Številke
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 14 glasov Ocenite to novico!
Mike Webster
Mike Webster je bil prvi igralec ameriškega nogometa, ki so mu diagnosticirali CTE. Foto: AP

Dodaj v

Nevroznanost vse bolj navzoča na (ameriških) sodiščih

Gostja podcasta Renata Salecl
22. oktober 2015 ob 06:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred dvema stoletjema je bila na pohodu frenologija, ki je želela človeško osebnost ocenjevati s pomočjo oblik lobanje.

O podobnih smernicah bi lahko govorili tudi danes - nevroznanost namreč želi z modernim preučevanjem možganov marsikaj razložiti. Toda ali je mogoče človeka zreducirati zgolj na biološke komponente?


Založba GV je pred tedni izdala knjigo Možgani na zatožni klopi, ki jo je uredila Renata Salecl. Zbornik skuša z različnimi pogledi odgovoriti na vprašanja, v katerih se stikajo nevroznanost, kazensko pravo in kriminologija.

O poškodbah v ameriškem nogometu
Nekaj vprašanj, ki si jih je knjiga zastavila, lahko preverite v spodnji infografiki. Ta sicer prinaša nekaj številk o povečanju uporabe nevroznanosti na sodnih procesih v ZDA, ukvarja pa se tudi s poškodbami, ki so jim izpostavljeni igralci v ameriškem nogometu.

Pogovor z Renato Salecl
Renata Salecl je osrednja gostja podcasta Številke, intervjuju s filozofinjo in sociologinjo boste lahko prisluhnili v petek.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 22.10.2015 ob 07:33
Gladiatorske športe podpira gladiatorska publika.

In čeprav si ta publika, v primeru, če se njihov ljubljenec zjutraj 'zbudi mrtev' zaradi možganske krvavitve, po pilatovsko umije roke – jo ne moremo razrešiti odgovornosti: za smrt dirkača so krivi gledalci dirke, za smrt boksarja ali nogometaša gledalci tekme.
~
Nevroznanost je, od Benjamina Libeta naprej, povozila konstrukt svobodne volje, greh in krivdo lahko odnesemo v muzej.

Se bodo pa oblastniki še precej upirali, ker njihov privilegij kaznovanja temelji ravno na svobodni volji. Tako da do konca vašega življenja, ne glede kako mladi ste, ne morete pričakovati kakšnih bistvenih sprememb na tem področju. Tiste, ki na koncept svobodne volje gledamo kot na najbolj tragično zablodo sedanje civilizacije – lahko preštejete na prste ... (brez da bi sneli štumfe) ...
Krimsky
# 22.10.2015 ob 07:59
@ 20657
Zelo inteligentno vprašanje, bravo!

Tisti trenutek, ko se odpovemo konstruktu svobodne volje, bi morali znatno predelati besednjak. Tudi 'kriv' res nekako ne spada več zraven. Tisti, ki je pozabil zapreti kurnik, ker je bil pod vplivom nekih substanc, ni 'kriv', je pa vsekakor odgovoren, da je lisica odnesla kokoši.
~
Gledalci dirke torej potem ne bi bili več 'krivi' za smrt dirkača, so pa vsekakor (so)odgovorni. Brez njih namreč ne bi bilo dirke ...
por
# 22.10.2015 ob 07:32
@MB128

''Well, I am not a scientist, but...''

:D
fuckwad
# 22.10.2015 ob 09:37
Dejstvo je, da je v fundament liberalnega kapitalizma nerazdružljivo vbit koncept svobodne volje, posledično tudi krivde kot ene izmed nujnih predpostavk sankcioniranja - še posebej kazenskopravnega, ker v civilnem pravu je dodatna varovalka v obliki objektivne ("nekrivdne") odgovornosti.
Predetermininistični (biološko-socialni) aspekt, kot ga ponuja nevroznanost, kot tak po mojem ni združljiv z obstoječim pravno-ekonomsko-političnim sistemom.
20657
# 22.10.2015 ob 07:42
@Krimsky: Kako so lahko gledalci krivi za smrt dirkača - če nimajo svobodne volje? Kako bi se oblastniki odločili ne upirati in ne kaznovati - če nimajo svobodne volje? :)
modzo
# 22.10.2015 ob 16:03
Gut komentarji Krimsky. Me like.
el CARTEL
# 22.10.2015 ob 09:42
Dejstvo je, da je v fundament liberalnega kapitalizma nerazdružljivo vbit koncept svobodne volje, posledično tudi krivde kot ene izmed nujnih predpostavk sankcioniranja

odlično povedano.
dodal bi le še, da se ta koncept "svobodne volje" vidi že po tem,d a se revne in nižje sloje poskuša iz dneva v dan prepričati,d a so nedvomno sami krivi za to, ker pač nimajo podedovanih milijard in ker jim oče ni rockefeller ali kak drug robber baron

s tem se ne samo uspešni rešujejo vsakršne odgovornosti za svojo sebičnost, ampak se hkrati poskuša zagotoviti socialni mir podrejenih klas - če bi jih samo uspeli prepričati še,d a si zaslužijo biti revni in da so lahko ponosni ker služijo.

