Najbolj varovano je ameriško veleposlaništvo v jemenski prestolnici Sana, saj naj bi bile grožnje Al Kaide usmerjene prav tja. Foto: EPA
Najbolj varovano je ameriško veleposlaništvo v jemenski prestolnici Sana, saj naj bi bile grožnje Al Kaide usmerjene prav tja. Foto: EPA
Ajman Al Zavhiri
Navodila za napad naj bi prišla od Ajmana Al Zavahirija, ki je po smrti Osame bin Ladna prevzel vodenje teroristične skupine Al Kaida. Foto: EPA
Ameriška veleposlaništva ostajajo zaprta

New York Times je poročal, da se je administracija predsednika Baracka Obame za zaprtje veleposlaništev in za opozorilo svojim državljanom odločila, potem ko so obveščevalne službe prestregle elektronsko komunikacijo med vodjo Al Kaide Ajmanom Al Zavahirijem in vodjo arabske celice Al Kaide, Naserjem Al Vuhajašijem. Al Zavahiri naj bi svojemu sogovorniku naročil, naj takoj izvede napad, podrobnosti o lokaciji in tarči pa niso znane.

Kot je agenciji Associated Press povedal neimenovani uradnik, naj bi Zavahirijevo sporočilo prestregli pred nekaj tedni, napad pa naj bi bil usmerjen na Jemen. Kot mediji prenašajo besede ameriških oblasti in obveščevalnih služb, naj grožnja ne bi bila le resna, ampak naj bi šlo za načrt v sklepnih fazah, podobna pa naj bi bila tisti, ki je krožila pred napadi na newyorška dvojčka Svetovnega trgovinskega centra in na Washington 11. septembra 2001.

ZDA umikajo svoje osebje iz Jemna
Ameriško zunanje ministrstvo je tako večini svojega osebja ukazalo, naj zapusti Jemen, vse ameriške državljane pa je pozvalo, naj nemudoma odidejo iz države zaradi teroristične grožnje. "Ameriški State Department ameriške državljane svari pred veliko varnostno grožnjo v Jemnu zaradi terorističnih dejavnosti in družbenih nemirov," so zapisali v sporočilu in dodali, naj vsi, ki trenutno prebivajo v tej državi, le-to nemudoma zapustijo. Ob tem so še razkrili, da so zaukazali odhod vsega nenujnega osebja ameriške vlade iz Jemna zaradi velike možnosti terorističnih napadov.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je povedal, da ne more govoriti o podrobnostih groženj, a da so te nevarne. "Naše trenutne informacije so, da Al Kaida in njene celice še naprej pripravljajo teroristične napade na območju in tudi drugod. Podatki, ki jih imamo, kažejo, da naj bi napad pripravljali v časovnem obdobju od zdaj do konca avgusta," je povedal Carney.

Veleposlaništva ostajajo zaprta
ZDA so v ponedeljek sporočile, da so zaprtje svojih veleposlaništev in konzulatov na Bližnjem vzhodu ter na severu Afrike, ki so ga ukazale v nedeljo, podaljšale do sobote, 10. avgusta. Ob tem so zagotovile, da podaljšanje zaprtja ne pomeni, da so se pojavile nove grožnje, ampak da gre za previdnostni ukrep. Za to potezo so se odločili zaradi groženj s terorističnimi napadi, ki sta jih napovedali jemenska in savdska veja Al Kaide.

Do sobote bo tako zaprtih 19 diplomatskih predstavništev, 15 tistih, ki so jih zaprli v nedeljo, in štiri dodatna. Zaprta so predstavništva v Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Riadu, Dhahranu, Džedi, Dohi, Dubaju, Kuvajtu, Manami, Maskatu, Sani, Tripoliju, Antananarivu, Bujumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigaliju, Port Louisu, na Madagaskarju, v Burundiju, Ruandi in na Mauritiusu.

Varnostni ukrepi so najbolj okrepljeni v jemenski prestolnici Sana, kjer so v nedeljo na podlagi Interpolovega opozorila o morebitnem napadu Al Kaide svoja veleposlaništva zaprle tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija, Evropska unija pa je uvedla dodatne ukrepe.

ZDA so svoje državljane že v petek opozorile, naj bodo do konca avgusta še posebej previdni pri potovanjih v tujino, saj naj bi bila ta mesec povečana nevarnost napada na "ameriške interese" na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je potnike opozorilo na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu.

Grožnje kot opravičilo za tajne programe nadzora?
Sicer pa je odločitev ZDA, da zaradi terorističnih groženj zapre veleposlaništva ter izda opozorilo pred potovanji v tujino, prišla v pravem trenutku za tiste, ki zagovarjajo tajne programe nadzora. "Zdaj se vidi, zakaj potrebujemo programe nadzora. Če si želi kdo te programe uničiti, bomo zaradi tega veliko manj varni," je za televizijo NBC povedal republikanski senator iz Georgije Saxby Chambliss, odločen zagovornik tajnih programov.

Podobno je izjavil tudi njegov kolega iz Južne Karoline, Lindsey Graham. "Spet se je pokazalo, kako pomembni so programi nadzora," je dejal Graham, tudi sam goreč zagovornik programov Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Ameriška veleposlaništva ostajajo zaprta