razlika med moškimi in ženskami, izdatno pa se je debelost vse pogosteje pojavlja pri mladih, obeh spolov.

Sicer pa pojdite konec tedna samov nakupovalni center, polno naloženi vozički se kar šibijo pod težo dobrot, mesa, piva, pa ne vem še česa. Čisto prenažiranje in gojenje raka, katerega incidenca pa tudi hitro raste.
gogi3
# 22.09.2016 ob 07:28
Tudi jaz mislim, da so študentski boni napačno zastavljeni. Zakaj jaz, ki hočem živeti zdravo in kupujem zelenjavo in sadje v trgovini ne morem izkoristiti niti centa subvencije. Restavracije, ki imajo na voljo solatne krožnike, moraš iskati s lupo, medtem, ko imaš fast food na vsakem koraku.
butalc
# 22.09.2016 ob 09:43
Zdravniki se še vedno obešajo na ITM (BMI) zato sem že 20 let predebel, ker se pri tem ne upošteva mišična masa, ki je pri športnikih občutno večja kot pri rekreativcih. Kožna guba pokaže nič maščob, zdravnica pa mi utruja s prevelikim ITM - kot da je slepa in brez zdrave pameti (da ne govorim o njenem ITM!!!). Potrebno je gledati širše - celoto in na zdrav življenjski slog - prehrana je važna, enako gibanje in umiranje - izogibanje stresu. Žal še vedno velja da je vse v glavi, če le glava ve kje imaš fizične meje. Naredi nekaj lepega za nekoga drugega vsak dan pa poleg jabolka in teka to drži bolezen stran. Lep pozdrav iz butal.
samogledam
# 22.09.2016 ob 08:30
Debelost je posledica požrtnosti !

Skromni ljudje nimajo potrebe v pretiravanju,pa tudi reklam ne jemljejo resno. Vse se začne z vzgojo, ki oblikuje posameznikov značaj.

Se pa sprašujem, kaj se dogaja v Sloveniji z mladimi dekleti,zrelimi ženskami, da svoj preobilni stas tlačijo v pajkice in gredo v šolo, na ulico v trgovino, službo...?

Zakaj medini je vzgajate potrošnika ? nekaj dobička bi lahko namenili tudi za slabo vzgojene državljane. Ko ti mojster pride v hišo z obilno postavo in neprimerno majhnimi kavbojkami, mu ves špeh z ritnicami skoči iz tiste majhne krpe ko se skloni...

Ljudje kupujejo brez samocenzure in estetike ! Začnite postavljat ogledala po TC !
firtoh
# 22.09.2016 ob 09:07
ITM ni najboljse merilo ampak glikemicni indeks.
Je pa seveda dober za vsakdanjo uporabo.
Vse vec je mladih,ki sodijo ze v kategorijo predebelih.Vzrok je nezdrav nacin prehranjevanja in premalo gibanja.Zeno imam srednji soli in pravi,da prof.telovadbe dajejo popravce po tekocem traku.Popravni izpit iz telovadbe?!,je ukrep,ker je udelezba pri telesni vzgoji izredno nizka,se posebaj pei dekletih.V solo namrec privlecejo kup potrdil zakaj ne morejo telovadit,po drugi strani bi pa vse rade zgledale kot manekenke.
Na Norveskem te v roke vzame socialna,ce je otrok pretezek.Ne bi bilo slabo to uvesti tudi pri nas.
nikoli
# 22.09.2016 ob 10:48
@doba
# 22.09.2016 ob 08:01
Prijavi neprimerno vsebino
Pravi vzroki za debelost; preveč živalskih beljkovin,


Tebi koncept ni čisto jasen. Vir hranila nima vpliva na energetsko vrednost. Maščoba je maščoba, živalska ali rastlinska. Ne misli si, da je z vidika energetske vrednosti olje kaj veliko drugačno od svinjske masti.

