Mediji
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 68 glasov Ocenite to novico!
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek se z vojnim poročevalstvom ukvarja več kot 15 let. Foto: BoBo
Banda Ache
Cunami v Indoneziji je pred desetletjem pustil grozljive sledi. Foto: EPA
Boštjan Videmšek, Jure Eržen
Na poti ga večkrat spremlja fotograf Jure Eržen. Foto: BoBo
Marc Marginedas
Marc Marginedas je z Videmškom večkrat odšel na skupno pot. Foto: EPA
Boštjan Videmšek
Skupaj s Samom Rugljem in Žigom X Gombačem je pretekel Zion 100. Svoja občutja so popisali v knjigi Ultrablues. Foto: Drago Videmšek
VIDEO
Boštjan Videmšek: Fikserj...

Dodaj v

Boštjan Videmšek: Danes se bolj gleda in manj čuti

Podcast Številke (25)
3. julij 2015 ob 06:14,
zadnji poseg: 3. julij 2015 ob 07:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Zgodovina jasno nakazuje, kdo in kaj smo. Nekdo, ki se prehranjuje z drugimi živimi bitji, tako ali drugače," je pesimističen Boštjan Videmšek.

Na MMC-ju smo spominu na 20. obletnico pokola v Srebrenici namenili rubriko MMCpodrobno. Na podcastu Številke smo ob tem objavili nekaj številk, v tedenskem pogovoru pa predstavili vojno novinarstvo, o katerem je govoril Boštjan Videmšek.


Navijaška skupina je bila vrhunska šola

Novinar Dela ne verjame, da se bo algoritem genocida kdaj ustavil. V času pokola še ni bil novinar na terenu, so bili pa dogodki v nekdanji Jugoslaviji eden od vzrokov, da se je zapisal tovrstni veji novinarstva: "Vse skupaj se je začelo 13. maja 1990 v Zagrebu, ko na Maksimiru ni bila odigrana tekma med Dinamom in Crveno zvezdo. Jugoslovanska vojna se je začela na tribunah. Konflikt je bil že takrat prisoten in njegov razplet na neki način pričakovan. Tisti čas sem bil pripadnik ene izmed navijaških skupin, takrat sem se veliko naučil. To je bila vrhunska šola."

Ko je začel, je bil med najmlajšimi
Z vojnim novinarstvom se je začel ukvarjati z 22 leti, s čimer je bil med najmlajšimi na terenu. "Šlo je za splet različnih okoliščin. Vojaško novinarsko kariero sem začel na Kosovu, kjer sem imel veliko primerjalnih prednosti. Poznal sem veliko ljudi, ki so se s tem ukvarjali, dogajanje sem intenzivno spremljal. Bilo je blizu in poceni, hkrati pa skoraj domače kulturno okolje, zato ni bilo težko. Težje bi bilo, če bi se pri 22 letih odločil, da pokrivam konflikt v Gazi. Poznal sem jezik, kulturo, zgodovino in bil sem dovolj neumen, da me ni bilo strah. To je odlična, hkrati pa smrtno nevarna kombinacija v tem poklicu," opozarja Videmšek.

Fikserji so pozabljeni ljudje
Na vojnih območjih so zelo pomembni t. i. fikserji, ljudje, ki novinarjem pomagajo pri logističnih vprašanjih. Ti so po navadi anonimni, zato jih ultramaratonec še bolj izpostavlja: "V svojem emocionalnem parku delam male spomenike fikserjem, prevajalcem in voznikom. V najbolj ključnih vojnah, ki sem jih pokrival, so to tisti ljudje, ki so omogočali odlično zgodbo in hkrati preživetje. To so pozabljeni ljudje, številke, ki nimajo imen in obrazov. Vedno sem jih skušal vplesti v zgodbo in jim na neki način na simbolni način potrditi obstoj. V modernem vojnem poročevalstvu je fikserjev sicer vedno manj, saj pospešeni razvoj informacijske tehnologije omogoča prenos vojne. Proračuni v vojnem novinarstvu so se neskončno znižali. Ljudi na terenu lahko dobro plačujejo le še res največji mediji."

V Siriji vse več mladih novinarjev
Zaradi varčevanja je danes na terenu vse manj novinarjev, njihova starost se je precej znižala, avtor več knjig obrazloži: "Danes je na terenu težko srečati ljudi, ki bi pripadali moji generaciji. V Siriji pa lahko naletite na ekstremno mlade novinarje, stare 22, 23 let. Ker so za slavo pripravljeni storiti vse, gredo na lastne stroške, z letalom pridejo, denimo, na lastne stroške iz Madrida na turško-sirsko mejo, od koder poročajo skoraj brezglavo, izpod šotora. To res ni drago, je pa neskončno tvegano, dostop do zgodb pa je omejen."

