Eksplozija ob razstrelitvi samomorilskega napadalca se je slišala več sto metrov daleč. Foto: Reuters
Eksplozija ob razstrelitvi samomorilskega napadalca se je slišala več sto metrov daleč. Foto: Reuters
Jemen
Jemenske oblasti zatrjujejo, da so zadeve pod nadzorom. Foto: Reuters

Najprej se je v kompleks obrambnega ministrstva, ki stoji na vhodu v stari del mesta, zapeljal samomorilski napadalec, ki je izsilil vstop, nato pa vozilo razstrelil. Za njim so se v drugem vozilu pripeljali moški v vojaških uniformah, oboroženi z avtomatskim orožjem, in začeli streljati.

Iz kompleksa je bilo mogoče slišati streljanje in videti dim.

Napadalci so zasedli bolnišnico, ki je del kompleksa obrambnega ministrstva.

"Napad se je zgodil kmalu po začetku delovnega dne na ministrstvu," je povedal eden izmed uslužbencev. "Eksplozija je bila zelo močna, celotno poslopje se je zatreslo, iz kompleksa pa se je pokadilo," je še povedal.

V napadu je umrlo najmanj 52 ljudi, okoli 160 je bilo ranjenih. Med žrtvami naj bi bili tudi tuji zdravstveni delavci.

Oblasti so zagotovile, da so zadeve pod nadzorom in da je bila ubita večina napadalcev.

Obrambnega ministra Mohameda Naserja Ahmeda ob napadu ni bilo v poslopju, saj je na obisku v ZDA. Odgovornosti za enega izmed najhujših napadov v tej državi v zadnjih letih ni prevzel še nihče.

Napadi Al Kaide se stopnjujejo
Napad se je zgodil v času, ko se Jemen spoprijema s porastom nasilja in vrsto napadov na vojsko in druge državne uradnike v Sani. Odgovornost za napade po državi oblasti pripisujejo teroristični mreži Al Kaida na Arabskem polotoku, ki je po mnenju Washingtona najnevarnejše in najdejavnejše krilo te teroristične mreže.

Politične razmere v Jemnu so po februarju 2012, ko so v množičnih protestih proti vladavini strmoglavili predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki je državi vladal kar 33 let, precej napete.

Eden izmed vladnih ministrov je napad povezal z nekdanjim predsednikom Salehom.