Komponenta E. gostota kcal/g
Maščoba 9
Etanol 7
Beljakovine 4
Ogljikovi hidrati 4
Organske kisline 3
Vlaknina 2

Ker povprečno meso vsebuje 70 % vode in 3-4 % maščob, je meso samo po sebi nizkoenergetska hrana. Če pa se valja v toni maščobe in se zraven poje kilo mastnega ponfrija, potem to ni več meso.
Luigi811
# 22.09.2016 ob 09:25
Imam lep primer. Zadnjic smo bili na festi pri sestricni, ki ima 4-letno hcerko... Mogoce sem jo videl 2x za minuto, ostalo pa v dnevni sobi na ipadu, ki ga je dobila za rojstni dan!! Tamala zna popolnoma vse, youtube obvlada v piko...Nima tezav z debelostjo, ampak to je otrok, ki raste... Kaj bo pa pri 15ih letih je pa druga zgodba...
doba
# 22.09.2016 ob 08:15
Raziskave so pokazale eno najpomembnejših medicinskih odkritij zadnjega časa, da uničenje mikrobioma* pri dojenčih v prvega pol leta njihovega življenja lahko povzroči trajno poškodbo in spremembo njihovega metabolizma, kar pelje v številne bolezni, predvsem je omembe vredna debelost! (7, 8, 9). Tu je šlo za bakterije iz rodov Lactobacillus, Allobaculum in družine Rikenelleceae; torej te in še kakšne dejansko preprečujejo razvoj debelosti pri človeku, a morajo biti prisotne in delovati že v prvih dneh življenja človeka.

* = preveč antibiotikov, GSO hrana, kravje mleko ipd...

7) Altering the Intestinal Microbiota during a Critical Developmental Window Has Lasting Metabolic Consequences. Cell August 14, 2014: 158(4); 705-721
8) Foodnavigator-USA.com August 26, 2014. Microbiome disruption in early life linked to obesity in adulthood.
9) Giving antibiotics to babies may lead to obesity, researchers claim. The Guardian August 14, 2014
aaa
# 22.09.2016 ob 06:53
Velik del odgovornosti nosijo tudi študenstki boni, ki so povzročili, da so se cele generacije navadile redno prehranjevati s cenenim junk foodom. Glede na to, da kar nekaj službeno potujem, lahko rečem, da tega ne počnejo nikjer. Še v pregovorno junk food mekah kot so ZDA, Anglija.. si ljudje več ali manj nosijo malico od doma. Pri nas pa kebab, McDonalds, pica, dunajc, pomfri... Ma škoda besed, kaj se pri nas spomni država sofinancirat.
no72
# 22.09.2016 ob 14:53
glasrazuma@13.24:

Spotikaš se ob povsem nepomembne stvari, ki niso bistvo sporočila.
Oba dobro veva, kaj sem mislil, pač lapsus - se tebi ni nikoli pripetil??

Škoda placa, ki ga zasedaš, če nimaš kaj vsebinskega za pripomniti.....res povsem nepomebno ob življenski resnosti teme, ki se tu razpreda.
Lluka
# 22.09.2016 ob 12:24
Ah dejte no....... sej imamo stroko, katera pravi....da je potrebno v šolstvo dati 2 dodatni uri angleščine..... da bodo znal angleško, medtem ko imajo telovadbe prav tako 2 uri na teden..... in bi pravzaprav morali naši vrli strokovnjaki dati na urnik raje 5 ur telovadbe...... vsak dan po 1h razmigavanja.....
el CARTEL
# 22.09.2016 ob 11:43
Pravi vzroki za debelost; preveč živalskih beljkovin, nasičenih maščob, rafiniranega sladkorja celo v pijačah v kombinaciji s premalo gibanja.