Diktatura resničnostnih šovov na vseh ravneh
Je zaradi manj novinarjev na terenu slika v medijih manj resnična, kot je bila pred leti? "Zgodbo bi obrnil, pred 20 leti je bila bistveno večja želja po razumevanju ne pa po posebnih učinkih. Živimo v času diktature resničnostnih šovov na vseh ravneh. Pred 20 leti se je veliko bolj bralo, kot pa gledalo. Danes se bolj gleda in manj čuti. Mediji se na družbo odzivajo tako, kot se družba odziva na medije. V vojnem poročevalstvu vidimo dominirajočo prvo osebo. Novinarji vedno bolj sami postajamo zgodba, kar povečuje tveganje, zato se skušam umakniti iz tega," pojasnjuje.

Koža je z leti vse manj debela
Ali leta in leta žalostnih zgodb prinašajo tudi otopelost? Videmšek zanika: "Ko bom otopel, bom samo še vrtnaril. Moja koža je precej manj debela, kot je bila pred desetimi leti in se intenzivno tanjša. To se dogaja z razumevanjem. Intenzivno sem se investiral z branjem in razumevanjem, leta in leta sem živel to zgodbo, prebila mi je vse opne. Ne morem biti otopel, ker je celo telo akupunturno polje."

"Z Marcom sva šla v Sirijo, vrnil sem se sam"
Eden od izmed vzrokov, da se počasi umika iz vojnega poročevalstva, je tudi nevarnost ugrabitev in smrti: "Če te ni strah, si absoluten kreten, kar sem bil precej časa. Vedno bolj me je strah, v tej zgodbi se ne počutim več doma. Zgodba Marca Marginedeza je intenzivno pomagala k strateški odločitvi, da se tega bolj ali manj ne grem več. Z Marcom sva šla skupaj v Sirijo, vrnil sem se samo jaz. Skupaj sva imela organizirano pot, imela sva skupne fikserje. Ti so Marca izdali, on je v jetništvu v islamski državi preživel sedem mesecev. Zgodbe, ki jih je tam doživljal, so neverjetne. Bil je eden redkih, ki je jetništvo preživel. Preko njegove zgodbe sem dobil neverjeten vpogled, kaj v resnici je islamska država in kako mednarodna skupnost deluje v Siriji. Moja zaveza je, da o tem ne pišem in govorim. Zato sem lahko Marcovo zgodbo napisal v zelo okrnjeni obliki."

Najhuje v Banda Acheju
Nakraju samem je videl ogromno neprijetnih podob, najbolj pa ga je zadelo "v Banda Acheju po cunamiju, tam so bili vsi brez izjeme nedolžni. Z dekletom sva cunami doživela v živo. Z Juretom Erženom sva se vrnila v Indonezijo, kjer je umrlo od 180.000 do 200.000 ljudi. Prišla sva v prostor razpadajočih trupel, spala sva na množičnem grobišču, kjer so trupla dihala, ker so bila polna vode. Nemudoma se je v tej tragediji vrnilo življenje. Toliko dostojanstva in volje do življenja. Toliko čiste substance humanizma nisem doživel ne prej ne pozneje."

Vabljeni k branju celotnega pogovora, v katerem Boštjan Videmšek govori tudi o prihodnjih ambicijah, egu, ultramaratonu, Sloveniji in odgovarja na vprašanja bralcev in poslušalcev.

Vabljeni k poslušanju/branju:
- Podcast (klik na poslušanje celotne oddaje)
- Statistika, ki je bila izhodišče pogovora
- Spetek: Obisk pri Mihu Šaleharju
- Izšlo je: Upor (Arabska pomlad in evropska jesen)
- Leta 2012 je gostoval v Nedeljskem gostu

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
Juzer mk2
# 03.07.2015 ob 07:30
V linku na delov članek o ISIS, piše da so to "ljudje brez ideologije in ciljev"... Torej "organizacija brez ciljev" v šahu drži pol Sirije in Iraka, ter razprostira svoje lovke po celem BV in S.Afriki? Kombinirane sile ZDA, Kurdov, SAA, Iraka, Irana... jih le s težavo držijo pod kontrolo.