Predetermininistični (biološko-socialni) aspekt, kot ga ponuja nevroznanost, kot tak po mojem ni združljiv z obstoječim pravno-ekonomsko-političnim sistemom.

točno to.
sistem noče slišati za nobeno definicijo ki sega izven ukalupljenega koncepta, ki si ga je pred-pripravil.
el CARTEL
# 22.10.2015 ob 08:00
če parafraziram nietzscheja - tisti, ki zanikajo svobodno voljo bi bili radi rešeni vsakršne odgovornosti; tisti ki pa jo sprejemajo pa bi radi kaznovali vse in vsakogar.

osebno ne verjamem v popolno svobodo volje, ne verjamem pa niti v popolno odvisnost volje, kjer je človek le agent nekih sil v ozadju (ki jih ne razume). čeprav te sile obstajajo, recimo vsi nagoni ter vse želje (večinoma ne vemo od kje izvirajo, razen če ni ravno Coca Cola, apple, nike product placment ad), menim, da ima človek še vedno lahko toliko integritete, da se upre izvšitvi tega.

je pa res, da je tudi to potrebno uriti. ne moreš od nekoga, ki je celo življenje delal nekaj na en način, v (pozni) odraslosti pričakovati, da bo delal drugače.

---
kar se tiče poškodb,
pa je to splošno znano dejstvo.

tudi boks ima "punch drunk" sindrom, ki nastane zaradi udarcev v glavo.

edino kar mi ni jasno (in znanstvenikom verjetno tudi ne), če je predpogoj za to nujno pretres (z izgubo zavesti), ali pa je dovolj že manjši trk (recimo udarec z glavo nekam, kar je že vsakdo doživel). seveda mi je jasno, da ob možnejših udarcih se povečuje nevarnost razkroja in težav možganov, ampak bolj me zanima kako je z manjšimi trki/udarci.

btw a nima will smith ravno nek film o nekem znanstveniku, ki poskuša dokazati škodljive vplive poškodb v NFL
mb128
# 22.10.2015 ob 07:25
A je to slučajno prikrita evgenika?! Mislim, nekaj je poškodba možgan, nekaj duševna bolezen ampak, vsaj po moje, kakšen je človek pa je odvisno predvsem od staršev, njihove vzgoje in pa seveda okolice. Da bi oblika možganov determinirala človekovo osebnost? Ne, s tem pa se ne strinjam!
mb128
# 22.10.2015 ob 10:08
Hm, le kdo je izumil spovednice?!
jopp
# 22.10.2015 ob 08:27
Vse je razložljivo samo razložiti še neznamo. Kar se dogaja v naših možganih je tanka meja med dobrim in slabim, splet okoliščin ali pa fizična sprememba verjamem, da lahko vpliva na naša dejanja.... vzgoja ne verjamem, da ima toliko vpliva, kot ga ima vsak dan posebej tisti trenutek, ko gledamo dogajanje okoli sebe in sistem na katerega ne eksplodiramo oziroma se na srečo to dogaja posamezniku in ga samo nemo opazujemo, razlagamo si narava dela selekcijo ampak to ni naravno.
mb128
# 22.10.2015 ob 09:03
Eh, daj no Krimsky. Ni kriv je pa odgovoren? Kakšna filozofija pa je to?! Heh, odgovornost kot blažja oblika besede! Sicer pa je že Žižek rekel, da beseda ni konj. Le zakaj je slednja konj za nekatere?!
Marsikaj pa razložita tudi Discovery ID in pa History CI. Tam se lepo vidi zakaj je nekdo nekaj storil. V večini primerov stori nekdo neko dejanje zaradi tega ker česa nima, se boji da bo kaj zgubil oz. hoče imeti še več. Jep, ta presneti prebavni trakt, ta presneta zavist! Sicer pa, svobodna volja? Kaj sploh je to, a anarhija mogoče?!
Sicer pa ne verjamem v pacifizem, vsaj totalen ne. V srednji šoli sem imel sošolko. Bila je jehova priča in kot takšna pač ni hotela streljati pri obrambi. Takrat se je razvila kar žolčna debata. Je zatrjevala in zaterjevala, da ji vera prepoveduje, da bi komerkoli, v bilokaterem primeru storila kaj žalega. Pa sem ji navrgel. Po pouku me počakaj te bom posilil. Je zardela in vidno pojedla knedel a rekla ni nobene več. Po končani šolski uri je samo prišla do mene in rekla, da je bilo tisto izredno nesramno od mene.
Jep, vsak človek bo nasilen zaradi nečesa. Štos je samo v tem, da se mnogi tega ne zavedajo. O tem je bila oddaja pred leti na Discovery.
Kazalo