prvo lahko mirno vržeš ven, saj je beljakovina

dodaš pa lahko sedenje - predolgo in s premalo pavzami. a niso ugotovili, da bi moral vstati vsaj enkrat na 45 min? da če sediš konstantno 8 ur, da ti nobena rekreacija ne pomaga po tem (oz ne izniči vseh škodljivih učinkov)
doba
# 22.09.2016 ob 08:01
Pravi vzroki za debelost; preveč živalskih beljkovin, nasičenih maščob, rafiniranega sladkorja celo v pijačah v kombinaciji s premalo gibanja. Premalo sadja im zelenjave in zdravih oreščkov kot pravi vir omerga 3 kislin. In kot je nekdo napisal: krivda medijev, ki za plačilo oglašuijejo najbolj možno nezdravo hrano!
karantanc9
# 22.09.2016 ob 13:33
Tudi jaz mislim, da so študentski boni napačno zastavljeni. Zakaj jaz, ki hočem živeti zdravo in kupujem zelenjavo in sadje v trgovini ne morem izkoristiti niti centa subvencije. Restavracije, ki imajo na voljo solatne krožnike, moraš iskati s lupo, medtem, ko imaš fast food na vsakem koraku.

S prvim delom se strinjam. Razlog je to da se s tem namensko bolj subvencionira gostince kot študente.

Kar se tiče drugega dela so pa skoraj povsod na voljo solate, vegeterjanske in veganske zadeve. Tako da če hočeš zdravo na bone jest, to komot delaš.
sv
# 22.09.2016 ob 13:14
Lluka@
Ampak lahko imajo 10 ur telovadbe, če se ven vlečejo s takšnim in drugačnimi opravičili. Pa še starši jih pri tem podpirajo. Če je že telovadba ocenjevana z oceno od ena do pet, bi morali uvesti še obvezno prisotnost oziroma dovoljeno kvoto odsotnosti. Drugače pogrneš. Seveda pa je potrebno tudi izvajati športno vadbo kot se spodobi. To, da učitelj/učiteljica vrže žogo iz kabineta, potem pa nadaljuje z debato s svojimi kolegi/kolegicami, ne bo pripomoglo k izboljšanju stanja. Nekdaj smo imeli obvezne vsebine pri telovadbi kot so osnove atletike in gimnastike. Danes pa veliko število otrok ne zna narediti prevala. Da ne govorim o angažiranju učiteljev telovadbe po 12.uri. Ko so trenirali učence v raznih športih. Tega sploh več ne vidiš. Pa ne mi o tem, da niso plačani za to. Plačani so za 8 ur dela in naj jih vsi oddelajo in to pošteno.
Bivši uporabnik
# 22.09.2016 ob 06:51
Stanje v moškem delu populacije se v Sloveniji skokovito slabša.

Le še okoli 1/3 moških je v zdravem rangu BMI 20-25 (tj. recimo pri naši povprečni višini 179 cm med 64 in 80 kg), medtem ko je še vedno okoli polovica žensk v zdravem območju, ki nase vendarle bolj pazijo:
QUENDI
# 22.09.2016 ob 14:14
.....glavni krivci: država - ker dovoljuje vse možne načine za padec standarda in kvalitete življenja (potem pa v zdravstveni vreči zmanjka mnogo več kot so se napolnile druge in seveda kapitalske najbolj.......)......živilska industrija......digitalna civilizacija........pa posameznik, ki se zanaša na farmacijo namesto da bi sebi ustvaril brado......torej debelost - razen v primeru strokovno dokazanih prirojenih motenj od genskih do hormonskih......ni bolezen....
el CARTEL
# 22.09.2016 ob 11:50
sem pogledal še za tysona, in je boksal pri okoli 100 kg (kila gor dol) pri svojih 1,78 m

BMI neverjetnih 31,6 :)

ampak vprašanje če je kaj jemal (nedovoljeno), poleg tega pa je takoj po koncu kariere postal res debel
el CARTEL
# 22.09.2016 ob 11:47
Mišičasti atleti z minimalno telesno maščobo imajo ITM skoraj v rangu debelosti!