Sumim da je Videmška končno pretreslo spoznanje da "njegovi" islamci, ki jih je dolgo časa posredno zagovarjal (A-stan, Libija, Egipt...), niso nedolžne ovčke ampak krvoločne zveri, relativno hujše od vseh zločinov Zahoda (edino kar jih drži nazaj, je da še nimajo velikih količin uničujočega orožja - predstavljajte si ISIS z letalskimi silami in balističnimi raketami)

ISIS ima najenostavnejšo ideologijo na svetu: islamski džihad = iztrebljanje nevernikov.
Kris
# 03.07.2015 ob 07:31
Veliko je videl in veliko ve, o tem ni dvoma. Žal pa, ko ga poslušaš, dobiš občutek da je zaradi vsega tega gorja in gravža v kombinaciji z političnim prepričanjem znorel od hudega in popolnoma izgubil stik z realnostjo. Stvari so zanj črno-bele, vmes pa ni nič. Begunci so zanj brez izjeme vsi revčki, ki bi jih moral sprejeti vsak Evropejec. Ne pove pa denimo, da so muslimanski prebežniki pometali v Mediteran krščanske begunce. Ne zdi se mu čudno, da večinoma bežijo od ''vojn'' mladi moški 20-30 let, ženske, otroci in starci so ostali doma. Ne zanima ga niti, zakaj bogate države Perzijskega zaliva ne sprejemajo svojih lastnih muslimanskih bratov. Itd. Evropejci smo skratka debelorite razvajene ksenofobne gnide, begunci so pa si brez izjeme reveži z vojnih območij brez kančka slabih namenov. Žal poroča le stvari, ki so bolj ali manj v skladu z njegovim lastnim prepričanjem, zato se mi zdi pristranski.
Juzer mk2
# 03.07.2015 ob 07:38
Videmšek je spolitizrian "novinar" (bolje rečeno aktivist), ki piše in deluje tako da rezultat ustreza njegovi ideologiji. Obenem ima vzvišen način komuniciranja in se s tem priskuti vsem ki niso ravno bleeding-heart anarho-hipsterji, pripravljeni zgolj kimat na njegove trditve.
Valentin57
# 03.07.2015 ob 07:14
@1591
Zaradi njegovega populističnega in prikrojenega poročanja sem odjavil Delo.

Jaz Dela še nisem odjavil, Videmška pa ne berem, ker že v naslovu vem kaj bo pisal. Vsi južno od nas so reveži in zahod je kriv za vse,brez izjeme. Že ko ga pogledaš v faco, vidiš da je je jezen na cel svet.
mlamat
# 03.07.2015 ob 07:07
Boštjan je eden redkih novinarjev, ki razume, kaj se dogaja v Grčiji in na ostalih kriznih žariščih. Večina ostalih ne zna drugega, kot papagajevsko ponavljati uradno propagando.

EU je zavozila Sarajevo, ker je gledala stran. Podobno kot takrat danes nima političnega poguma, da bi rešila humanitarno katastrofo v Grčiji. Bojim se, da bo tokrat še več smrtnih žrtev.
Juzer mk2
# 03.07.2015 ob 10:56
Libija, Irak, sta bili mirni in relativno bogati in kulturni državi,

Irak je bil miren? Povej to Šiitom in Kurdom, ki jih je diktatorček Sadam redno pobijal. Ali pa Irancem :)

Libija, Irak, Sirija... itd, so bile vedno diktatorske luknje, kjer se je navidezen mir vzdrževal z zelo trdo roko. Seveda Zahod je kriv ker je spodmaknil stolček avtokratskim oblastnikom in sprožil destabilizacijo, ampak vse te množice islamskih ekstremistov in ostalih (režimskih) radikalcev niso prišle iz niča ali iz vzporednega vesolja...
sonckasta
# 03.07.2015 ob 10:39
Se evropa zaveda da islam postaja problem? Tudi med begunci, ki prihajajo k nam, so ekstremisti in mi jih velikodusno sprejemamo
anny22
# 03.07.2015 ob 08:57
Dokler niso isisovci začeli ugrabljati in obglavljati novinarje, ste o njih povsem drugače poročali...
Juzer mk2
# 03.07.2015 ob 10:51
Preko njegove zgodbe sem dobil neverjeten vpogled, kaj v resnici je islamska država in kako mednarodna skupnost deluje v Siriji. Moja zaveza je, da o tem ne pišem in govorim.

Bahanje, "vem neverjetno in golo resnico", a je ne bom povedal, zato mi boste morali izpeljane zaključke verjeti na besedo. Najbrž se surova resnica ne sklada z Videmškovimi političnimi prepričanji, zato je bolje da je vse-skupaj zavito v tančico skrivnosti, ki še dopušča dovolj široko interpretacijo. ;)

osebni aktivistični šarm +100 točk
objektivno novinarstvo -1000 točk
dmejz
# 03.07.2015 ob 09:14
@seb123 - malo poglej v zgodovino. Če ne bi Nemčiji odpisali dolgov po 2. SV, bi še danes plačevala obresti na glavnico.
Je pa potrebno Grke seznaniti z računovodstvom in odvajanjem davkov in kako se živi v okviru svojih zmožnosti.
MaliPandit
# 03.07.2015 ob 06:30
Preko njegove zgodbe sem dobil neverjeten vpogled, kaj v resnici je islamska država in kako mednarodna skupnost deluje v Siriji. Moja zaveza je, da o tem ne pišem in govorim.

Da je IS CIina organizacija, da jih oni zalagajo z borci in opremo, in da tolcejo samo tiste katerih bi se rada znebila USA, Izrael, Turcija in Savdska Arabija.
To že vemo.
generusus
# 03.07.2015 ob 23:18
Videmšek je žal novinar, ki kompleksnega problema ne zna videti na sistemski ravni in v celoti, ampak ga opazuje skozi ozko okno in priškrnjen časovni okvir. Iz analize izpušča vse tiste parametre, ki mu niso všeč in ki bi ovirali njegovo konstrukcijo sveta, ki je premočrtna in vnaprej znana ne glede na dejstva.
Vision
# 03.07.2015 ob 20:23
Meni ni všeč. Se strinjam v marsičem z njegovim pogledom na svet, a mislim, da je ekstremno negativen, daleč preveč posplošuje, manjka mu tudi objektivnosti.
dule1003
# 03.07.2015 ob 11:24
"Danes se bolj gleda in manj čuti"
Fajn izjava tudi za opomin ljudem in je novinar ,ki je hraber v svojih pogledih.
BioBenz
# 03.07.2015 ob 09:39
Eni tukaj še čisto v socializmu...

Ni nujno da se z novinarjem strinjaš v vseh pogledih da ga sploh bereš...prebereš izluščiš dejstva in si ustvariš svojo sliko.

Z Videmškom se tudi sam ne strinjam kar se politike priseljevanja tiče, ampak mi pa njegov pogled na svet širi obzorja...kot Nežmahov in Damjanov...

Je pa zanimivo kako večina vojnih novinarjov posvoji "levičarstvo" kje so po vašem potem desničarski vojni poročevalci?? V bunkerju CD :)
Es
# 03.07.2015 ob 08:26
Točno tako Slopride! V demokraciji ne sme biti nobenih izgovorov ni, razen tega, da so ljudje politično neizobraženi in se jih da na zelo fin način obračati okoli prsta. Videmšek ima prav, da se bolj gleda in manj čuti. Ljudje so površinski. Ko vidijo propagandne podobe, kjer kažejo samo podhranjene afriške otroke in jokave matere na Bližnjem vzhodu, takoj zagrabijo. Nihče pa ne pokaže celotne slike, nikogar od teh humanitarnih novinarjev ne zanima lastna država. Pogosto jo celo prezirajo, saj mislijo, da so na nekakšen misijonarskem pohodu, da s tem razširjajo svojo novo humanistično vero. Evropa bo dobila svoje, vse ob pravem času, žal pa bodo trpeli vsi.
MaliPandit
# 03.07.2015 ob 07:49
Če si nekaj sposodiš, moraš to vrniti - o tem ni kaj diskutirati, to je eden temeljev ekonomije ... Ampak ne za socialiste, oni tega ne razumejo.

To drži, vendar če si od soseda izposodiš kladivo, mu tega tdui vrneš, ne rabiš mu za to dati še svoje žene, ali pa celo še hčerke, ker nisi dal niti žene. točno to pa hoče trojka od grčije. Obresti.
Follow Me
# 03.07.2015 ob 07:00
@seb123 Ti boš itak slovenske odkupil :D
Ples
# 03.07.2015 ob 11:31
Zelo cenim Boštjana Videmška. Ne nazadnje zato, ker se zna zelo dobro izražati in ker se mu vidi, da je ogromno prebral (pa ne le novičarskih portalov), razmislil in občutil in to še vedno počne. V tem nam je vsem za zgled.