to je res,
a to je redkost. nobenemu izmed 99,9% populacije ni potrebno skrbeti, da ima "preveč mišic" ko mu BMI pokaže 30 :)

primer:
bolt, višina 195 teža 94 kg, BMI 24.7 (normalen)

so ap izjeme, a še takrat je BMI verjetno 25,5 ali 26.
no, kak tyson v najboljših letih je imel verjetno precej visok BMI
aka29
# 22.09.2016 ob 09:20
Zanimivo. Tam, kjer se jaz gibljem (faks, pa ne DIF) praktično ni debelih ljudi. Če rečem 1 na 50 ne zgrešim nič.
pjandura
# 22.09.2016 ob 08:41
Seveda ni dobro vsak dan kebabe žret. Ampak če kaj treniraš, ali tečeš 4x tedensko ali kolesariš, hodiš v hribe, karkoli, potem tudi kaj nezdravega pojesti ne bo problem. Dosti ljudi pa zakrnelih do amena in pihajo po desetih stopnicah.
Rataplan
# 22.09.2016 ob 23:32
Aja, za svoja otroka sem pa tako dobro poskrbel, da sta prepričljivo na dobri strani te naravne selekcije ... in to niti ni bilo tako težko, kot morda izgleda na prvi pogled!
Rataplan
# 22.09.2016 ob 23:30
Naravna selekcija pač. Žal to - preko javnega zdravstva - postaja problem nas vseh ...
Je pa dejansko grozljivo, kako se je človeštvo iznakazilo v manj kot eni generaciji, kar je evolucijsko gledano popolnoma zanemarljiva doba.
Ja, še bo veselo ... No zame niti ne toliko, saj imam ITM okrog 21, pa tudi nekaj mišic, se mi pa smilijo mlajše generacije, ki bodo še hudo trpele, če se trend korenito ne preobrne (za kar je pa bolj malo možnosti).
In kot bi rekel nekdo: sve su ostalo nijanse.
glasrazuma
# 22.09.2016 ob 13:24
Ultrazvočni ŽARKI, kaj? Hahaha
Grešnica
# 22.09.2016 ob 13:28
Debelost, ja .... zdaj bodo krivi delikomati, mediji, reklame, ....bla, bla!

Ko pošlješ na Ministrstvo za šolstvo pobudo, da naj osnovne šole - tudi pri starših - redno preverjajo tedensko porabo učnih ur doma - za mizo, ti odgovorijo, da so vse šole zavezane k samoevalvaciji. To v praksi pomeni, da 1x letno anketirajo, če ti je npr. všeč nova tekaška proga ali delovni čas šolske knjižnice. Vau, temu se reče samoevalvacija v JS!

Pustimo podrobnost, da šole med seboj tekmujejo večinoma na ta način, da dvigujejo zahtevnost preverjanj, iz otrok pa delajo napiflane motorične invalide. V naših časih smo celo popoldne brcali žogo vsi - odličnjaki, pa tudi tisti z dvojkami in trojkami. Zdaj se teste piše še pri likovnem, tehničnem in glasbenem pouku. Verjetno do pisnega testa pri telovadbi ni več daleč. In ja, povprečni šolar, ki se trudi za soliden uspeh, si težko privošči 3-4 ure popoldanskega druženja na prostem.

Debata o tem, kakšno javno storitev dobimo za svoje davke, je za šolsko "stroko" neoliberalna floskula (proračun za njih pač nima meja!), saj starši nimamo pojma o njihovih učnih metodah. Pri 7kg torbi v zadnji triadi OŠ so njihove metode verjetno zadnji produkt Harvarda (na svetovnih tekmovanjih sicer nismo v špici in še padamo), skupaj pa zna "stroka" stopiti samo, ko gre za plačni štrajk.
Mefisto
# 22.09.2016 ob 07:12
Nezdrava hrana gor ali dol, veliko bolj vazno je gibanje. Tega pa v casu, ko se isce najblizje parkirno mesto pred vhodom trgovskega centra ni.
Ori
# 22.09.2016 ob 07:11
Prokorporatisti so verjetno mnenja, da bo GMO "hrana" rešila vse probleme.
uizzi
# 22.09.2016 ob 06:50
Velik del odgovornosti pa nosijo tudi mediji.

Potem so mediji odgovor za vse tegobe tega sveta. Ko opustimo razmišljanje, se za naše probleme vedno najdejo priročni krivci od hudiča, čarovnic pa do medijev.
Kazalo