Moja koža je precej manj debela, kot je bila pred desetimi leti in se intenzivno tanjša. To se dogaja z razumevanjem. Intenzivno sem se investiral z branjem in razumevanjem, leta in leta sem živel to zgodbo, prebila mi je vse opne. Ne morem biti otopel, ker je celo telo akupunturno polje.
KennyPowers__
# 03.07.2015 ob 10:43
Kdo je pa spravil ljudi v jarke? Indijanci so se iograli med seboj, dokler niso prišli evropejci. V Indiji ni bilo lakote, dokler niso prišli Angleži. Libija, Irak, sta bili mirni in relativno bogati in kulturni državi, dokler jih zahod ni združil. V Evropi, tudi zahodni je bil mir in relativno visoka sociala, dokler se nemci niso združili....

same laži, prijatelj. Sem ti odgovoril na kulturen način, poln DEJSTEV, pa se je admin odločil izbrisat. Škoda...
dvince
# 03.07.2015 ob 10:09
resnica boli debele zavaljene riti pod klimo, na polni mizi polnih samih sebe, ki še povrh mislijo, da so sami zaslužni s svojo pridnostjo in nemško delavnostjo, za to kar imamo?
Valuk_
# 03.07.2015 ob 09:51
Nekdo ki si celo zasluži naziv novinar, pa čeprav se vedno ne strinjam z njem.

Le tako naprej Videmšek. Dobro dene slišati tudi drugačno mnenje, in ne ostalih, ki samo neki kopirajo, ponavljajo, mečejo ven floskule. Tega je preveč povsod.
anny22
# 03.07.2015 ob 09:06
Priznam pa mu, da verjame v svoj prav in da za razliko od ogromne večine novinarjev dejansko nosi glavo v torbi. Prav lahko bi gledali video z njegovim obglavljanjem...
KovacevaKobila
# 03.07.2015 ob 08:57
Kateri jea za tebe najboljši novinar?:)
--------------
Jih je več, ne samo eden. Tale pa zame ni novinar, prej ekstremist.


No, saj se ni treba mučit z dolgimi seznami: povsem bo zadostovalo, če naštejete le pet najboljših.
supersmart
# 03.07.2015 ob 17:58
@ebdb
Vsak Videmšekov članek, ki sem ga prebral, je napisan po istem kopitu - vsega je kriv gnili zahod, vsi ostali so nebogljene žrtve. Ti nebogljenci seveda na svojo usodo nimajo vpliva saj ne morejo in ne znajo narediti nič zase.

Sej Repovž v Mladini je isti. Vsaj njegov uvodnik gre po tem kopitu in je povsem predvidljiv. Sploh ne rabiš brati njegovih člankov, samo naslov prebereš in ti je vse jasno.
pobrisan
# 03.07.2015 ob 12:06
zzzblj

Medije pa prosim, naj začnejo govoriti o skrajni levici, ne le o skrajni desnici.
----------

Saj jim stalno delajo reklamo......
Hammer
# 03.07.2015 ob 10:43
Conchis, z levimi in desnimi dosežeš samo eno, da te ljudje ignorirajo. Čas je da prerasteš te omejitve in se zavedaš da smo vsi ljudje. Deli in kraljuj že slišal ?
pas normal
# 03.07.2015 ob 10:28
Zanimivo, koliko ljudi pljuva po Bostjanu. Ja, tudi meni ni vsec vse, kar pove, ampak verjamem, da ima zelo dober vpogled v tematiko in je eden redkih ljudi (pa cetudi ni ravno kompatibilen z mojim nacinom razimsljanja), ki bi ga z veseljem spoznal in ga poslusal cel dan. Tip ima pri svoji starosti res kaj za povedat! Vsaka cast Bostjan!
Jakob Mali
# 03.07.2015 ob 10:16
Pomoje Boštjan ni slab človek, ampak njegovi članki so klasičen populizem ob katerem bi se moral vsak zahodnjak počutiti krivega za vse slabo kar se dogaja na svetu. Poglejmo primer Grčije: pa jaz tebe vprašam Boštjan: Trdiš, da nismo pokazali nobene empatije do Grkov. Evo moja mama dobiva 450 evrov penzije in je kot davkoplačevalka dobila na grbo še 500 evrov grških pufov, za folk, ki v Atenah dobiva v povprečju 600 evrov penzije. Tako, da Videmšek ne flancaj....
janezdolzan
# 03.07.2015 ob 09:45
ok, sem prebral tale intervju

Zgodba Marca Marginedeza je intenzivno pomagala k strateški odločitvi, da se tega bolj ali manj ne grem več. Z Marcom sva šla skupaj v Sirijo, vrnil sem se samo jaz. Skupaj sva imela organizirano pot, imela sva skupne fikserje. Ti so Marca izdali, on je v jetništvu v islamski državi preživel sedem mesecev. Zgodbe, ki jih je tam doživljal, so neverjetne. Bil je eden redkih, ki je jetništvo preživel. Preko njegove zgodbe sem dobil neverjeten vpogled, kaj v resnici je islamska država in kako mednarodna skupnost deluje v Siriji. Moja zaveza je, da o tem ne pišem in govorim. Zato sem lahko Marcovo zgodbo napisal v zelo okrnjeni obliki."

in kar je napisal v Delu

»Te ljudi usmerja nekdo od zunaj. Sami nimajo ne ideologije ne ciljev. Niti najmanj ne dvomim, kot nikoli nisem, da je pri oblikovanju Islamske države sodeloval tudi režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. In to že vse od leta 2003 naprej, ko je režim v Damasku sirskim skrajnežem in kriminalcem na stežaj odprl vrata v Irak, kjer so najprej sodelovali v napadih na ameriške okupacijske enote, potem pa še v iraški državljanski vojni. Ko se je začela vojna v Siriji, so islamisti Asadu vrnili uslugo: s tem, ko so se iz Iraka vrnili v Sirijo. Naredili so vse, da so uničili prvotni sirski upor, z vladnimi silami pa se tako rekoč niso spopadali,« je med sprehodom po sončnih obalah Barcelone vrelo iz vojnega poročevalca, ki svoje sirske zgodbe nikakor ne razume tragično. Nasprotno: tragedija se je zgodila tistim, ki so v Siriji ostali. Novinarskim kolegom, humanitarnim delavcem in, predvsem, sirskemu civilnemu prebivalstvu.


nekako mi ne gre skupaj vse tole...

po eni strani naj bi bila IS proizvod CIA in Mosada - tako naši komentatorji, ki Videmška podpirajo 100%, po drugi strani - tako Videmšek sam navaja svojega velikega prijatelja IS sodeluje ali je bila ustanovljena od Asada?!?

Prosim komentarje ne le minusov, hvala lepa!
bodhisattva
# 03.07.2015 ob 08:04
Zemljevid ni popolnoma pravilen. Pozabili ste na Brčko district.
ebdb
# 03.07.2015 ob 15:20
Če si pod Arabci mislila muslimane na tistem koncu, potem se zelo motiš. Lahko si prebereš zgodovinske knjige o Otomanskem cesarstvu in sožitju z drugimi religijami - ne obstaja! So bili zelo kruti kolonialisti.
ebdb
# 03.07.2015 ob 15:04
Vsak Videmšekov članek, ki sem ga prebral, je napisan po istem kopitu - vsega je kriv gnili zahod, vsi ostali so nebogljene žrtve. Ti nebogljenci seveda na svojo usodo nimajo vpliva saj ne morejo in ne znajo narediti nič zase.
Valentin57
# 03.07.2015 ob 14:58
@ v.t.
Me zanima: vam je pa svet, v katerem živimo, všeč?

Ne, vsaj ne povsem.
Od dobrega novinarja si pa želim predvsem kredibilne informacije in uravnotežene in poglobljene komentarje. Tega od Videmška ne dobim. Zelo enostavno je najti srce parajoče zgodbe navadnih ljudi in nekaj kao strokovnjakov, ki jih citiraš samo toliko, kolikor potrjujejo tvoje prepričanje.
Kar se pa sveta tiče, pa ni popoln, daleč od tega, je pa življenje v EU najboljše, kar se nam je lahko zgodilo. Treba je upoštevati, da EU ni ena entiteta, ampak skupina držav, ki imajo vsaka svoje interese.
sonckasta
# 03.07.2015 ob 11:07
Bravo Juzer mk2...zelo povsalna stalisca ima tale novinar. Najhujso napako, ki jo zahod naredil je da so spodmaknili stolcek Huseinu. Model je z razlogom vladal s trdo roko. Ko je to slo, se je zacel v islamskem svetu zacel verski boj, najprej v samem islamu, se pa bo to sirilo navzven...v evropo. Oni so v verski vojni ki smo jo mi koncali ze v srednjem veku
yoda
# 03.07.2015 ob 10:33
"Zgodovina jasno nakazuje, kdo in kaj smo. Nekdo, ki se prehranjuje z drugimi živimi bitji, tako ali drugače
-----------------------------------------------------
Pa še kako prav ima... če nimamo empatije do drugih, je iluzorno pričakovati, da bodo drugi empatični do nas.
Ampak itak nima smisla to tle gor razlagat. Čas bo prinesel svoje. Samo od nas pa je odvisno al s silo al z milo..
sanja25
# 03.07.2015 ob 09:46
ZETAC
Imaš tudi članek od Trošta, ki pa verjetno ni levičar in komunist glede na to kar piše. :)
janezdolzan
# 03.07.2015 ob 09:17
"Če te ni strah, si absoluten kreten, kar sem bil precej časa. Vedno bolj me je strah, v tej zgodbi se ne počutim več doma. Zgodba Marca Marginedeza je intenzivno pomagala k strateški odločitvi, da se tega bolj ali manj ne grem več. Z Marcom sva šla skupaj v Sirijo, vrnil sem se samo jaz. Skupaj sva imela organizirano pot, imela sva skupne fikserje. Ti so Marca izdali, on je v jetništvu v islamski državi preživel sedem mesecev. Zgodbe, ki jih je tam doživljal, so neverjetne. Bil je eden redkih, ki je jetništvo preživel. Preko njegove zgodbe sem dobil neverjeten vpogled, kaj v resnici je islamska država in kako mednarodna skupnost deluje v Siriji. Moja zaveza je, da o tem ne pišem in govorim. Zato sem lahko Marcovo zgodbo napisal v zelo okrnjeni obliki."

Pa ravno to je najbolj bistveno. Če tega ne razkrije je vse brezveze. Pa saj je zdaj vendar daleč od Sirije!

Mene bi zanimalo njegovo mnenje o vlogi velebogatih arabskih šejkov, kako gleda na financiranje projektov gradnje mošej ipd...
sanja25
# 03.07.2015 ob 08:57
Pace
Verjetno je zato brez empatije do tebe ker imaš proti beguncem, žrtvam vojne in naravnih nesreč dejansko še vedno preveč polno rit vsega. Slovensko jamranje je res legendarno. 15 let se že ukvarja s tem, zelo nevarno delo in rada preberem njegove kolumne, ker so definitivno bolj življenjske kot pa kolumne od kavč novinarjev, ki zbirajo informacije iz drugih medijev in poročajo iz druge roke.
pace
# 03.07.2015 ob 08:40
Ne more biti dober novinar, če je dejansko pristranski aktivist in brez vsake empatije do lastnega naroda; takšni so nesposobni analize realnih razmer, le navijači za lastno agendo. Sicer pa, če je začel kot nogometni navijač: "Tisti čas sem bil pripadnik ene izmed navijaških skupin", je žal to tudi ostal, le ulico za katero navija, je razširil.
MaliPandit
# 03.07.2015 ob 06:38
Ampak v svoji blazeni nevednosti, ne vedo da so z IS-om ustvarili posast, kateri se dejansko pridruzujejo ljudje z vsega sveta, ki ne poznajo ozadja in mislijo da gre res za Islamsko drzavo in sirjenje kalifata. Ko in ce IS enkrat svojo nalogo opravi, in ta je:
1. Rusenje Assada z oblasti v Siriji
2. Manjšanje Iranskega vpliva v regiji
3. Povzrocanje nestabilnosti v bivsih ruskih republikah kakor tudi v sami rusiji

in ce bodo potem zaceli delali tezave zahodnim interesom, saj niso vsi borci seznanjeni s tem da se dejansko borijo za interese zahoda, se bo zahod zelo hitro spravil na njih, ces zdaj jih pa imamo ze dovolj.
astro
# 04.07.2015 ob 10:17
Vision,
Meni ni všeč. Se strinjam v marsičem z njegovim pogledom na svet, a mislim, da je ekstremno negativen, daleč preveč posplošuje, manjka mu tudi objektivnosti.
Sva na isti valovni dolžini.
sonckasta
# 03.07.2015 ob 16:12
A ti ves da v siriji obstaja,morda ne vec....vasica,kjer se vedno govorijo kristusov jezik...ce bi obstajala tam tiranija do drugih religij,je ze zdavnaj ne bi bilo vec.S temi ekstremisti je pa itak vse uniceno....cela zgodovina ki je obstajala stoletja.in vse pod pretvezo osvoboditve sirije.
sonckasta
# 03.07.2015 ob 15:37
Pustmo zgodovino.Vsaka civilizacija je imela agresivno zgodovino. Govorim o tem kar sem jaz dozivela in videla tam dol.Kristjane in muslimane v sozitju in o tem da se nikoli nisem pocutila ogrozene,razen enkrat ko sem v Iraku omenila ateizem.Od takrat dalje sem bila raje kristjanka. In kar je se bistveno,da so se mi ljudje zdeli izredno mehki po dusi,predvsem pa zelo naivni.Nekaj kar na zahodu ze dolgo ne vidis v cloveski dusi
Hammer
# 03.07.2015 ob 11:40
Se spolnim ko je nek Američan razkrinkal Pentagon, da želijo ustvariti iskamski trikotnik. Mislil sem pa ja ni nobenih sledi ki bi vodile v to smer. In sedaj po 4 letih je to bolj vidno z vsakim letom. Skinili so ljudi ki so vladali z trdo roko a so skrbeli za mir. V Libiji je Gadafi naredil tiko stvar za ljudi, zgradil je najdaljše vodovode po celi državi, itd. Bil paje tudi teran, a kje je Libija po njegovi smrti v državljanski vojni, smrt preži za vsako ulico, samo za ideale in bogastvo peščice mafijozerjev. Terorizem je bil in še bo izgovor ustvarjalcev terorizma, da nam poberejo vse pravice do zadnje. Terorizem je samo beseda, ki pa učitno ni kar predstavlja, se spolnimo pokola Rejkvijeka, je terorist ali ne, mediji pravijo ne potem pa bo to že držalo.
tupamaross
# 03.07.2015 ob 11:06
20 let po Srebrenici in le nekaj let po Iraku, Libiji, Afganistanu...!
sonckasta
# 03.07.2015 ob 11:02
Videmsek, prebrala sem vas clanek v delu...zelo lahkotno. Kje so informacije?
dvx
# 03.07.2015 ob 09:57
Ve se po čigavi zaslugi je padla Srebrenica (Japonec, Kanadčan ter Nizozemec katerih imen ne morem izgovoriti, ker me sili na bruhanje) in kdo vse je mižal pri tem genocidu. Ve se zakaj se vojna v BIH ni končala, ko bi se po vseh pravilih mednarodnega prava in vojaški logiki morala, ve se zakaj je danes BIH razdeljena na Kantone, da so ti pripravljeni na pripojitev "matičnim državam" (Srbija, Hrvaška), ko bo napočil čas za to, če drugega ne zaradi Kosova in Albanije. Tako kot se počasi destabilizira Makedonija, v neke druge namene.
Glede vojnega novinarstva pa bi želela izpostaviti zgolj lastno mnenje ter občutke. Vsi t.i. vojni novinarji se izpostavljajo predvsem iz dveh razlogov, da postanejo prepoznavnejši ali celo slavni in da dobro zaslužijo.Humanitarna nota oz. širjenje resnice o neki vojni, konfliktu je zagotovo na ntretjem mestu, saj se novice ter slikovni materijali v njihovih domovinah lahko različno tolmačijo, dnevno političnim potrebam in aktualni vladajoči politiki ustrezno.
Poročati z bojišča je adrenalinska avantura, ki nima prav nič s humanitarnostjo, saj zgolj poročajo (s fotografijami ali živo sliko) o vojaških dejavnostih, trpljenju ujetnikov, civilistov ter o beguncih, osebno pa ne morejo poseči v dogajanje in ga preprečiti.
smartass2011
# 04.07.2015 ob 11:38
"Zgodovina jasno nakazuje, kdo in kaj smo. Nekdo, ki se prehranjuje z drugimi živimi bitji, tako ali drugače," je pesimističen Boštjan Videmšek.
Jaz jem solato, solata je živo bitje, Videmšek je pesimističen. Jejmo kamenje, pijmo nafto, da bo Videmšek optimističen.
sonckasta
# 03.07.2015 ob 15:57
No tudi jaz sem videla agresijo pri kolegici,ki je v Egiptu v casu ramadana na ulici poljubljala moskega,s cigareto v roki in z odkritimi rameni. To je njihov problem-religija.Ki se zal brez trde roke hitro sprevrze v ekstremizem. Dokler ne dajo tega prehoda v sekularizem cez, bo tud kak kamen letel v glavo. Jaz kaj takega nikol nisem dozivela.Prej obratno,pogostitev na vsakem koraku.in to ne glede kje sem bila...
Kazalo